Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Innovación arquitectónica

Habitatge i les universitats públiques valencianes signen el conveni de la Càtedra de Nova Transició Verda

14/03/2022
Habitatge i les universitats públiques valencianes signen el conveni de la Càtedra de Nova Transició Verda
- El vicepresident segon afirma que les universitats han d'ajudar a trobar eines que possibiliten el canvi urgent que es requereix
- La Càtedra pretén impulsar la nova governança cap a la transició ecològica i l'hàbitat sostenible
- El vicepresident segon afirma que les universitats han d'ajudar a trobar eines que possibiliten el canvi urgent que es requereix
- La Càtedra pretén impulsar la nova governança cap a la transició ecològica i l'hàbitat sostenible



El vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha signat la renovació del conveni de la Càtedra de Nova Transició Verda, en el qual participen les cinc universitats públiques de la Comunitat i que té com a objectiu impulsar la nova governança cap a la transició ecològica i l'hàbitat sostenible.

L'acte ha comptat amb la participació de les rectores i rectors de les universitats públiques: de la Universitat de València (UV), Mavi Mestre; de la Universitat Politècnica de València (UPV), José Esteban Capilla; de la Universitat d'Alacant (UA), Amparo Navarro; de la Universitat Jaume I (UJI), Eva Alcón; i de la Universitat Miguel Hernández, Juan José Ruiz. A més, també hi ha assistit el director general de Coordinació Institucional de la Vicepresidència Segona, Marc Aparisi, i els respectius coordinadors i coordinadores de la Càtedra.

El vicepresident ha posat l'accent en el fet que les accions per a fer front al canvi climàtic no poden esperar i, com a responsables polítics, "hem de ser persones valentes capaces de passar de les paraules als fets i disposar d'informació suficient, pensament crític i saber com fer-ho de la millor manera possible en defensa dels interessos generals".

Per això destacat el treball ja realitzat fins ara per la Càtedra de Nova Transició Verda i tot el que li queda de cara al futur. "La conveniència de dissenyar noves polítiques públiques capaces de compatibilitzar una vida digna per a totes i tots i per a les generacions futures dins dels límits biofísics del planeta és molt més que una necessitat, és una urgència".

El vicepresident ha lamentat "el món cada vegada més inhòspit, menys sostenible i més injust" en què vivim. Per això considera "clau que les universitats estiguen al costat dels poders públics pensant com canviar la governança institucional per a facilitar els canvis" necessaris.

Per això, el Consell reclama ajuda a les universitats a través d'aquest conveni "per a trobar eines que facen possible el canvi, des de les polítiques del dia a dia i sense que ningú es quede en el camí", ha conclòs.

La Càtedra, a través dels cinc grups d'investigació, impulsarà l'estudi, l'anàlisi i la proposta de models d'actuació per a aconseguir la transversalitat de les polítiques públiques cap a la transició ecològica, centrades en la realitat de la Comunitat.

La Càtedra Interuniversitària sobre la Nova Transició Verda ha sigut impulsada des de la Vicepresidència Segona del Consell, a través de la Comissió Delegada de Transició Ecològica i Sostenibilitat Ambiental (TESA).

Activitats conjuntes

Els acords signats comprometen la Vicepresidència Segona i les universitats a realitzar activitats conjuntes dins de la matèria de la Càtedra, i consideren que l'impuls de les polítiques orientades a la consecució d'un habitatge i el seu entorn urbà sostenible en el marc de la transició ecològica ha d'abordar-se des dels diferents sectors productius.

A través d'aquest conveni, les universitats han de realitzar unes activitats determinades: activitats de reflexió, anàlisi i difusió del coneixement a la societat en matèria de turisme, hàbitat i transició ecològica; organitzar seminaris, jornades, conferències, concursos, exposicions, tallers i cursos i altres activitats culturals relacionades amb la temàtica; fer labors divulgatives al llarg del territori valencià i a través de la tecnologia de la informació, i accions que s'acorde realitzar dins del programa d'activitats per a desenvolupar.

D'altra banda, correspon a la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica aportar finançament per a impulsar totes les accions determinades en el conveni.

Els acords de cooperació entraran en vigor en la data de la signatura i tindran vigència fins al 31 de desembre de 2022. No obstant això, podran finançar-se les actuacions realitzades des de l'1 de gener de 2022.

Galeria d'imatges