Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat
Espais igualitaris

La Generalitat lliura els VI Premis d'Urbanisme, Mobilitat, Paisatge, Habitatge i Arquitectura amb Perspectiva de Gènere

04/03/2022
La Generalitat lliura els VI Premis d'Urbanisme, Mobilitat, Paisatge, Habitatge i Arquitectura amb Perspectiva de Gènere
- Héctor Illueca i Arcadi España han participat en l'acte de lliurament
- Entre els ajuntaments guardonats estan Villar del Arzobispo, Xaló, Buñol, Meliana, Mislata, Almassora, Paterna i Xirivella
- Héctor Illueca i Arcadi España han participat en l'acte de lliurament
- Entre els ajuntaments guardonats estan Villar del Arzobispo, Xaló, Buñol, Meliana, Mislata, Almassora, Paterna i Xirivella



El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, i el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, han destacat la importància de la perspectiva de gènere per a gestionar espais i ciutats més justos i igualitaris durant l'acte de lliurament dels VI Premis Urbanisme, Mobilitat, Paisatge, Habitatge i Arquitectura amb Perspectiva de Gènere.

En la seua intervenció, el vicepresident segon ha assegurat que "l'arquitectura, l'urbanisme, la preocupació pel paisatge i la mobilitat són camps en els quals la perspectiva de gènere que representa el feminisme possibilita una revisió dels paradigmes dominants cap a uns models de gestió del territori i de disseny del nostre entorn més justos, equilibrats i sostenibles".

En aquesta línia, ha reivindicat la perspectiva feminista sobre el territori i el seu ús "com una eina indispensable per a encarar amb èxit altre repte, el repte que està relacionat amb l'emergència climàtica i la nostra presència en aquest planeta". Illueca ha assenyalat que "compartir, cuidar-nos, posar en comú o cooperar són conceptes i principis que estan majoritàriament recollits en els treballs que premiem i que formen part de la base de l'ecofeminisme".

Per part seua, Arcadi España ha afirmat que el motor de progrés més important és el feminisme, "i és el que reconeixem hui, xicotets i grans passos i lluites indispensables per a avançar cap al canvi". En aquest sentit, ha afegit que "lluitem contra els estereotips i els rols de gènere, les desigualtats que hi ha en l'espai i en les nostres ciutats".

Per al titular d'Obres Públiques, "una democràcia avançada no es pot permetre aquestes desigualtats socials històriques, i parlar d'urbanisme de gènere és parlar d'urbanisme racional i de justícia, el disseny de les nostres ciutats s'ha de reinventar, les ciutats avancen cap a un disseny més obert, pensat en les persones, i incorpora la perspectiva de gènere".

Arcadi España ha insistit que "el futur de l'urbanisme, el paisatge i l'habitatge no es pot concebre sense la perspectiva de gènere, i propiciar l'urbanisme de gènere és propiciar el sentit de pertinença a una ciutat i una societat".

Premis per a professionals i institucions

En aquesta edició, el premi per a professionals dels mitjans de comunicació i persones divulgadores ha sigut per a Violeta Peraita Jardón, per l'article 'Pioneres dels camins'.

Quant a treballs acadèmics, s'ha reconegut a Jordi Bosch pel treball 'La vulneració del dret de la dona a l'habitatge i la ciutat a Europa', i s'ha concedit una menció d'honor a María Elia Gutiérrez, Ana Gilsanz, Carlos Barberá i José Parra pel treball 'Arquitectura. Guies per a una docència universitària amb perspectiva de gènere'.

El premi per a institucions, organitzacions, associacions i col·lectius ha sigut per al Projecte Moreres 21. 90 habitatges HPRG, programa intergeneracional - espais comuns, aparcaments, trasters i locals comercials, presentat per AUMSA, i s'ha concedit una menció d'honor al Col·legi Territorial d'Arquitectes de València per l'exposició i el catàleg de l'exposició 'Arquitectes de València'.

Premi per a ajuntaments

En la modalitat d'ajuntaments de menys de 5.000 habitants, s'ha premiat 'ex aequo' l'Ajuntament de Villar del Arzobispo, pel projecte 'Corral'Art' Exposició col·lectiva/ART públic i RURAL, i l'Ajuntament de Xaló pel projecte per a la conversió en zona de vianants del barri antic del municipi.

Per a ajuntaments de 5.000 i 20.000 habitants, el premi ha recaigut en l'Ajuntament de Buñol i l'Ajuntament de Meliana, per la instal·lació de bany públic en el mercat de venda no sedentària de la plaça Nolla de Meliana.

En l'apartat d'ajuntaments de més de 20.000 habitants, s'ha guardonat l'Ajuntament de Mislata per la materialització efectiva de la perspectiva de gènere en les actuacions urbanístiques que es realitzen en el municipi.

Així mateix, s'ha atorgat una menció d'honor a l'Ajuntament d'Almassora per la substitució del nomenclàtor dels huit carrers que componen dos grups d'habitatges als quals s'ha donat nom de dones, a l'Ajuntament de Paterna per la iniciativa 'Plaques que donen nom de dones del món de la ciència i la tecnologia a zones enjardinades del parc tecnològic', i a l'Ajuntament de Xirivella per la instal·lació de quatre monòlits dedicats a dones destacades en la lluita per la igualtat.

Galeria d'imatges