Presidència
'Música en papel'

El Palau de la Generalitat obri les portes amb una exposició dels fons musicals de la Biblioteca Valenciana

12/11/2021
El Palau de la Generalitat obri les portes amb una exposició dels fons musicals de la Biblioteca Valenciana
- La mostra recull documents musicals dels segles XIX i XX pertanyents als fons de la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu
- L'exposició es podrà visitar durant els caps de setmana del mes de novembre i busca acostar el patrimoni cultural a la ciutadaniaa
- La mostra recull documents musicals dels segles XIX i XX pertanyents als fons de la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu
- L'exposició es podrà visitar durant els caps de setmana del mes de novembre i busca acostar el patrimoni cultural a la ciutadania



El Palau de la Generalitat acollirà a partir d'aquest dissabte, 13 de novembre, l'exposició 'Música en paper', que recull quaranta peces dels segles XIX i XX pertanyents als fons de la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu.

La mostra, que coincideix amb la proximitat de la festivitat de Santa Cecília, inclou peces procedents de compositors i musicòlegs valencians del segle XIX i XX. En concret, 'Música en paper' inclou diversos objectes, entre partitures manuscrites originals, fotografies i cartelleria, que es conserven en la Biblioteca Valenciana.

La directora general de Promoció Institucional, Fernanda Escribano, ha destacat que "una vegada més, la Generalitat vol fer una aposta per la divulgació del nostre patrimoni cultural posant-lo al servei de tots els valencians i valencianes".

Escribano ha recordat que València és "terra de música", una de les arts més representatives de la Comunitat Valenciana i "una de les manifestacions culturals que més ens identifiquen com a poble".

Músics valencians, instruments musicals i bandes de música

L'exposició orienta la mirada cap a tres aspectes rellevants del patrimoni musical valencià. Una primera vitrina recull peces que van pertànyer a músics valencians de renom, com les partitures autògrafes del mestre Palau, així com d'Asins Arbó, Alaman i Rodrigo o López-Chávarri, entre altres, i també un poema simfònic de Salvador Giner.

Una segona vitrina agrupa instruments musicals que van pertànyer a les col·leccions particulars d'aquests músics dels segles XIX i XX i entre els quals destaquen instruments fabricats a Europa, o singulars com les flautes inques. A més, es podran apreciar peces curioses, com quatre batutes del mestre Palau o un metrònom que va pertànyer al compositor Agustí Alaman.

La tercera vitrina s'ha dedicat a les bandes de música. En aquesta secció es podran veure des de programes de mà de certàmens de música fins a partitures que usaven les bandes per a interpretar l'himne regional del mestre Serrano amb lletra de Maximilià Thous.

Patrimoni musical a l'abast de totes les persones

Actualment, la Biblioteca Valenciana disposa dels fons del mestre Palau, d'Agustí Alaman, de Miquel Asins Arbó, d'Eduard López-Chávarri, de Luis Sánchez Fernández i de Salvador Giner.

En aquests arxius, el més destacable són les partitures autògrafes, algunes d'enorme valor simbòlic com l'òpera 'Maror' del mestre Palau, la primera òpera escrita en valencià; les 'Acuarelas valencianas' de López-Chávarri; o l''Himne a la Mare de Déu de la Salut' d'Agustí Alaman, estretament vinculat a la Muixeranga d'Algemesí, hui patrimoni immaterial de la humanitat.

Hi ha també partitures impreses, llibres, publicacions periòdiques, fotografies, cartells, documents sonors, instruments musicals, objectes personals i nombrosos documents d'arxiu.

Així mateix, també s'han incrementat aquests fons per mitjà de compres i, sobretot, a través del depòsit legal. En total, més de 20.000 documents musicals disponibles per a totes aquelles persones que els vulguen consultar.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

La muestra recoge documentos musicales de los siglos XIX y XX pertenecientes a los fondos de la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la directora general de Promoció Institucional, Fernanda Escribano