Vicepresidència i Igualtat i Polítiques Inclusives
Igualtat

Oltra: "Amb l'Estratègia valenciana per a la igualtat LGTBI avancem cap a una societat que reconega la diversitat i pose fi a la discriminació"

28/03/2022
Oltra: 'Amb l'Estratègia valenciana per a la igualtat LGTBI avancem cap a una societat que reconega la diversitat i pose fi a la discriminació'
- La vicepresidenta del Consell ha presentat l'Estratègia valenciana per a la igualtat LGTBI 2022-2027
- L'Estratègia s'estructura en tres línies estratègiques amb 10 objectius i 75 mesures
- La vicepresidenta del Consell ha presentat l'Estratègia valenciana per a la igualtat LGTBI 2022-2027
- L'Estratègia s'estructura en tres línies estratègiques amb 10 objectius i 75 mesures



La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat hui que l'Estratègia valenciana per a la igualtat LGTBI naix amb l'objectiu d'"avançar cap a una societat que reconega la diversitat i pose fi a la discriminació per LGTBI-fòbia que continuen patint les persones d'aquest col·lectiu".

La vicepresidenta ha presentat els principals objectius i accions que recull l'Estratègia valenciana per a la igualtat LGTBI 2022-2027, que aprovarà aquesta vesprada el Consell Valencià LGTBI després d'haver-la elaborat a través d'un procés participatiu amb més de 30 entitats del sector.

L'Estratègia, que estableix les línies d'actuació dels pròxims anys del Govern Valencià en relació amb la població LGTBI, pretén ser una eina per a "fixar els instruments i programar les actuacions i les mesures", per al compliment de la legislació vigent que garanteix la possibilitat d'avançar en la "igualtat real i efectiva de les persones LGTBI", ha indicat Oltra.

La vicepresidenta s'ha referit als "passos de gegant" que ha fet el Consell en polítiques en defensa de la diversitat, que ha reflectit en un marc normatiu constituït per les lleis trans i LGTBI i la constitució del Consell Trans i del Consell LGTBI.

Oltra ha recalcat que tots els avanços en aquest àmbit han sigut possibles perquè hi ha hagut un gran moviment social organitzat que els ha situat en el centre de l'agenda pública. "A la Comunitat Valenciana les associacions LGTBI han sigut crucials per a produir aquests canvis socials", ha concretat.

Estructura de l'Estratègia

Tal com ha explicat la vicepresidenta, l'Estratègia s'estructura en tres línies estratègiques amb 10 objectius i 75 mesures.

El primer eix és el del reconeixement de les institucions al col·lectiu LGTBI, que es planteja amb actuacions encaminades a la implicació de les administracions públiques en les polítiques per la igualtat LGTBI, el suport a les entitats d'aquest àmbit i l'establiment d'espais de coordinació i participació, com els consells consultius trans i LGTBI.

Per a assolir-ho, ha indicat Oltra, es posaran en marxa campanyes per a visibilitzar la diversitat sexual, familiar i de gènere, i es continuarà reforçant els ajuntaments per a la posada en marxa de plans locals d'igualtat LGTBI a través del contracte programa. En els dos últims anys, ha assenyalat la vicepresidenta, s'ha destinat un milió d'euros per a aquest fi i està previst un milió més en els pròxims dos anys.

Àmbit social, sanitari i educatiu

Com a segona línia s'ha establit el reconeixement dels drets de les persones LGTBI, amb accions dirigides a donar més suport al col·lectiu en l'àmbit social, sanitari i educatiu; promocionar-ne la visibilitat en la cultura i en l'esport, i la seua inserció laboral en entorns segurs.

En aquest apartat, la vicepresidenta ha destacat que es preveu una "especial" atenció a les persones trans, que tenen "més risc de vulnerabilitat", com ho reflecteix que una de cada tres atencions de les oficines Orienta és per a persones trans.

Per això, l'Estratègia determina una sèrie d'actuacions per a la inserció social i laboral, com ara la incorporació de les persones trans en les convocatòries d'ajudes a la contractació; un protocol de coordinació dels serveis d'atenció a persones migrants i refugiades LGTBI, o l'atenció a la diversitat en centres, serveis i programes socials dirigits a persones majors.

En aquesta línia, es puntuarà com a mèrit en les convocatòries d'ajudes públiques que les empreses o entitats tinguen pla de diversitat o mesures de prevenció davant de l'LGTBI-fòbia.

Quant a l'àmbit sanitari, la vicepresidenta ha recalcat la necessitat de formació de professionals sanitaris en diversitat sexual i de gènere, especialment en l'atenció a les persones trans.

Així mateix, Oltra s'ha referit a les atencions que, des de l'àmbit sanitari, s'han realitzat en el marc de la Llei trans des que es va aprovar en 2017 i fins a 2020: 712 canvis de nom en la targeta SIP; 239 atencions psicoterapèutiques; 261 persones en teràpia hormonal i farmacològica, i 565 intervencions quirúrgiques.

Un altre dels aspectes de l'Estratègia és garantir l'accés en igualtat a les tècniques de reproducció assistida en la sanitat pública i les investigacions i els estudis de polítiques sanitàries en matèria d'orientació sexual, identitat de gènere i desenvolupament sexual. S'incorpora l'atenció a persones amb variacions intersexuals en les unitats d'atenció a la identitat de gènere.

En l'àmbit educatiu s'oferirà formació al professorat sobre diversitat LGTBI, la inclusió de la variable de l'LGTBI-fòbia en el registre d'incidències d'assentament escolar i s'aprovaran protocols d'atenció a la identitat de gènere en les universitats valencianes.

Finalment, en l'àmbit esportiu i cultural es desenvoluparà un protocol per a esportistes trans que garantisca un tractament concorde a la seua identitat de gènere.

Així mateix, s'impulsaran plans de diversitat en clubs i federacions, s'implantaran comissions d'igualtat i esport inclusiu i s'oferiran continguts LGTBI en biblioteques municipals.

Sensibilització

El tercer i últim eix de l'Estratègia recull les actuacions encaminades a la sensibilització sobre la diversitat, l'atenció a les víctimes d'LGTBI-fòbia i el reconeixement de la memòria LGTBI.

La vicepresidenta ha alertat sobre les 527 atencions per LGTBI-fòbia que es van realitzar en les oficines Orienta des de 2019 fins a l'any passat, o l'alt percentatge, un 38 %, dels incidents relacionats amb agressions o situacions de perill que, segons les dades del 112, pateixen les persones trans. Aquest percentatge creix fins al 63 % en els casos d'incidents sanitaris, la majoria intents de suïcidi, sobretot en persones del col·lectiu LGTBI menors de 25 anys.

En aquest sentit, l'Estratègia planteja la formació de professionals de diversos àmbits en la diversitat LGTBI i l'establiment d'un procés d'atenció a les persones víctimes de discriminació o de delictes d'odi per LGTBI-fòbia, així com la incorporació de continguts sobre la protecció dels drets humans -especialment en atenció a la diversitat LGTBI- als plans d'estudi de la Policia Local.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

- La vicepresidenta del Consell ha presentat l'Estratègia valenciana per a la igualtat LGTBI 2022-2027

Talls de veu relacionats