Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat
Transport públic

La Generalitat posa en funcionament el 31 de gener la nova targeta única de transport SUMA que suposarà una rebaixa fins al 55%

24/01/2022
La Generalitat posa en funcionament el 31 de gener la nova targeta única de transport SUMA que suposarà una rebaixa fins al 55%
- La targeta SUMA integra per primera vegada al mateix preu el transport de Metrovalencia, Metrobus, EMT i Renfe-Rodalia
- El conseller d'Obres Públiques destaca la posada en marxa de la integració tarifària i també de la simplificació zonal del transport de l'àrea metropolitana de València
- La targeta SUMA integra per primera vegada al mateix preu el transport de Metrovalencia, Metrobus, EMT i Renfe-Rodalia
- El conseller d'Obres Públiques destaca la posada en marxa de la integració tarifària i també de la simplificació zonal del transport de l'àrea metropolitana de València



El conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha anunciat que dilluns que ve, 31 de gener, entraran en funcionament els títols de transport nous SUMA, que integren per primera vegada, en una única targeta i amb el mateix preu, el transport públic de l'àrea metropolitana de València de Metrovalencia, Metrobus, EMT i Renfe-Rodalia.

Així, el conseller ha presentat el disseny nou de la targeta SUMA i ha destacat que els títols nous "no només fan més senzill i còmode l'ús del transport públic, sinó que suposaran una rebaixa important de tarifes. Així, en relació amb els preus actuals, SUMA 10 tindrà una rebaixa entre l'11 i el 55 %; SUMA mensual, entre el 23 i el 40 %, i SUMA mensual jove, un 15 % addicional sobre els altres descomptes de SUMA mensual.

Segons ha explicat el conseller, a partir de dilluns que ve, "amb un únic bitllet es podrà viatjar en Metrovalencia, Metrobus, Rodalia o EMT, també entrarà en vigor la simplificació zonal, i de quatre zones geogràfiques es passarà a dues, la qual cosa facilitarà també l'ús del transport metropolità".

La Generalitat, per mitjà de l'Autoritat de Transport Metropolità de València (ATMV), ha invertit 20 milions d'euros per a dur a terme aquesta iniciativa que, com ha indicat Arcadi España, "és una aposta significativa pel transport públic metropolità, la descarbonització, per descongestionar les ciutats i cuidar el medi ambient".

Aquesta iniciativa s'uneix a altres, ja posades en marxa per la Conselleria, per a potenciar el transport públic en l'àrea metropolitana de València "amb més serveis i millors infraestructures i gestió", entre les quals el titular d'Obres Públiques ha destacat les llançadores als parcs industrials, les noves línies d'autobús posades en marxa i l'ampliació de Metrovalencia, especialment la línia 10, "les obres de la qual estan molt avançades i s'espera que aquesta primavera siga una realitat, segons el que tarden les proves de seguretat, a més de les futures L11 i L12".

SUMA 10

Amb l'objectiu de facilitar una bona adaptació als títols, SUMA 10, els bons de 10 viatges, es podran adquirir en tots els punts de venda habituals on es compren els títols propis dels operadors (quioscos, estancs, màquines automàtiques de Metrovalencia i Renfe). A més, els títols SUMA nous es podran carregar en les targetes Mobilis antigues, per la qual cosa no serà necessari comprar suports nous per a aquesta mena de títols.

D'altra banda, en els primers mesos d'integració tarifària es farà un esforç important per a reforçar l'atenció personal al client en diversos punts de l'àrea metropolitana. Des de hui, en el web de l'Autoritat del Transport Metropolità de València (ATMV), consulteu ací, ja es pot consultar la informació extensa sobre els títols i hi ha un apartat de preguntes freqüents sobre la integració tarifària.

Tarifes noves amb Renfe i més econòmiques

Les tarifes noves que inclouen RENFE seran SUMA 10, de 8 euros per a una zona, respecte als 9 euros i 15,50 euros actuals; 12 euros per a dues zones, que substitueix els de 20,90 euros i 26,90 euros d'ara, i 20 euros per a l'aeroport, enfront dels 26,90 en vigor. Quant al SUMA mensual, costarà 35 euros una zona, 53 euros dues zones, el mateix que per a l'aeroport. Actualment, els preus d'aquest abonament mensual oscil·len entre els 45 euros i els 79,10 euros.

A més del benefici econòmic consegüent, amb aquests títols nous es fomenta la intermodalitat amb transbord gratuït durant 90 minuts en una zona i 110, en dues.

Menys zones i més flexibles

Des del 31 de gener se substituiran també les quatre zones rígides actuals dels operadors de transport principals per dues zones flexibles i s'introduirà una àrea de superposició nova. D'aquesta manera es difuminaran les fronteres del pla zonal, es facilitarà la mobilitat transversal entre municipis pròxims i es millorarà la mobilitat en tota l'àrea metropolitana. El transbordament entre operadors serà gratuït.

Amb la nova zonificació, la zona A abasta la ciutat de València; l'àrea de superposició A-B (només es paga el preu d'una zona), tota l'Horta, i la zona B, els municipis del Camp de Túria, el Camp de Morvedre i la Ribera que pertanyen a l'àrea metropolitana de València.

La nova zonificació s'ha definit tenint en compte les diverses comarques de l'àrea metropolitana de València. En els plans anteriors, municipis de la mateixa comarca pertanyien a zones diferents i, fins i tot, hi havia pedanies situades en una zona diferent de la de la resta de la localitat.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

La targeta SUMA integra per primera vegada al mateix preu el transport de Metrovalencia, Metrobus, EMT i Renfe-Rodalia

Talls de veu relacionats

- Declaracions del conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España