Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Consell Infància

Oltra: "El Consell d'Infància i Adolescència de la Comunitat Valenciana millorarà la perspectiva d'infància de les polítiques públiques"

05/03/2022
- La vicepresidenta ha presidit la constitució del Consell d'Infància i Adolescència, integrat únicament per xiquetes, xiquets i adolescents
- La seua constitució farà efectiu el dret de la infància i l'adolescència a ser escoltades col·lectivament en els assumptes que les concerneixen
- La vicepresidenta ha presidit la constitució del Consell d'Infància i Adolescència, integrat únicament per xiquetes, xiquets i adolescents
- La seua constitució farà efectiu el dret de la infància i l'adolescència a ser escoltades col·lectivament en els assumptes que les concerneixen



La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, s'ha mostrat convençuda que el Consell d'Infància i Adolescència de la Comunitat Valenciana (CIACV) permetrà que les polítiques que es desenvolupen des de les institucions públiques tinguen una més perspectiva d'infància.

La vicepresidenta ha presidit la constitució del CIACV en un acte al qual han assistit els consellers i conselleres triats, als quals s'ha fet lliurament d'un diploma, també hi han assistit familiars, representants de la Generalitat i dels consells i entitats del sector d'infància i adolescència de la Comunitat Valenciana.

Oltra ha explicat que aquest és un organisme impulsat pel seu departament i recollit en l'Estratègia valenciana d'infància i adolescència amb l'objectiu de "comptar" amb l'opinió de les xiquetes, els xiquets i adolescents, i fer efectiu, així, el seu dret a ser escoltats col·lectivament en els assumptes que els concerneixen.

La vicepresidenta ha incidit en la idea que és "fonamental escoltar la població infantil i adolescent per a entendre les seues preocupacions i tindre en compte les seues propostes".

La constitució del Consell, ha indicat Oltra, és "una fita important" en el camí iniciat pel Govern Valencià perquè les xiquetes, els xiquets i adolescents no siguen únicament subjectes de protecció, sinó també "subjectes de drets", i ha recordat que, en aquest sentit, està recollit en la Llei de drets i garanties de la infància i adolescència en la Comunitat Valenciana, aprovada en 2018.

Composició del Consell

El CIACV, integrat únicament per xiquetes, xiquets i adolescents de la Comunitat Valenciana, dotarà la Generalitat d'un instrument perquè la perspectiva d'infància continue estant en totes les polítiques impulsades des del Govern Valencià, i que el seu pes vaja sent cada vegada més gran i amb un caràcter més transversal.

Està format per 24 consellers i conselleres representants del Consell Infantil i Adolescent del Sistema de Protecció, del Consell Valencià de la Joventut, del Consell Escolar de la Comunitat Valenciana i dels consells locals d'infància i adolescència. En total, 24 xiquets, xiquetes i adolescents, 10 dels quals tenen fins a 12 anys d'edat, i 14, fins a 18 anys.

Així, hi ha tres xiquetes i tres xiquets de fins a 12 anys i sis adolescents de fins a 18 anys en representació dels consells locals d'infància; dues xiquetes i dos xiquets de fins a 12 anys i quatre adolescents de fins a 18 anys en representació del Consell Infantil i Adolescent del Sistema de Protecció; dos xiquets, xiquetes o adolescents de fins a 18 anys, en representació del Consell Valencià de la Joventut, i, finalment, dos xiquets, xiquetes o adolescents de fins a 18 anys del Consell Escolar. La distribució, tal com s'estableix en el decret de creació, és paritària.

Els xiquets, xiquetes i adolescents del Consell del Sistema de Protecció s'incorporaran quan es constituïsca l'organisme en els pròxims mesos.

Funcions del Consell

Entre les seues funcions, podran proposar a la Generalitat iniciatives per a promoure els seus drets, participar en l'elaboració, avaluació i seguiment de l'Estratègia valenciana d'infància i adolescència, traslladar les seues inquietuds, opinar sobre qualsevol assumpte o realitat social que concerneixen la infància i adolescència, i sensibilitzar la societat sobre la participació infantil.

Aquesta norma, que va comptar amb la participació directa de xiquets, xiquetes i adolescents en la seua elaboració, recull i desenvolupa l'àmbit de promoció de drets en la infància i l'adolescència, la màxima expressió de la qual són els òrgans de participació, entre els quals es troba el Consell d'Infància i Adolescència de la Comunitat Valenciana. Aquest organisme està inspirat per les experiències desenvolupades en l'àmbit local, en el qual s'estan implementant actualment els consells locals d'infància com a eines de participació en l'àmbit més pròxim.

Actualment, 56 municipis compten ja amb un consell, i és necessari impulsar un òrgan anàleg a escala autonòmica.

La creació del Consell d'Infància i Adolescència de la Comunitat Valenciana, juntament amb el Consell Infantil i Adolescent del Sistema de Protecció, es recull en el decret aprovat l'any passat pel Consell que dona plenitud als drets ja reconeguts de la població infantil i adolescent, especialment "el dret de participació, que potencia el seu paper actiu com a subjectes de dret, tant en la defensa dels seus interessos individuals com dels col·lectius".