Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Persones majors

Igualtat destina 35,6 milions d'euros al programa 'CuideM' que atén persones en situació de dependència en el seu entorn

26/12/2021
- El programa 'CuideM' inclou els serveis d'atenció domiciliària i la teleassistència avançada, entre altres recursos
- La vicepresidenta destaca també la creació de 451 places noves en centres de dia
- El programa 'CuideM' inclou els serveis d'atenció domiciliària i la teleassistència avançada, entre altres recursos
- La vicepresidenta destaca també la creació de 451 places noves en centres de dia



La Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives destinarà l'any que ve 35,6 milions d'euros al programa 'CuideM' d'atenció a persones en situació de dependència en el seu entorn, a través de serveis com el d'ajuda a domicili o el de la teleassistència avançada.

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha explicat que el programa 'CuideM' té com a objectiu "fomentar l'autonomia personal i l'envelliment actiu", que és un dels objectius prioritaris del Consell del Botànic, que aposta per "desinstitucionalitzar" l'atenció a les persones en situació de dependència.

Oltra ha assenyalat que, amb aquest objectiu, durant 2022 es realitzarà una inversió "sense precedents" en atenció domiciliària, la partida de la qual s'ha multiplicat per cinc des de 2015, quan es van destinar 6,5 milions d'euros a aquesta classe de recursos i serveis d'atenció a persones majors.

D'altra banda, el servei de teleassistència s'ha redefinit "amb una mirada integral i de lluita contra la soledat no desitjada" i s'ha apostat per un model avançat que, a més dels serveis bàsics que la persona usuària necessite, inclou suports tecnològics complementaris i la interconnexió amb el servei sanitari i el social. Amb aquest objectiu, s'invertiran 11 milions d'euros per a posar en marxa 50.000 terminals.

Oltra ha recordat que el programa 'CuideM' suposa "una transformació del model de cures" aplicat fins ara, amb una nova política que fomenta els bons tractes, la promoció de l'envelliment actiu, la garantia de drets, la participació directa de les persones majors, l'acompanyament i l'atenció de proximitat, entre altres qüestions.

Aquesta iniciativa, ha assenyalat, preveu "tota la part convivencial de les persones majors que vam començar a treballar en 2018 amb el programa 'L'alegria de conviure', i al qual hem incorporat ara els aprenentatges adquirits durant la gestió de la pandèmia de la COVID-19".

Així mateix, en els pressupostos per a 2022 està prevista també una ampliació en l'atenció diürna amb 451 places noves en centres de dia per a persones majors, a més d'incrementar un 29 % el pressupost destinat a programes i serveis específics d'atenció a persones amb malalties neurodegeneratives.

Aquests recursos de suport diürn, ha explicat la vicepresidenta, s'inclouen en el pla Convivint d'infraestructures de serveis socials 2021-2025 com a punts d'atenció destinats a millorar la qualitat de vida de les persones en situació de dependència en el seu entorn.

Oltra ha afegit també que està prevista la creació i la posada en marxa d'un laboratori social a la Universitat Politècnica de València, que investigarà la manera d'aplicar noves tecnologies d'automatització en les llars de les persones majors "per a enfortir l'envelliment actiu des de la domòtica".

Talls de veu relacionats

- Declaracions de la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra