Hisenda i Model Econòmic
Ciberseguretat

La Generalitat llança una campanya per a ajudar la ciutadania a previndre ciberatacs als equips domèstics durant Nadal

21/12/2021
- 'Deu recomanacions de ciberseguretat per als equips domèstics' és la campanya del CSIRT-CV per a orientar els usuaris i les usuàries per a evitar riscos cibernètics
- 'Deu recomanacions de ciberseguretat per als equips domèstics' és la campanya del CSIRT-CV per a orientar els usuaris i les usuàries per a evitar riscos cibernètics


La Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic ha llançat, a través del Centre de Seguretat de Tecnologies de la Informació i Comunicació de la Comunitat Valenciana (CSIRT-CV), una campanya informativa per a conscienciar la ciutadania sobre la importància de la seguretat en els dispositius digitals domèstics i, especialment, durant les pròximes setmanes.

Sota el nom 'Deu recomanacions de ciberseguretat per als equips domèstics', els experts i les expertes de l'entitat informaran durant dues setmanes els usuaris i les usuàries de dispositius domèstics sobre com evitar riscos cibernètics als quals la ciutadania s'enfronta diàriament amb l'ús dels dispositius portàtils i mòbils en què emmagatzemen una gran quantitat d'informació personal i confidencial, com ara dades sobre comptes bancaris o accessos als seus correus personals.

El director general de les TIC, José Manuel García Duarte, ha insistit que aquesta campanya és "vital, a causa de l'augment significatiu del consum d'equips electrònics portàtils des de l'inici de la pandèmia de la COVID-19, quan el seu ús s'ha generalitzat entre la població, fins i tot en sectors que no estaven familiaritzats amb aquests". A més, Duarte ha alertat sobre la "freqüència cada vegada més elevada i l'efectivitat amb la qual els ciberdelinqüents estan intentant accedir a les dades personals no només d'empreses i institucions, sinó també d'equips domèstics, en què s'emmagatzema ja pràcticament tota la informació de les nostres llars".

Aquesta campanya, que es podrà seguir a través de les xarxes socials de CSIRT i de la Generalitat en Facebook i Twitter, aportarà consells valuosos i pràctics als consumidors i les consumidores. De fet, les càpsules informatives aniran dirigides, per exemple, als usuaris i les usuàries que consulten el correu electrònic en cafeteries de xarxes obertes mentre prenen un café, veuen pel·lícules mentre esperen a l'aeroport, es connecten a una xarxa wifi gratuïta o comparteixen el seu equip amb tots els membres de la seua família, "ja que són potencials blancs de ciberatacs per les vulnerabilitats que afecten aquestes xarxes".

Tal com ha explicat Duarte, "des del CSIRT-CV es busca conscienciar les usuàries i els usuaris sobre els perills que corren, perquè puguen prendre les mesures oportunes per a protegir els seus equips, la informació valuosa que tenen en aquests i fins i tot la seua pròpia intimitat".

Protegir la nostra informació digital i la privacitat

La campanya inclourà la publicació d'una sèrie de deu mesures de protecció lògiques i físiques que qualsevol persona pot aplicar per a protegir els seus equips portàtils i que "en moltes ocasions, no es posen en pràctica per desconeixement o, simplement, per no ser conscient de la informació tan valuosa que guardem en aquests", han apuntat des de CSIRT-CV.

Entre aquests consells, CSIRT-CV explica com promoure la seguretat i la nostra privacitat en l'ús d'aplicacions i xarxes socials, com ara generar còpies de seguretat per a no perdre informació rellevant, o com actualitzar el programari d'aquests dispositius, per a navegar de manera segura a través de les xarxes wifi públiques.

Un altre dels aspectes en els quals aprofundirà la campanya és en la importància de disposar d'antivirus de qualitat i fiables o aprofundir en els sistemes de xifratges i contrasenyes segures com a sistema de protecció d'accés als nostres dispositius electrònics.

"Es tracta d'una campanya de màxima utilitat i rellevància en un moment en què gran part de la població es troba interconnectada mitjançant aquests dispositius, que ens poden facilitar molt la vida, però també suposen un risc elevat per a la nostra informació personal i privada", ha insistit el director de les TIC. Per això, Duarte demana que la ciutadania prenga nota d'aquests consells, que permetrà que la ciutadania es protegisca davant d'aquests riscos.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

- Declaracions del director general de les TIC, José Manuel García Duarte