Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat
Urbanisme

La Generalitat aprova els plans generals de Rafelcofer i Rugat

07/03/2022
- A Rafelcofer es defineix un model compacte que proporciona una vora definida al sud i est del nucli de població
- Entre els objectius del PG de Rugat destaquen ordenar i protegir el territori natural
- A Rafelcofer es defineix un model compacte que proporciona una vora definida al sud i est del nucli de població, i es procura configurar la vora urbana amb zones verdes o vials enjardinats
- Entre els objectius del PG de Rugat destaquen ordenar i protegir el territori natural, regular el creixement de manera integrada i preservar els valors culturals, arqueològics i etnològics



La Comissió Territorial d'Urbanisme de València ha aprovat els plans generals dels municipis de Rafelcofer i de Rugat, que suposaran un nou model territorial per a les dues localitats.

A Rafelcofer, les previsions del planejament actual estan superades i el model urbà proposat defineix un model compacte que proporciona una vora definida al sud i est del nucli de població. D'aquesta manera, configura la seua façana urbana, defineix els seus límits i integra les vistes des de les principals vies de comunicació; a més, es procura configurar la vora urbana amb zones verdes o vials perimetrals enjardinats.

El Pla general (PG) de Rafelcofer incorpora les classificacions vigents de sòl urbà i la qualificació del sòl no urbanitzable comú. Així mateix, consolida els dos nuclis urbans existents i ompli els buits interurbans per a millorar la imatge i el paisatge del municipi, amb un nombre màxim de tres plantes en tot el nucli urbà i per als nous desenvolupaments.

En el PG es defineixen cinc àrees de repartiment que comprenen cadascuna de les unitats d'execució amb els seus elements adscrits, de manera que es permet ajustar els creixements i aconseguir l'obtenció de dues infraestructures bàsiques.

El sòl no urbanitzable es distingeix entre comú (21,48 %) i protegit (61,14 %), amb les categories següents: agrícola, llits, cementeri, forestal, paisatge, reserva comunicacions viàries, risc inundació, vies pecuàries i comunicacions viàries.

Pel que fa a la inclusió de la perspectiva de gènere en el planejament urbanístic, s'ha actualitzat l'informe d'impacte de gènere i s'han incorporat en les normes criteris per a un urbanisme més inclusiu.

Rugat

Quant al PG de Rugat, els objectius proposats són establir un model de desenvolupament sostenible, ordenar i protegir el territori natural, ordenar el sòl urbà existent i regular-ne el creixement de manera integrada, així com preservar els valors culturals, arqueològics i etnològics.

El model territorial proposat respon a un model de creixement compacte, que es completa al voltant del nucli primigeni, on els vials perimetrals, sobre els quals es donen suport als espais dotacionals, rebleixen el màxim creixement del sòl construïble.

En el PG no es planteja un sector específic d'ús industrial, sinó la compatibilitat en els sectors de sòl urbanitzable residencial de la tolerància a l'ús magatzem o industrial, a causa de l'escassa rellevància que ocupa l'activitat industrial en el municipi.

Així mateix, el Pla general de Rugat preveu una població potencial de 566 habitants, amb una capacitat de creixement residencial de 130 a 151 habitatges.

El Pla general disposa de tres unitats d'execució en sòl urbà (Molinet, Nord i Xocaina) i un únic sector de sòl urbanitzable (l'Horta), i adscriu diferents elements de la xarxa primària, les condicions concretes de desenvolupament de cada àmbit de la qual s'especifiquen en les fitxes de gestió incloses en les normes urbanístiques.

Pel que fa a l'habitatge protegit, es destina en sòl urbanitzable un trenta per cent de l'edificabilitat residencial, i en sòl urbà, un deu per cent de l'edificabilitat residencial.

En els dos casos, la comissió territorial ha decidit suspendre l'aprovació definitiva dels respectius catàlegs de proteccions del PG fins que s'esmenen els condicionants indicats en els informes de la directora territorial d'Educació, Cultura i Esports de València en matèria de patrimoni cultural.

Galeria d'imatges