President
Patrimonio público

Ximo Puig anuncia que la Comissió Europea alça la sanció sobre Ciutat de la Llum i permet a la Generalitat reactivar l'activitat econòmica en aquestes instal·lacions

15/03/2022
Ximo Puig anuncia que la Comissió Europea alça la sanció sobre Ciutat de la Llum i permet a la Generalitat reactivar l'activitat econòmica en ...
- La Direcció General de la Competència ha acceptat la petició del Consell i suprimeix les sancions previstes fins a juny de 2027
- El president de la Generalitat avança el disseny d'un pla estratègic per a recuperar l'activitat cinematogràfica
- Assenyala que la reactivació de l'activitat econòmica a les instal·lacions permetrà "generar ocupació i futur" a la Comunitat Valenciana
- La Direcció General de la Competència ha acceptat la petició del Consell i suprimeix les sancions previstes fins a juny de 2027
- El president de la Generalitat avança el disseny d'un pla estratègic per a recuperar l'activitat cinematogràfica
- Assenyala que la reactivació de l'activitat econòmica a les instal·lacions permetrà "generar ocupació i futur" a la Comunitat Valenciana



El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la decisió de la Comissió Europea d'alçar la sanció sobre Ciutat de la Llum i permetre que la Generalitat, a través de l'empresa pública Societat de Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana, recupere el control total sobre el seu ús a partir de l'1 de juliol.

Així ho ha manifestat en una compareixença davant dels mitjans de comunicació per a explicar la resposta que ha donat la Direcció General de la Competència de la Comissió Europea a la petició de la Generalitat de suprimir les restriccions que impedien desenvolupar en Ciutat de la Llum activitats econòmiques fins a juny de 2027, incloses les cinematogràfiques.

Ximo Puig ha qualificat "d'extraordinària rellevància" la decisió, perquè durant els últims deu anys les negociacions de caràcter comercial han estat prohibides a la Ciutat de la Llum, i ha destacat que les gestions que ha dut a terme la Generalitat han permés acurtar cinc anys les sancions imposades per la Unió Europa, a causa de les ajudes d'Estat que es van concedir, i recuperar el control total de la Ciutat de la Llum després de set anys de negociació i "treball intens".

En aquest sentit, ha recordat els seus contactes amb els comissaris de la Competència, Joaquín Almunia, en 2014, i Margrethe Vestager, en 2015, per a intentar resoldre la situació, i ha agraït el treball realitzat per l'equip de la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic, el director general de la Societat de Projectes Temàtics de la Comunitat Valenciana, l'eurodiputada Inmaculada Rodríguez-Piñero i la Representació Permanent d'Espanya a la Unió Europea.

Durant la seua intervenció, el president ha recordat que l'expropiació de 2,6 milions quadrats de sòl, sobre el qual es van construir els estudis, es va realitzar en 1998, la sentència del Tribunal Suprem amb la nul·litat de les expropiacions es va produir en 2011 i la decisió de Competència de paralitzar l'activitat econòmica per 15 anys, en 2012.

Així mateix, ha explicat que el seu consell va rebre un actiu paralitzat amb un deute de 470 milions, actualment pagats, 188 dels quals en corresponen a la construcció, 166 al finançament de pèrdues, 56 a urbanització, 40 milions a la indemnització inicial i 20 més a l'ampliació de les indemnitzacions fruit de la condemna del Tribunal Superior de Justícia.

El responsable del Govern Valencià ha assenyalat que "tenim un complet actiu" que dinamitzarà diverses actuacions en la societat alacantina i valenciana i que suposa una "magnifica possibilitat" a pesar del difícil context.

Pla estratègic per a la reactivació econòmica

En el transcurs de l'acte, el president ha avançat que es dissenyarà un pla estratègic per a "tornar a l'activitat cinematogràfica", així com estudiar la possibilitat de participar en algun PERTE i obtindre ajudes europees.

Ximo Puig ha mostrat la seua intenció d'aprofitar els estudis al màxim per a "traure'n el millor rendiment social possible" prioritzant la indústria audiovisual, però sense descartar altres usos i amb l'objectiu de "generar ocupació, activitat econòmica i futur per a la ciutat d'Alacant i per a tota la Comunitat Valenciana", ha dit.

El cap del Consell també ha assegurat que moltes empreses s'han interessat pels estudis i s'ha referit a la necessitat de "readaptar-los" a les noves exigències de la indústria audiovisual.

Així mateix, ha anunciat una trobada en les pròximes setmanes amb responsables d'Euronews a fi d'avançar en la negociació perquè la principal cadena de notícies d'àmbit europeu s'instal·le a la Ciutat de la Llum.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

El president de la Generalitat avanza el diseño de un plan estratégico para recuperar la actividad cinematográfica

Talls de veu relacionats

- Declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig