Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Investigació

La Generalitat i la Universitat Politècnica de València premien els millors treballs d'investigació sobre innovació en habitatge

11/11/2021
- Es tracta de la primera convocatòria d'aquests premis per a reconéixer tesis doctorals, treballs de final de grau i de final de màster
- El treball 'Cases-cova de la comarca del Vinalopó Mitjà (Alacant)' ha guanyat el primer premi d'investigació
- Es tracta de la primera convocatòria d'aquests premis per a reconéixer tesis doctorals, treballs de final de grau i de final de màster
- El treball 'Cases-cova de la comarca del Vinalopó Mitjà (Alacant)' ha guanyat el primer premi d'investigació



La Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i la Càtedra Innovació en Habitatge de la Universitat Politècnica de València (UPV) han donat a conéixer els premis als millors treballs d'investigació i els millors treballs de final de grau i final de màster realitzats en aquesta universitat sobre innovació en habitatge.

En la categoria de premis d'investigació, el primer premi ha recaigut en la tesi doctoral 'Cases-cova de la comarca del Vinalopó Mitjà (Alacant)' d'Alicia Martínez Antón. La comissió ha valorat l'interés i la pertinència de documentar i analitzar la base patrimonial com a punt de partida per a noves propostes en l'habitatge, així com l'atenció i la cura de la investigació que ha dut a terme l'autora.

El segon premi reconeix l'article 'Over-elevation as a measure of urban renewal' (2020 EAAE-ARCC International Conference) de la investigadora María Piquer Blasco, per l'oportunitat del tema tractat en relació a la innovació en habitatge i per l'aplicabilitat pràctica que té, ja que obri noves vies de renovació del parc residencial urbà.

Finalment, s'ha destacat amb un tercer premi l'article 'Student housing at plateglass universities: a comparative study' ('Arquitectura Revista' 2020) de les investigadores Laura Lizondo Sevilla i Débora Domingo Calabuig, per l'interés de la investigació i de les fonts consultades, així com els resultats de l'estudi comparatiu, que ofereixen pautes per a actuar en aquesta classe d'habitatges universitaris.

En la categoria de premis de treball de final de grau, el primer premi ha sigut per al treball 'El desert demogràfic: anàlisi i estratègies de regeneració urbana per a lluitar contra el despoblament a la Comunitat Valenciana', de l'alumna Belén Herrera Crespo.

La comissió ha valorat la qualitat i la professionalitat del treball, així com el potencial per a futurs treballs acadèmics i l'aplicabilitat pràctica que té, en un tema de gran interés per a l'Administració com és el fenomen del despoblament.

El segon premi s'ha concedit al treball 'La flexibilitat en l'arquitectura residencial', de l'estudiant María Díaz Soriano, en què destaca l'interés de l'anàlisi del concepte 'flexibilitat' i l'encertada proposta d'actuació que, partint de l'individu, té en compte els diversos àmbits que influeixen en l'habitatge.

En la convocatòria de premis de treball de final de màster, Eduardo Puertes Espert és autor de 'La Creu Coberta: eco-barri postindustrial a València 20XX', treball que ha sigut mereixedor del primer premi per la qualitat i l'originalitat que té, des de l'anàlisi urbana i social basada en la problemàtica real del barri de la Creu Coberta, fins a la proposta d'actuació, basada en una idea radical i arriscada, molt ben resolta i expressada gràficament.

Per la seua banda, Bernardo Esquembre Hernández ha obtingut el segon premi pel treball 'A vora riu, fes el teu niu', per la qualitat del treball, la interessant justificació teòrica i la proposta d'actuació, que explora la flexibilitat en la solució del conjunt residencial projectat al costat del riu Clariano.

El mes de maig passat es va publicar la convocatòria dels I Premis d'Investigació i I Premis TFG-TFM de la Càtedra Innovació en Habitatge de la UPV. Una vegada ha conclòs el termini de presentació, la comissió de selecció d'aquests premis ha fet pública la resolució dels treballs premiats.