Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Contrato programa

Igualtat destinarà 82,5 milions d'euros per a reforçar els serveis socials d'atenció primària de la ciutat de València

24/11/2021
Igualtat destinarà 82,5 milions d'euros per a reforçar els serveis socials d'atenció primària de la ciutat de València
- Mónica Oltra i Joan Ribó han presentat el contracte programa 2021?2024 entre les dues institucions en matèria de serveis socials
- L'objectiu, ha destacat Oltra, és tindre uns serveis socials "dignes i professionals" dotats de suficients recursos humans i materials
- Mónica Oltra i Joan Ribó han presentat el contracte programa 2021?2024 entre les dues institucions en matèria de serveis socials
- L'objectiu, ha destacat Oltra, és tindre uns serveis socials "dignes i professionals" dotats de suficients recursos humans i materials



La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha anunciat que des d'enguany i fins al 2024 es destinaran 82,5 milions d'euros per a reforçar els serveis socials d'atenció primària de la ciutat de València, "que són la porta d'entrada a aquest sistema d'acompanyament, assistència i protecció social de les persones".

La vicepresidenta i l'alcalde de València, Joan Ribó, han presentat el contracte programa 2021-2024 entre les dues institucions que permetrà a la ciutat de València tindre uns serveis socials "dignes i professionals", dotats de suficients recursos humans i materials "al servei de les persones".

Oltra ha explicat que l'Ajuntament rebrà enguany quasi 19 milions d'euros a través del contracte programa, en una partida que creixerà any rere any fins a l'any 2024, "en què l'aportació de la Generalitat arribarà als 21,3 milions d'euros". A aquestes xifres, l'Ajuntament de València hi afegirà altres 5 milions d'euros addicionals.

Amb aquestes quantitats, ha assenyalat la vicepresidenta, "es reforçaran i es consolidaran" els projectes d'atenció bàsica i d'urgència en matèria social, el finançament de programes d'atenció a persones majors, famílies, infància i adolescència o persones migrants, entre altres.

Cal recordar que la fórmula del contracte programa implantada per Igualtat és un pla plurianual de finançament dels serveis socials per a donar estabilitat econòmica a les administracions locals i permetre una planificació adequada, tant dels serveis que presten com del personal que els proporciona.

Equips de serveis socials

La vicepresidenta ha destacat, especialment, la partida destinada al finançament dels equips de serveis socials que enguany ha sigut de 13,6 milions d'euros, que "multiplica per quatre i mig" els poc més de 3 milions d'euros de l'any 2015, i que ha crescut progressivament durant aquests anys.

Amb aquesta quantitat, ha indicat, es reforça l'actual plantilla de serveis socials "amb més professionals de psicologia, dret, treball social, educació social, integració social i auxiliars administratius".

Concretament, el contracte programa 2021-2021 permetrà a l'Ajuntament de València la contractació de 291 noves persones. Amb aquestes incorporacions la previsió és que la plantilla de serveis socials de València estiga formada per 142 auxiliars administratius, 23 assessores i assessors jurídics, 30 psicòlogues i psicòlegs, 171 treballadores i treballadors socials, 50 educadores i educadors socials i 29 tècnics d'integració social.

En aquest sentit, la vicepresidenta ha destacat que el pressupost destinat a serveis socials "no és una despesa, sinó una inversió que obri noves oportunitats laborals a molta gent amb la creació de llocs de treball estables, molt remunerats i no deslocalitzables, que d'aquesta manera activen l'economia valenciana".

Oltra ha incidit que el principal objectiu és oferir un bon servei a la ciutadania que permeta tramitar "amb agilitat i eficiència", per exemple, les sol·licituds de renda valenciana d'inclusió o l'atenció a persones en situació de dependència.

Serveis socials inclusius

La vicepresidenta s'ha referit com a "la pedra angular" de l'actual sistema públic valencià de serveis socials a la Llei de serveis socials inclusius "que ha deixat arrere les polítiques basades en l'assistencialisme, la mirada caritativa i paternalista i, a vegades, també clientelista".

Aquesta llei, ha assegurat, és l'instrument jurídic que "blinda" els drets socials de la ciutadania valenciana; que planifica, ordena i corregeix "la gestió del passat amb un canvi de paradigma cap al sistema públic digne, deixant a un costat el mercantilisme, i cap al municipalisme".

Ha sigut el desenvolupament d'aquesta llei el que ha permés posar en funcionament instruments essencials com, per exemple, el contracte programa, que protegeix les plantilles dels serveis socials d'atenció primària amb el finançament dels respectius equips professionals.

Per això, ha finalitzat la vicepresidenta, "era tan important posar ordre a aquesta situació i garantir l'estabilitat i la continuïtat del personal, amb la tranquil·litat necessària per a exercir amb professionalitat la seua tasca".

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Mónica Oltra y Joan Ribó han presentado el contrato programa 2021-2024 entre ambas instituciones en materia de servicios sociales

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra