Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Habitatge

Illueca proposa un pacte entre les comunitats autònomes per a facilitar l'accés de la joventut a l'habitatge

03/12/2021
- El vicepresident segon i el secretari d'Estat per a l'Agenda 2030 clausuren la I Trobada d'Habitatge i Emancipació Juvenil
- València ha acollit dues jornades en les quals han participat representants de diverses administracions i comunitats autònomes
- El vicepresident segon i el secretari d'Estat per a l'Agenda 2030 clausuren la I Trobada d'Habitatge i Emancipació Juvenil
- València ha acollit dues jornades en les quals han participat representants de diverses administracions i comunitats autònomes



El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha manifestat "la necessitat d'impulsar un pacte entre les comunitats autònomes per a facilitar l'accés de la joventut a l'habitatge".

Així ho ha declarat en la clausura de la I Trobada d'Habitatge i Emancipació Juvenil que ha tingut lloc a València, en la qual ha participat juntament amb el secretari d'Estat per a l'Agenda 2030, Enrique Santiago, i la vicerectora d'Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat de la UV, Elena Martínez.

En el marc de les jornades, Illueca ha anunciat aquest pacte, "com una nova iniciativa institucional per a defensar el dret de la nostra joventut a accedir a un habitatge digne i a emancipar-se. Un pacte al qual convidem a sumar-se i participar en tots els governs autonòmics per a construir una proposta plural i ambiciosa i traslladar-la a l'elaboració de la Llei estatal d'habitatge per part del Govern d'Espanya".

El vicepresident ha lamentat "la inseguretat perpètua" que viu actualment una generació "descontenta que ha vist com les seues expectatives de vida quedaven sepultades per dues crisis econòmiques a escala mundial". Davant d'aquesta situació, "les institucions i els seus representants tenim el deure d'actuar". Illueca considera que "la cobertura efectiva d'aquests drets col·lectius és el millor certificat de veracitat de la confiança mútua en les institucions compartides que validen la solidaritat col·lectiva".

En matèria d'habitatge, "aquesta seguretat ha de prendre, necessàriament, forma pel que fa als desnonaments sense alternativa residencial", ha destacat el vicepresident. "Un autèntic drama social que colpeja els més vulnerables i que s'ha d'atallar mitjançant mecanismes institucionals". Per això ha defensat la Llei estatal d'habitatge, que suposa, en aquest sentit, "una oportunitat per a institucionalitzar el que, fins ara, ha sigut una mesura conjuntural prorrogada en el temps: la prohibició dels desnonaments en casos vulnerables".

El secretari d'Estat per a l'Agenda 2030, Enrique Santiago, ha defensat els passos en matèria d'habitatge que està fent el Govern d'Espanya i ha recordat que la Llei d'habitatge, presentada en primera lectura, del Consell de Ministres, és un pas molt important per a avançar en el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Així, Santiago ha assegurat que es tracta de "la primera llei que pretén garantir el dret a l'habitatge en la democràcia" i que ho fa "sota un canvi de paradigma que implica intervindre en el mercat de l'habitatge per a garantir-ne l'accés".

"Aquest govern té clar que l'habitatge és un dret i no un bé de mercat", ha afirmat el secretari d'Estat, que ha conclòs la seua exposició agraint a la Generalitat l'obstinació en favor d'aquesta norma.

L'habitatge com a dret clau per a l'emancipació

La I Trobada d'Habitatge i Emancipació Juvenil l'ha organitzat la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, mitjançant l'Observatori de l'Habitatge i Segregació Urbana de la Comunitat Valenciana (Ohsu), i en col·laboració del Consell Valencià de la Joventut i la Universitat de València. Les diverses sessions de treball han servit per a posar en comú les polítiques públiques sobre l'habitatge com a dret clau per a l'emancipació de la població jove.

Prèviament a la clausura, hi ha hagut una taula redona en la qual s'han compartit experiències municipals en gestió de nous projectes d'habitatge per a la joventut.

En aquesta taula, moderada per la directora general d'Habitatge i Regeneració Urbana de la Generalitat, Elena Azcárraga, hi han participat el gerent del Patronat Municipal d'Habitatge d'Alacant, Gaspar Mayor, que ha exposat els projectes d'habitatge intergeneracional de la ciutat d'Alacant, i el gerent d'Habitatge de l'Ajuntament de Barcelona, Javier Burón.

El gerent ha explicat un projecte que preveu tindre 15.400 habitatges més per a joves en els pròxims 10 anys en el marc del Pla d'adolescència i joventut.

Galeria d'imatges