Sanitat Universal i Salut Pública

Bioclean desenvoluparà productes de neteja per a la indústria alimentària i la pràctica clínica a partir de virus que eliminen bacteris

23/10/2021
Bioclean desenvoluparà productes de neteja per a la indústria alimentària i la pràctica clínica a partir de virus que eliminen bacteris
- Aquest projecte de Fisabio, Cleanity, Lumensia Sensors, IATA-CSIC, ICMOL-UV i AINIA ha obtingut finançament de l'AVI
- La detecció i desinfecció de patògens en la cadena de producció d'aliments millorarà la seguretat alimentària de la població
- Aquest projecte de Fisabio, Cleanity, Lumensia Sensors, IATA-CSIC, ICMOL-UV i AINIA ha obtingut finançament de l'AVI
- La detecció i desinfecció de patògens en la cadena de producció d'aliments millorarà la seguretat alimentària de la població



El projecte Bioclean ha obtingut 715.000 euros de l'Agència Valenciana d'Innovació (AVI) per a desenvolupar un sistema biotecnològic de neteja contra els principals patògens presents en les pràctiques clíniques i la indústria alimentària.

El projecte ha sigut desenvolupat per personal investigador de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio), dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, Cleanity, SL, IATA-CSIC, AINIA, ICMOL-UV i Lumensia Sensors.

En els últims anys, la resistència dels bacteris patògens als antibiòtics i els biocides ha augmentat, per la qual cosa el seu control i eliminació s'ha convertit en un problema. Segons l'Agència Europea del Medicament, es produeixen anualment 25.000 morts per bacteris multiresistents.

En aquest context, la indústria alimentària necessita un mètode de control de patògens que puguen contaminar els seus productes durant la cadena de producció d'aliments. Algunes de les malalties més freqüents transmeses per aliments són les causades pels bacteris 'Escherichia coli', 'Salmonella enterica' o 'Listeria monocytogenes'.

Respecte a les infeccions hospitalàries, Llúcia Martínez Priego, responsable del Servei de Seqüenciació de Fisabio, comenta que "són un dels problemes sanitaris més greus d'aquest segle, ja que, segons l'OMS, una mitjana de 8,7 % dels i les pacients d'un hospital les presenten; la detecció primerenca d'aquests organismes en superfícies hospitalàries i l'eliminació d'aquests és un dels grans reptes de salut global".

Per a atacar aquests problemes aquest projecte té dos objectius principals. D'una banda, es pretén conéixer els bacteris que causen la infecció per a produir un producte que actue concretament contra aquests. D'una altra, desenvolupar una gamma de productes de neteja i desinfecció de microorganismes patògens.

Per a conéixer elements genètics concrets dels patògens que es pretén combatre, el Servei de Seqüenciació i Bioinformàtica de Fisabio desenvoluparà sensors biològics altament precisos.

"Per a fer-ho, es compararan genomes seqüenciats en el passat amb la seqüenciació d'aquests genomes aïllats de superfícies hospitalàries i agroalimentàries. Així, els resultats s'ajustaran a les necessitats de detecció de patògens i es podran conéixer les seues característiques metabòliques de resistència i virulència per a definir un mètode de desinfecció adequat", explica Martínez Priego.

Pel que fa al desenvolupament de productes de neteja i desinfecció, el projecte investiga l'ús de virus bacteriòfags per a eliminar bacteris patògens tant en l'àmbit clínic com en la indústria alimentària. Els bacteriòfags són un tipus de virus que es caracteritza per infectar exclusivament els bacteris. El repte d'aquesta tasca serà l'estudi de la seua eficàcia.

Per tant, trobar un sistema de neteja de superfícies basat en bacteriòfags suposarà una alternativa factible i lliure de toxicitat a l'ús de biocides durant els processos de neteja i desinfecció en la indústria agroalimentària i àmbits clínics. Aquesta és una necessitat creixent per a garantir la qualitat de vida de les societats tant presents com futures.

Galeria d'imatges