Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Projecte estratègic en cooperació

L'AVI finança el desenvolupament d'un sistema de detecció de bacteris més ràpid, eficaç i econòmic per a la indústria agroalimentària

09/12/2021
- Els nous biosensors són capaços d'oferir resultats fiables en tot just una hora, enfront dels mètodes actuals que poden arribar a tardar fins a 48 hores
- Les empreses Lumensia Sensors, Embutidos Martínez, Platos Tradicionales i Verdifresh participen, al costat de la UPV, en aquest projecte
- Els nous biosensors són capaços d'oferir resultats fiables en tot just una hora, enfront dels mètodes actuals que poden arribar a tardar fins a 48 hores
- Les empreses Lumensia Sensors, Embutidos Martínez, Platos Tradicionales i Verdifresh participen, al costat de la UPV, en aquest projecte



L'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) finança el desenvolupament d'una nova classe de biosensor que permetrà previndre possibles brots microbiològics en productes i instal·lacions de la indústria agroalimentària. El dispositiu, basat en la tecnologia fotònica, serà capaç de detectar els patògens amb més incidència, de manera ràpida, senzilla i amb un cost baix, superant les limitacions dels sistemes i de les tècniques ja presents en el mercat.

En aquest projecte, batejat com a 'Bacterio', treballa un consorci d'entitats liderat per Lumensia Sensors, en el qual s'integren empreses del sector agroalimentari com ara Embutidos Martínez, Platos Tradicionales i Verdifresh, a més del Centre de Tecnologia Nanofotònica (NTC) i el Centre Avançat de Microbiologia dels Aliments, tots dos adscrits a la Universitat Politècnica de València (UPV).

En l'actualitat, la cadena de producció alimentària se sotmet a uns exhaustius controls de contaminació per microorganismes patògens, d'acord amb les exigències establides per llei. No obstant això, els procediments actuals requereixen un temps d'espera de fins a 48 hores per a l'obtenció de resultats, la qual cosa eleva els costos d'emmagatzematge, logístics i energètics dels productors d'aliments, ja que no poden posar-los a la venda fins que reben el beneplàcit sanitari.

De fet, s'estima que, només a Espanya, el sector inverteix més de 5.000 milions d'euros en aquestes operacions. Una quantia que podria reduir-se dràsticament una vegada es demostre l'eficàcia dels biosensors que s'estan desenvolupant en el marc del projecte 'Bacterio'.

Per a fer-ho possible, s'ha adaptat la tecnologia desenvolupada prèviament per Lumensia Sensors per al control d'al·lergògens, que també va rebre el suport de l'Agència i que ja s'ha integrat amb èxit en productes en fase comercial.

Aquests nous dispositius, basats en circuits fotònics integrats, permetran la identificació, en menys d'una hora, dels patògens responsables de la majoria d'alertes sanitàries, com són la 'Salmonella' sp, la 'Listeria monocytogenes' i 'E.cherichia coli'.

Avantatges econòmics, sanitaris i ambientals

La detecció precoç i el control d'aquests bacteris és crucial, des d'un punt de vista sanitari, perquè, malgrat els avanços en nous productes i tècniques de desinfecció, han millorat la seua capacitat d'adaptació i han desenvolupat resistència. A més, també aporta avantatges significatius en termes de competitivitat, ja que les empreses que incorporen aquesta tecnologia reduiran els actuals costos d'emmagatzematge, logística i energia, atés que la producció pot enviar-se als lineals en un menor termini de temps.

En definitiva, aquest nou sistema de control microbiològic reduirà de manera directa la petjada de carboni i el desaprofitament alimentari, ja que els articles es posaran abans a la venda i els clients disposaran d'un període més gran per a consumir-los, amb els consegüents beneficis mediambientals.

L'eficàcia d'aquesta tecnologia ja s'està provant en diferents subsectors industrials de l'àmbit agroalimentari, gràcies a la col·laboració amb Verdifresh, especialista en l'elaboració d'ensalades i vegetals frescos llestos per a consumir o cuinar; Embutidos Martínez, proveïdor de productes carnis de porc i boví; i Platos Tradicionales, experts en la producció de plats preparats que després es comercialitzen en el lineal del supermercat.

En fase de validació

En concret, el personal tècnic de Lumensia Sensors, amb el suport del Centre de Tecnologia Nanofotònica (NTC-UPV) i del Centre Avançat de Microbiologia dels Aliments (CAMA-UPV), està duent a terme assajos a fi d'ajustar el dispositiu per a fer-lo més robust i útil en els processos diaris d'aquestes empreses.

Per a la validació i certificació es comptarà, a més, amb el suport d'AINIA, l'Institut Tecnològic de l'Alimentació, mentre que Lumensia aportarà la seua experiència en el desenvolupament d'aquesta mena de biosensors fotònics per a aplicar-los en la indústria, que suposen una alternativa en termes d'eficàcia, economia i rapidesa a la resta de tècniques en ús.

"Els avantatges que aportarà aquest producte contribuiran a millorar la posició de lideratge de la nostra indústria agroalimentària, reduint-ne els costos i garantint, més encara si cap, la seguretat de tots els seus productes", ha subratllat el vicepresident executiu de l'AVI, Andrés García Reche.

Per la seua banda, el director general de Lumensia Sensors, Santiago Simón, ha subratllat que el projecte 'Bacterio' permetrà situar la Comunitat Valenciana "com a referent internacional en la producció de sistemes de detecció de patògens innovadors basats en biotecnologia i fotònica integrada".

La iniciativa s'alinea amb les conclusions del Comité Estratègic d'Innovació Especialitzat (CEIE) en agroalimentació promogut per l'AVI, que advoca pel desenvolupament de sensors i biosensors per a la detecció en línia de patògens i contaminants.

Així mateix, també connecta amb l'Estratègia d'especialització intel·ligent de la Comunitat Valenciana, coneguda com a RIS3, que coordina la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital. En concret, amb l'eix de qualitat de vida que situa, entre els seus objectius generals, la millora de l'eficàcia i l'eficiència del sistema productiu agroalimentari mitjançant el desenvolupament i l'ús de tecnologia, així com la producció sostenible d'aliments, tenint en compte factors econòmics, mediambientals i un ús adequat dels recursos naturals.