Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica

La Generalitat fa una crida a les persones afectades per casos de bebés robats per a formar part del banc d'ADN

20/11/2021
La Generalitat fa una crida a les persones afectades per casos de bebés robats per a formar part del banc d'ADN
- Les diferents associacions de bebés robats de la Comunitat seran les encarregades de gestionar la documentació necessària per a procedir a la recollida de mostres de les persones interessades
- La presa de mostres permetrà elaborar una base de dades d'ADN i anar confrontant dades per si es poguera tractar de casos de nounats sostrets
- Les diferents associacions de bebés robats de la Comunitat seran les encarregades de gestionar la documentació necessària per a procedir a la recollida de mostres de les persones interessades
- La presa de mostres permetrà elaborar una base de dades d'ADN i anar confrontant dades per si es poguera tractar de casos de nounats sostrets



La Generalitat, a través de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, ha remès una carta a diferents entitats en la qual es fa una crida a les persones que s'han vist afectades per casos de bebés robats amb l'objectiu de fer una presa de mostres per a la seua inclusió al banc de dades d'ADN, fruit del conveni de col·laboració amb el laboratori públic Fisabio i la Universitat de València.

La consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha lamentat que les administracions públiques "hagen mirat cap a una altra banda durant dècades en el cas dels bebés robats", i ha afegit que "han estat les famílies les que han hagut de lluitar en solitari per trobar aquests xiquets i xiquetes que els van arrabassar en nàixer; a més de trobar-nos amb casos de xiquets i xiquetes i adults que estan buscant les seues famílies biològiques des de fa molts anys".

En aquest sentit, Pérez Garijo ha afirmat que les administracions "no ens podem quedar al marge d'aquesta injustícia davant d'aquests delictes de lesa humanitat".

La consellera de Qualitat Democràtica ha assenyalat que fer accions de memòria i reparació de les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme "ha estat molt difícil durant massa temps", una situació que encara és més complicada "en el cas d'aportar llum als possibles episodis de bebés robats".

La consellera Pérez Garijo ha qualificat de "crucial" procedir a aquesta presa de mostres a les persones afectades pels robatoris de bebés, durant la dictadura franquista i després d'aquesta, "perquè formen part d'aquest banc de mostres que permetrà aclarir una pràctica que es va fer a Espanya durant dècades amb absoluta impunitat".

Per això, "demanem als familiars que vinguen a fer-se les proves d'ADN perquè contribuirà a avançar i a que les famílies es retroben, cosa que permetrà pal·liar el dolor i els anys de lluita que els familiars han portat en solitari", ha afirmat la consellera.

Pérez Garijo ha posat com a exemple el cas d'Argentina "on anys de treball han donat molt bons resultats i moltes famílies s'han pogut retrobar".

Recollida de mostres

L'objectiu és recollir mostres tant de les mares biològiques com de les persones adoptades que tinguen sospita que s'han pogut veure afectades per aquest tipus de pràctiques encobertes, a més d'emplenar la informació requerida per iniciar els treballs d'elaboració dels censos de bebés sostrets.

La presa de mostres permetrà elaborar una base de dades d'ADN sobre famílies que busquen els seus descendents i fills i filles que busquen les seues famílies i anar confrontant dades per si es poguera tractar de casos de bebés robats a les seues mares.

En concret, la missiva s'ha enviat a l'Associació de Víctimes Xiquets Robats d'Alacant (AVA), a la Plataforma Internacional de Víctimes per Desaparicions Forçades Infantils 'T'estem buscant', a l'associació SOS Bebés Robados de València i a SOS Bebés Robados de la Comunitat Valenciana, entitats que gestionaran la documentació necessària per procedir a la recollida de mostres de les persones interessades.

La Generalitat està fent una tasca de sensibilització a la població, donant a conèixer aquesta pràctica de sostracció de menors que es va donar per institucions del franquisme. Amb aquest objectiu, es va realitzar el documental Morir tranquil-la.

Als mesos de juny i setembre, es van remetre diferents escrits a les diferents associacions vinculades amb la desaparició forçada de xiquets i xiquetes, instant a la seua col·laboració mitjançant la comunicació a la Conselleria de Qualitat Democràtica de les dades personals dels seus socis i sòcies.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo