Hisenda i Model Econòmic
Sector del joc

El joc presencial a la Comunitat Valenciana va experimentar un descens del 39 % en 2020, però el joc en línia va créixer un 18%

07/12/2021
- Rafael Beneyto: "Des de la Generalitat som respectuosos amb l'exercici legal d'aquesta activitat empresarial, però apostem activament per regular-la, per a previndre i lluitar contra la ludopatia"
- El projecte de decret que regularà la nova comissió incorporarà el Consell de la Joventut, associacions de prevenció de la ludopatia, consumidors i centres universitaris d'investigació sobre la ludopatia
- Rafael Beneyto: "Des de la Generalitat som respectuosos amb l'exercici legal d'aquesta activitat empresarial, però apostem activament per regular-la, per a previndre i lluitar contra la ludopatia"
- El projecte de decret que regularà la nova comissió incorporarà el Consell de la Joventut, associacions de prevenció de la ludopatia, consumidors i centres universitaris d'investigació sobre la ludopatia



Les dades analitzades per la Comissió del Joc sobre l'evolució d'aquesta activitat al llarg de 2020 reflecteix "el clar impacte de la pandèmia en un sector que es va veure afectat, com la resta de locals d'oci i hostaleria, per les restriccions sanitàries derivades de la pandèmia", la qual cosa ha donat lloc, tal com ha confirmat el director general de Tributs i Joc, Rafael Beneyto, a una reducció d'un 39% de les quantitats destinades al joc presencial.

La reducció de l'activitat del joc ha sigut generalitzada en totes les comunitats autònomes, malgrat que a la Comunitat Valenciana la reducció ha sigut inferior a la que s'ha registrat en les autonomies més poblades (Andalusia, Catalunya i Madrid). El mateix efecte s'observa en l'evolució de la recaptació de tributs sobre el joc: a la Comunitat Valenciana es va reduir un 35%, mentre que la mitjana de les comunitats autònomes va ser del 45%.

En concret, de l'avaluació inicial elaborada per la Comissió del Joc, s'extrau que en 2020 s'han jugat a la Comunitat Valenciana 2.851 milions d'euros, un 33% menys que en 2019. En les modalitats de joc presencial de competència autonòmica, va descendir un 39 %, mentre que, en les loteries de l'Estat, aquest descens va ser del 15%, i en els jocs de l'ONCE, del 29%.

No obstant això, igual que succeeix en la resta de les autonomies, l'increment durant l'any de pandèmia s'ha registrat en el joc en línia, amb un repunt de les quanties jugades d'un 18% i de prop d'un 40 % en la recaptació.

Davant de la situació epidemiològica durant 2020 i la consegüent interrupció de l'activitat, el Consell va establir una bonificació del 100% de la quota íntegra del tribut d'explotació de les màquines i aparells automàtics durant el temps que va durar l'estat d'alarma, ja que consisteix en una quantia fixa, i es va ampliar el període de presentació i pagament dels tributs del joc que van finalitzar durant l'estat d'alarma fins un mes després d'haver finalitzat. Però no es van instrumentar ajudes públiques, com sí que van fer altres comunitats.

Tal com ha explicat el director general de Tributs i Joc, Rafael Beneyto, "des de la Generalitat som respectuosos amb l'exercici de l'activitat empresarial del joc dins del marc que defineixen les lleis i, per això, vam adoptar les mesures tributàries necessàries per a no penalitzar l'activitat per l'impacte de la pandèmia".

Això sí, el director general ha insistit en l'aposta del Consell per avançar en la regulació del joc, "amb l'objectiu de previndre i lluitar contra comportaments addictius i la ludopatia, especialment de les persones més joves, que són les més vulnerables", d'acord amb la recent Llei del joc i prevenció de la ludopatia.

Comissió del Joc

Igualment, la Comissió del Joc de la Comunitat Valenciana ha avançat en el projecte de decret del Consell, pel qual s'aprovarà la nova composició, l'organització i el funcionament d'aquesta comissió, adaptada a la recent Llei 1/2020, d'11 de juny, de la Generalitat.

Fins ara, aquest òrgan consultiu, d'estudi i assessorament en matèria de joc, de la Generalitat, només estava integrat per part de l'Administració autonòmica, les associacions empresarials de les diferents tipologies de joc i les organitzacions sindicals més representatives.

En aquest sentit, el nou decret preveu ampliar-ne la composició amb l'entrada d'agents socials, com el Consell Valencià de la Joventut, i representants d'associacions de prevenció i rehabilitació de la ludopatia, de consumidors i usuaris i de veïns. Així mateix, també s'han incorporat altres departaments del Consell amb competències afectades en l'àmbit del joc com les direccions generals de Serveis Socials, Infància, Joventut o Administració Local. També hi tindran presència els centres d'investigació en la matèria.

El juny de 2020 va entrar en vigor la Llei de regulació del joc i de prevenció de la ludopatia a la Comunitat Valenciana, amb la finalitat doble de regular l'activitat socioeconòmica del joc en les seues diverses modalitats i canals a la Comunitat Valenciana i, d'altra banda, previndre patologies i addiccions.

Entre les últimes mesures hi ha l'elaboració de l'Estratègia valenciana de prevenció de la ludopatia, en procés de redacció, així com un decret nou que regularà el control d'accés a tots els establiments de joc per a evitar que hi entren persones amb problemes de ludopatia o menors d'edat.

"És essencial que es duguen a terme campanyes de sensibilització i que les quantitats recaptades per sancions revertisquen en accions de prevenció i ajuda contra aquest problema social", ha destacat sobre aquest tema Rafael Beneyto.

Control i inspecció

Precisament, entre les dades analitzades per la Comissió del Joc hi ha un increment d'un 18 % del nombre d'actes derivades d'inspeccions. Entre les inspeccions, hi destaquen les 26.521 a establiments de joc, les 12.249 a màquines en actiu, 3.098 de comprovació de destrucció de màquines, 5.041 a terminals d'apostes o 893 a salons de joc. D'altra banda, les actes elevades s'han concentrat en els salons de joc i les sales de bingo. La quantia total de les sancions imposades ha sigut de 477.323,60 euros.

Tipologia del joc

Si analitzem l'evolució de l'any 2020 per les diferents tipologies de joc, s'observa -en el cas dels casinos- que els ingressos totals han disminuït un 53%, i un 58 % el nombre mitjà de jugadors i jugadores, que s'ha situat en 293.000, enfront dels 695.000 registrats en 2019.

D'altra banda, les quanties jugades en els bingos s'han reduït un 41%, amb un especial impacte en els bingos electrònics, en els quals la reducció ha sigut del 49%; el nombre de sales actives de bingo al llarg de 2020 s'ha mantingut en relació amb 2019.

L'any 2020 s'ha registrat també una lleugera reducció d'un 2 % en el nombre de màquines de joc, en passar de 26.627 a 26.226, però només de l'1% en les instal·lades en establiments d'hostaleria. La quantitat jugada també va caure un 35 % l'any passat, i un 39% en les màquines tipus B.

En aquest sentit, també va patir una reducció la instal·lació de màquines auxiliars d'apostes i terminals. No obstant això, la caiguda ha sigut variable en funció del tipus d'establiment: en l'hostaleria, es va reduir un 9 %, a conseqüència de la nova regulació del joc aprovada, mentre que en locals de bingo van augmentar un 5% i en els salons de joc, un 4 %. No obstant això, sí que és generalitzada la reducció del volum total d'apostes: un 29%, en passar de 345,5 milions a 243,4.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

- Declaracions del director general de Tributs i Joc, Rafael Beneyto