Justícia, Interior i Administració Pública

Les oficines d'assistència d'Alacant atenen 1.535 dones víctimes de violència de gènere en 2021

27/11/2021
- La consellera Bravo destaca que les xifres demostren que la Xarxa és un "recurs essencial contra el terrorisme masclista"
- La consellera Bravo destaca que les xifres demostren que la Xarxa és un "recurs essencial contra el terrorisme masclista"


Els dotze centres que té la Xarxa d'Oficines d'Assistència a les Víctimes del Delicte a la província d'Alacant han atés 1.535 dones que havien patit violència de gènere durant aquest 2021, quasi un terç de les quals (450) acudia a aquestes oficines per primera vegada. Aquesta xifra suposa el 67 per cent de les víctimes ateses en la xarxa alacantina.

Quasi la meitat de les víctimes té entre 31 i 50 anys, mentre que el 23 per cent se situa en la franja d'edat compresa entre els 18 i els 30. Més de la meitat (806), a més, té fills a càrrec seu.

A Alacant, la Xarxa està desplegada en els partits judicials d'Alacant, Alcoi, Benidorm, Dénia, Elx, Elda, Orihuela, Torrevieja, Ibi, Villena, Novelda i Sant Vicent del Raspeig. La de la Vila Joiosa obrirà les portes el pròxim mes de desembre en els jutjats nous.

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha explicat que aquestes xifres demostren com la Xarxa ja és un "recurs essencial contra el terrorisme masclista", perquè "actua en el més important, que és l'assistència a les víctimes des d'una perspectiva multidisciplinària, perquè aconseguisquen superar l'infern en el qual han viscut i se senten ateses i acompanyades en tot moment".

De fet, el 45 per cent dels casos tractats en les oficines estan relacionats amb el seguiment de la víctima, i la seua evolució, i el 16 per cent se centra en tasques d'informació o assessorament sobre els tràmits del procediment judicial.

En aquest sentit, durant aquest any s'han realitzat 522 acompanyaments a les víctimes a jutjats i recursos assistencials o socials; 17 prestacions d'assistència gratuïta a dones; 291 actuacions de suport emocional; 4 tasques de gestió per a rebre ajudes econòmiques, 457 d'orientació psicològica, i 725 d'orientació social.

D'altra banda, les dotze oficines alacantines també han prestat l'ajuda en 82 casos de delictes contra la llibertat sexual, 3 delictes informàtics, 4 casos de violència en l'àmbit laboral i 2 més de violència en l'entorn escolar.