Sanitat Universal i Salut Pública
Dia Mundial de la MPOC

Els centres de salut atenen cada dia més de 600 consultes per MPOC i els hospitals registren una mitjana de 15 ingressos per aquesta malaltia

16/11/2021
- Un total de 97.355 persones tenen malaltia pulmonar obstructiva crònica a la Comunitat Valenciana
- 9 de cada 10 afectats té entre 60 i 89 anys i són majoritàriament homes
- Un total de 97.355 persones tenen malaltia pulmonar obstructiva crònica a la Comunitat Valenciana
- 9 de cada 10 afectats té entre 60 i 89 anys i són majoritàriament homes



Un total de 97.355 persones tenen diagnòstic actiu de malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) a la Comunitat Valenciana. L'atenció a aquestes persones s'ha traduït, fins a octubre d'enguany, en 197.754 consultes en centres de salut (més de 600 diàries, de mitjana). A més, els hospitals valencians han registrat 4.655 ingressos per MPOC (15 de mitjana al dia). Aquest 17 de novembre, tercer dimecres del mes, es commemora el Dia Mundial de l'MPOC per a visibilitzar-la.

L'MPOC és una malaltia pulmonar progressiva que, amb el temps, fa difícil respirar. Els símptomes més freqüents d'aquesta patologia són la dispnea (dificultat per a respirar), tos crònica i producció de flegmes (expectoració amb mucositat). Amb el temps, sol empitjorar i activitats quotidianes com pujar les escales o carregar una maleta es fan extremadament complicades.

La seua causa principal és l'exposició al fum del tabac. En aquest sentit, les persones que fumen habitualment augmenten exponencialment les possibilitats de patir la patologia, que es pot desencadenar i evolucionar sense símptomes. "Sol manifestar-se de manera silenciosa: el 80 % de les persones que la pateix ni tan sols ho sap", ha comentat la cap del servei de Pneumologia de l'Hospital Universitari Doctor Peset, Eva Martínez Moragón.

"Un dels grans problemes de l'MPOC és que no sempre es diagnostica. Les persones fumadores acostumen a no queixar-se i a no acudir al metge per tos o dificultats per a respirar i, d'aquesta manera, la malaltia evoluciona sense fer-se visible fins que es passen els 50 anys", ha afegit Martínez Moragón.

De fet, el 91 % dels casos d'MPOC de la Comunitat Valenciana s'agrupa en les franges d'edat que van dels 60 als 89 anys. Per gèneres, aquesta malaltia respiratòria afecta principalment homes, ja que són ells els que agrupen el 66 % dels diagnòstics.

Per a previndre-la o diagnosticar-la com més prompte millor, convé acudir a Medicina de Família si es tenen aquests símptomes: tos crònica, dificultat per a respirar en dur a terme les activitats quotidianes (dispnea), infeccions respiratòries freqüents, fatiga o gran quantitat de mucositat.

"En els pacients amb MPOC també és molt important previndre les infeccions, per la qual cosa es recomana que es vacunen cada any de la grip estacional. S'aconsella també la vacuna del pneumococ, perquè els fumadors i els pacients amb MPOC tenen un risc augmentat de patir pneumònies que poden posar en perill la seua vida", ha explicat Martínez Moragón.

Respecte al tractament farmacològic, afig, són essencials els broncodilatadors inhalats de llarga duració i és aconsellable iniciar-los el més prompte que siga possible per a intentar que la malaltia no progresse. Els avanços més recents són broncodilatadors que es poden administrar una vegada al dia i contenen triples teràpies inhalades (tres fàrmacs); amb aquests se simplifica la posologia i es facilita l'adherència.