Sanitat Universal i Salut Pública
Dia Mundial de l'Endometriosi

El protocol d'atenció integral a la dona amb endometriosi permet diagnosticar de manera precoç cada vegada més casos a la Comunitat Valenciana

13/03/2022
- Aquesta patologia genera cada any prop de 300 hospitalitzacions i mig centenar de cirurgies a la Comunitat Valenciana
- Per a sensibilitzar sobre la malaltia, cada 14 de març es commemora el Dia Mundial de l'Endometriosi
- Aquesta patologia genera cada any prop de 300 hospitalitzacions i mig centenar de cirurgies a la Comunitat Valenciana
- Per a sensibilitzar sobre la malaltia, cada 14 de març es commemora el Dia Mundial de l'Endometriosi



La Comunitat Valenciana disposa d'un protocol d'atenció integral a la dona amb endometriosi que està permetent diagnosticar de manera precoç cada vegada més casos. Per a visibilitzar i sensibilitzar sobre aquesta patologia, en la qual el teixit endometrial creix fora de l'úter, cada 14 de març es commemora el Dia Mundial de l'Endometriosi.

L'endometriosi és una malaltia crònica amb un diagnòstic complex perquè algunes dones romanen asimptomàtiques (s'estima que entre un 15 i un 30 %), mentre que d'altres presenten símptomes progressius i fins i tot invalidants per a la seua vida diària.

De fet, el nombre real de persones afectades és difícil de determinar perquè el principal símptoma de l'endometriosi és el dolor menstrual i moltes vegades és identificat per la dona com a "normal". Amb tot, a la Comunitat Valenciana, es van diagnosticar 2.003 nous casos d'endometriosi en 2019, 1.744 en 2020 i 2.539 l'any passat.

A més del dolor menstrual persistent, progressiu i/o resistent als antiinflamatoris, són símptomes de sospita el dolor pelvià crònic no cíclic, el dolor durant les relacions sexuals, l'esterilitat…

Per a facilitar el diagnòstic precoç de la malaltia, així com per a optimitzar el tractament (farmacològic, quirúrgic i biopsicosocial), la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública disposa d'una 'Guia d'atenció a la dona amb endometriosi' dirigida al personal professional sanitari.

El document estableix que l'atenció a les dones afectades és integral a la Comunitat Valenciana i està organitzada basant-se en la participació i coordinació de professionals dels diversos nivells assistencials (des d'atenció primària i centres de salut sexual i reproductiva fins a serveis d'atenció especialitzada de ginecologia i hospitals de referència).

En concret, els serveis d'atenció primària estableixen la sospita diagnòstica i la derivació als serveis d'atenció especialitzada (ginecologia) per ser confirmada. En atenció especialitzada, el personal facultatiu disposa de diferents mètodes per al diagnòstic de l'endometriosi (exploració física, ressonància magnètica nuclear, ultrasons, tomografia computada, laparoscòpia en alguns casos…).

Una vegada confirmat el cas, cada vegada en fases més primerenques, el maneig de l'endometriosi mínima i lleu correspon, inicialment i en una àmplia majoria de casos, als professionals d'atenció primària, en coordinació amb el servei de ginecologia del departament. Els altres s'atenen en atenció especialitzada.

En els casos greus i/o d'endometriosi profunda amb alt grau de complexitat, se sol·licita la col·laboració de la unitat multidisciplinària especialitzada en l'atenció a les dones amb endometriosi, integrada per professionals de diferents especialitats (infermeria, ginecologia, cirurgia, urologia, radiologia, anestèsia…).

En total, aquesta patologia genera prop de 300 hospitalitzacions anuals i al voltant de mig centenar de dones requereixen cirurgia major ambulatòria.