Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Innovació

L'AVI exposa a les cooperatives agroalimentàries les seues línies d'actuació i de suport per a impulsar la innovació al camp

14/02/2022
- Prop d'un centenar de personal directiu de cooperatives de tota la Comunitat participen en aquesta reunió per a donar a conéixer les iniciatives de l'Agència
- Cooperatives Agroalimentàries promou la configuració de projectes d'innovació en cooperació que puguen optar a incentius de l'AVI
- Prop d'un centenar de personal directiu de cooperatives de tota la Comunitat participen en aquesta reunió per a donar a conéixer les iniciatives de l'Agència
- Cooperatives Agroalimentàries promou la configuració de projectes d'innovació en cooperació que puguen optar a incentius de l'AVI



L'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) ha traslladat a prop d'un centenar de personal directiu i executiu de cooperatives agroalimentàries de tota la Comunitat Valenciana les diverses línies d'actuació i els incentius amb les quals l'AVI impulsa el desenvolupament de tecnologies i innovacions capaces de millorar la competitivitat del camp i del sector agroalimentari en el seu conjunt.

L'Agència ha participat així en una reunió informativa, organitzada per la Federació de Cooperatives Agroalimentàries de la Comunitat Valenciana, en la qual s'han exposat les principals oportunitats d'innovació en aquest àmbit prèviament identificades per un comité multidisciplinari d'especialistes, en què participen representants de la comunitat científica, els instituts tecnològics i l'empresariat.

A partir d'aquestes propostes concretes d'innovació, que tracten d'oferir resposta als desafiaments del sector agroalimentari, s'han configurat ja una trentena de projectes d'R+D+I, en els quals col·laboren centres tecnològics, d'investigació i empreses. En aquest últim apartat, emergeixen cooperatives agràries com la Vinícola de Llíria; Benihort, a Benicarlo; Coarval; Intercoop, o La Muntanyeta.

Gràcies a aquestes iniciatives conjuntes s'estan afrontant des de la innovació reptes de gran importància, com ho són la cerca de nous tractaments ecològics contra plagues, com la del cotonet; la digitalització del sector, o el desenvolupament i la implantació de tècniques de precisió que permeten elevar la productivitat de les explotacions agrícoles i ramaderes de la Comunitat.

Durant el desenvolupament de la reunió, les cooperatives s'han interessat pels programes i els incentius que l'Agència disposa en el marc de la seua convocatòria anual d'ajudes en concurrència competitiva, tal com ha reconegut el president de la Federació, Cirilo Arnandis, en la seua intervenció inicial, en la qual ha convidat els socis a presentar nous projectes enguany. "Ja no és només desitjable innovar, sinó que és obligatori per a mantindre la competitivitat a curt, mitjà i llarg termini", ha precisat.

Per la seua banda, el vicepresident executiu de l'AVI, Andrés García Reche, ha aprofundit en les oportunitats que alberga l'R+D+I per als sectors tradicionals, i especialment per al camp, com a via per a elevar-ne la rendibilitat: "Sovint la innovació s'associa als sectors emergents, però tots han d'introduir innovació i coneixement de manera intensiva per a competir amb èxit en els mercats".

Per part de l'Agència, també han participat en aquesta jornada en línia la secretària general, Olivia Estrella, que ha posat el focus en les línies mestres de l'AVI per a impulsar la innovació; així com el subdirector general de Programes d'Innovació, Roberto Arnau, que ha concretat els programes de suport als quals poden accedir les cooperatives agroalimentàries per a desenvolupar aquesta classe d'iniciatives.