Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Arquitectura

Mil professionals es formen en tecnologia BIM gràcies al conveni entre la Generalitat i el Col·legi d'Arquitectes de la Comunitat Valenciana

08/01/2022
- El conveni fomenta la digitalització del sector de la construcció cap a la sostenibilitat a través de la tecnologia de la modelització d'informació de construcció o 'building information modeling' (BIM)
- Des de la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica s'impulsa l'ampliació del conveni amb altres col·legis professionals
- El conveni fomenta la digitalització del sector de la construcció cap a la sostenibilitat a través de la tecnologia de la modelització d'informació de construcció o 'building information modeling' (BIM)
- Des de la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica s'impulsa l'ampliació del conveni amb altres col·legis professionals



El conveni que han signat la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, a través de la Direcció General d'Innovació Ecològica en la Construcció, i el Col·legi d'Arquitectes de la Comunitat Valenciana (COACV) ha permés que vora mil professionals es formen en tecnologia de la modelització d'informació de construcció (BIM). L'objectiu d'aquest conveni és impulsar la digitalització cap a la sostenibilitat del sector de la construcció.

En la primera edició, els cursos s'han desenvolupat a través del COACV amb resultats molt positius. Així, segons una enquesta que s'ha fet a l'alumnat, més del 80 % dels i les participants consideren que el curs ha complit les seues expectatives i el recomanarien. De la mateixa manera, més del 80 % consideren molt positiva la col·laboració de la Generalitat per a impulsar aquesta formació, que s'ha pogut cursar en línia o de manera presencial i en diferents nivells, de manera que s'ha ajustat a les necessitats de cada professional.

La directora general d'Innovació Ecològica en la Construcció, Nuria Matarredona, ha qualificat d'"èxit" la convocatòria, ja que ha tingut un gran acolliment entre els i les professionals del sector. En aquest sentit, ha explicat que "s'està treballant perquè en els pressupostos de 2022 es puga ampliar el conveni amb altres sectors professionals davant de la gran demanda".

Des de la direcció general d'Innovació Ecològica en la Construcció s'estan desenvolupant diverses iniciatives per a incorporar progressivament la metodologia BIM en les licitacions públiques d'acord amb les directives europees. Sobre aquest tema, cal destacar la col·laboració amb la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic per a traçar el full de ruta que permeta i facilite la incorporació progressiva de la metodologia BIM en l'Administració pública valenciana.

De fet, el passat 20 d'octubre es va desenvolupar una jornada que va reunir el sector per a compartir l'experiència de regions com ara Catalunya i Euskadi pel que fa a la implantació BIM i analitzar, juntament amb el sector, les barreres principals per a aconseguir-ho. Aquesta jornada va tindre lloc en el marc de la Setmana Europea de les Regions i va ser reconeguda com a "side event" pel Comité de les Regions.

La secretària autonòmica d'Arquitectura Bioclimàtica i Sostenibilitat Energètica, Laura Soto, ha recordat que "des del punt de vista institucional, la tecnologia BIM és una eina facilitadora de gestió sostenible dels recursos, d'acord amb les directrius que marca Europa, que aposta per la qualitat i promou la descarbonització de l'entorn construït i la resiliència de l'hàbitat".

Conveni amb el COACV

Nuria Matarredona ha assenyalat que el conveni que s'ha signat amb el COACV també inclou un diagnòstic "exhaustiu" per a avaluar el grau d'implantació actual d'aquesta tecnologia, així com totes les qüestions que afavorisquen la transició cap a una digitalització imprescindible en l'exercici professional de l'arquitectura.

"Es tracta -ha explicat la directora general- de tindre informació per a poder desenvolupar, des del coneixement, les estratègies imprescindibles perquè el sector puga respondre satisfactòriament la necessitat de fomentar la compra pública verda i innovadora d'edificació. Una resposta a aquesta emergència climàtica sense oblidar que, a més, permetrà incrementar la competitivitat del sector en un context cada vegada més internacionalitzat".

BIM és una metodologia de treball col·laborativa per a la gestió de projectes d'arquitectura, entre altres, a través d'una maqueta digital, i està suposant una vertadera revolució tecnològica per a la cadena de producció i la gestió de l'edificació, ja que permet la gestió sostenible dels recursos i l'economia circular, així com la innovació digital, d'acord amb els objectius de l'Agenda Urbana, el Green Deal i l'Agenda 2030 de les Nacions Unides, o amb les comunicacions recents de la Comissió Europea relacionades amb la digitalització de la construcció a la Unió Europea.