Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica

El Consell destina 650.000 euros a polítiques de cooperació al desenvolupament a través de les universitats públiques valencianes

03/12/2021
- L'impuls i difusió dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 marquen les principals actuacionsactuaciones
- L'impuls i difusió dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 marquen les principals actuacions


El Consell ha aprovat cinc convenis de col·laboració entre la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica i les universitats públiques valencianes per a fer diferents actuacions en matèria de cooperació al desenvolupament durant 2021.

L'impuls i difusió dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 de l'ONU marquen les principals actuacions de les cinc universitats dins dels convenis per a 2021. Per a això, la Generalitat destina un import de 130.000 euros a cadascuna.

La col·laboració amb la Universitat d'Alacant inclou diferents activitats vinculades a la formació, investigació i sensibilització relacionades amb els ODS.

Per a això, es realitzen convocatòries de fi de màster o grau connectades amb la cooperació al desenvolupament; beques per a estudiants del màster de Cooperació al Desenvolupament que facen les seues pràctiques en països vulnerables o de desenvolupament emergent; convocatòria per a realitzar estades curtes d'investigació relacionades amb la cooperació al desenvolupament, per a la promoció de dones investigadores a l'Àfrica subsahariana; finançament d'activitats d'investigació relacionades amb la consecució dels ODS; un programa de voluntariat solidari.

El conveni amb l'UJI té com a objectiu principal establir una estratègia que promoga la transformació social en defensa de la pau, l'equitat i la sostenibilitat ambiental, promovent una comunitat universitària compromesa amb el desenvolupament humà sostenible.

Algunes de les actuacions previstes són la convocatòria de beques del màster universitari en Estudis Internacionals de Pau, Conflictes i Desenvolupament; promoure i avaluar la resiliència amb xiquets, xiquetes i joves d'una zona pròxima del departament d'Antioquia (Colòmbia); curs virtual sobre els ODS per a l'alumnat de l'UJI; cursos sobre el caràcter transversal de la perspectiva de gènere a les universitats, o la convocatòria d'ajudes per a la incorporació de persones provinents de països i poblacions prioritàries de la cooperació valenciana a grups d'investigació de l'UJI que estiguen treballant en àmbits que ajuden a la consecució dels ODS.

Quant a les accions vinculades al conveni amb la Universitat Miguel Hernández d'Elx, que es planteja contribuir al desenvolupament dels pobles més desfavorits, inclou formació en voluntariat; programa de voluntariat de cooperació internacional al desenvolupament, i la convocatòria de premis i ajudes per a impulsar treballs de fi de grau, treballs de fi de màster i pràctiques en el marc de la promoció dels ODS.

També preveu la convocatòria de projectes d'investigació; el projecte 'Gotas de Tierra. Millora de les parcel·les de cultiu, l'equitat i seguretat alimentària de dones rurals a Colòmbia des de la perspectiva dels ODS', i la iniciativa 'Desplegament d'arquitectures loT orientades als ODS al Marroc' són algunes de les iniciatives.

UPV i UV

Pel que fa a la col·laboració amb la Universitat Politècnica de València (UPV), s'orienta a enfortir la cooperació universitària al desenvolupament sota els principis dels ODS.

En aquest sentit, es duen a terme actuacions com pràctiques externes del màster en Cooperació al Desenvolupament i per a màsters i càtedres de la UPV vinculats a projectes de cooperació tècnica i investigació en relació directa amb el desenvolupament; premis a la investigació en desenvolupament i cooperació internacional; programa VENTUS-cooperació; estades curtes d'investigació per a investigadors del Sud Global; seminari sobre el panorama actual de la cooperació per al desenvolupament; entre altres.

La col·laboració amb la Universitat de València (UV) té com a objectiu específic oferir una formació a escala de postgrau a persones graduades procedents de països i poblacions prioritzats en el marc de la cooperació internacional a fi de formar els futurs líders en els seus països d'origen al seu retorn. Les activitats formatives es vinculen a cooperació, gènere, medi ambient, economia social, problemes socials i ODS.

Per a això, s'inclouen beques de cooperació per a alumnat de països del sud; alinear el Pla de cooperació internacional per al desenvolupament de la Universitat de València amb el V Pla director de la cooperació valenciana 2021-2024, que integre accions en matèria de cooperació internacional, educació per al desenvolupament i ciutadania global, voluntariat, comerç just i refugiats; fomentar el desenvolupament de xarxes de col·laboració i la connexió amb la societat per a garantir l'efectiva realització dels drets humans i l'enfortiment institucional.

A més d'organitzar congressos, conferències, jornades, trobades estatals i internacionals, seminaris i xarrades que promoguen la cooperació, el voluntariat, la solidaritat i l'ètica amb els valors de l'Agenda 2030.

Les cinc universitats públiques valencianes participaran al seu torn en unes jornades universitàries de sensibilització sobre l'Agenda 2030.