Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica

El Consell finança amb 120.000 euros les càtedres de cooperació i desenvolupament sostenible de les universitats públiques valencianes

03/12/2021
- Les actuacions s'orienten a aconseguir els ODS vinculats a cadascun dels eixos centrals de l'Agenda 2030: pau, prosperitat, planeta i persones
- Les actuacions s'orienten a aconseguir els ODS vinculats a cadascun dels eixos centrals de l'Agenda 2030: pau, prosperitat, planeta i persones


El Consell ha aprovat quatre convenis de col·laboració entre la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica i les universitats públiques valencianes per a desenvolupar diferents actuacions en el marc de les càtedres de cooperació i desenvolupament sostenible de la Universitat d'Alacant, la Universitat Miguel Hernández d'Elx, la Universitat Politècnica de València i la Universitat de València.

Cadascuna de les universitats públiques valencianes centra les seues actuacions a assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) directament vinculats a un dels eixos centrals de l'Agenda 2030: pau, prosperitat, planeta i persones. Per a això, compten amb un finançament de 30.000 euros cadascuna en activitats que es desenvolupen entre 2021 i 2022.

La Universitat d'Alacant inclou diferents activitats relacionades amb l'eix 'Pau, justícia i institucions sòlides'. En aquest sentit, planteja accions orientades a la divulgació i sensibilització que permeten construir una cultura de la pau; a més de fomentar la formació i investigació en el coneixement de la pau i la justícia com a valors universals.

La col·laboració amb la Universitat Miguel Hernández d'Elx proposa la consecució dels ODS a través de diferents iniciatives al voltant de l'eix 'Prosperitat' de l'Agenda 2030 dirigides a la formació i investigació, així com a l'impuls de la informació i documentació orientades a l'èxit, els avanços, les bones pràctiques i les activitats fomentades pels diferents actors del desenvolupament sostenible.

La Universitat Politècnica de València orienta les seues actuacions de la càtedra de Cooperació i Desenvolupament Sostenible a l'eix central 'Planeta'. Els principals objectius són enfortir el vincle de la universitat amb altres agents de la societat, des d'administracions públiques fins a actors socials per a la protecció del 'Planeta'; articular un debat públic i obert al voltant de la protecció d'aquest i la generació i transferència d'un coneixement compromés amb el desenvolupament humà i amb les polítiques de cooperació; entre altres.

La càtedra de la Universitat de València preveu com a objectiu general les 'Persones', eix que entronca amb la missió que té quant a formació dels i les estudiants, així com a la seua preparació per a l'exercici d'activitats professionals, l'actualització permanent del coneixement i la formació del personal i el professorat.

Així mateix, està al servei del desenvolupament intel·lectual i material dels pobles, del progrés del coneixement, de la pau, de la igualtat entre les dones i els homes i de la defensa ecològica del medi ambient.

Entre les activitats previstes per les universitats públiques destaquen les relacionades amb la formació presencial i en línia, les beques, els premis per a treballs de fi de grau i màster, les línies d'investigació, el foment de l'accés a la informació sobre els ODS, així com la creació i el manteniment d'eines de difusió en Internet i xarxes socials.

Així mateix, les diferents càtedres de cooperació i desenvolupament sostenible inclouen congressos, conferències, jornades, trobades estatals i internacionals, seminaris i xarrades i elaboració de publicacions, entre altres activitats dirigides a la difusió i el coneixement dels ODS.