President
40 anys d'Estatut

Ximo Puig demana recuperar “l’esperit de Benicàssim” per a assolir un “gran acord” pel finançament, les inversions i la visibilitat que “mereix” la Comunitat Valenciana

01/07/2022
Ximo Puig demana recuperar “l’esperit de Benicàssim” per a assolir un “gran acord” pel finançament, les inversions i la visibilitat que “mereix” ...
  • El president marca 40 metes per a perfilar la “nova frontera del 2023”, entre les quals situa la fi de la violència masclista i la consecució de la igualtat real, la plena ocupació o un estat del benestar social avançat
  • Planteja també que aquesta “nova frontera” possibilite “una Espanya polifònica sense solistes”, lleialtat federal entre autonomies i descentralització política
  • Reclama lideratge en la “nova indústria”, més R+D empresarial, preservació mediambiental i aspirar a conquistar nous drets per a millorar la qualitat de vida de la ciutadania
  • El responsable del Consell reivindica, des de Benicàssim, la ciutat en la qual es va acordar el text que va permetre la tramitació de l’Estatut del 82, un acord per l’energia per a assolir una transició sostenible
Benicasim.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat unitat, junt amb la societat civil, per a reclamar a totes les forces del Congrés dels Diputats “un gran acord pel finançament, les inversions i la visibilitat que mereixen” els ciutadans i ciutadanes de la Comunitat Valenciana.

“Sempre exigirem allò que ens correspon”, ha assenyalat el president durant la seua intervenció en l’acte commemoratiu celebrat a Benicàssim coincidint amb els 40 anys de l’Estatut d’Autonomia, on també ha marcat 40 metes per a perfilar la “nova frontera del 2023”, entre les quals hi ha la fi de la violència masclista i la consecució de la igualtat real, la plena ocupació, el treball sense precarietat o un estat del benestar avançat.

El president ha assenyalat que Benicàssim, la ciutat en la qual la comissió redactora de l’Estatut va tancar el text que va donar pas a la tramitació de la norma marc de la Comunitat Valenciana, és un “lloc de memòria” per al poble valencià com a “revers positiu” de la pèrdua dels furs a Almansa.

 “Al costat de la mar de Benicàssim va confluir la voluntat democràtica per a recuperar l’autogovern perdut en el camp de batalla” i allí, en el “punt d’inflexió polític” que va representar la Transició, es va demostrar “la voluntat fèrria dels valencians de viure junts”, ha rememorat Ximo Puig.

“Ara —ha continuat— vivim un altre moment d’inflexió econòmic, social i mediambiental, i hem de mostrar la maduresa democràtica dels pares de l’Estatut aparcant diferències, assumint responsabilitats i fent prevaldre, per damunt de tot, els interessos dels valencians”.

Per això, ha demanat unitat per a assolir aquest acord polític pel finançament i les inversions, i també per a “forjar un gran pacte per l’energia que agilitze la instal·lació de renovables”.

“Necessitem assegurar una sostenibilitat justa que respecte el medi ambient i l’ocupació, i, per a fer-ho, necessitem transitar cap a l’autonomia energètica amb més determinació. Fa falta –de nou– l’esperit de Benicàssim”, ha emfatitzat. 

40 metes per a avançar cap a una “nova frontera” en 2025

Per al president, la celebració dels 40 anys d’Estatut ha de servir per a “protegir” la carta magna valenciana i per a “avançar cap a una nova frontera” que permeta celebrar, dins de 10 anys, el 50é aniversari de l’autogovern amb la consecució de 40 metes.

El president ha parlat, en aquest sentit, del fi de la violència masclista, l’assoliment de la igualtat “real” d’homes i dones, la plena ocupació “irrenunciable”, el treball sense precarietat, un estat del benestar avançat, una salut mental reforçada, una discapacitat “empoderada”, el respecte real a cada minoria, unes aules trilingües, l’educació gratuïta dels 0 als 18 anys, una FP “sense complexos”, una universitat pràctica i humanista, uns majors “atesos amb dignitat”, la conciliació per a les famílies, habitatge públic “suficient” per als joves, un deport “sense discriminacions” i la fi de la pobresa infantil.

El president ha reivindicat, a més, una “nova frontera” que possibilite “una Espanya polifònica sense solistes”, lleialtat federal entre autonomies, descentralització política, més sinergies metropolitanes, un món rural “dinàmic”, un interior “viu” enfront del despoblament, l’articulació “eficient” de les mancomunitats comarcals, un municipalisme amb noves competències i un europeisme transformador.

Així mateix, ha traçat també com a metes assegurar un corredor mediterrani “vigorós”, el lideratge en la “nova indústria”, més R+D empresarial, el relleu generacional al camp valencià, un paisatge preservat, un patrimoni històric protegit, un Mediterrani respectat, la memòria “dignificada”, una justícia ràpida i digital, una administració emprenedora, uns sectors tradicionals innovadors, una cultura rendible per als creadors, un valencià més parlat i prestigiat, i “nous drets que no podem imaginar”.

“Aquestes 40 metes –i moltes més– perfilen la nova frontera del 2032 i l’Estatut d’Autonomia serà l’instrument que ens hi encamine, respectant sempre l’esperit de Benicàssim: la igualtat d’oportunitats, l’augment de prosperitat i el respecte a totes les maneres de sentir-se valencià”, ha manifestat.

Una “nova” Comunitat

Com ha indicat, l’Estatut ha permés “modelar” una “nova” Comunitat Valenciana “més protectora, més progressista, amb més seguretat”. “De fet, aquesta ha sigut l’essència de l’Estatut: ser una xarxa de seguretat i un mantell de respecte”, hi ha afegit.

Ha assenyalat, en aquest sentit, que l’autogovern ha aconseguit reforçar l’estat del benestar, com ho demostra que hui hi haja 26 hospitals, 14 campus universitaris, més de 2.000 centres educatius i 122.000 persones dependents ateses per l’Administració. “Aquesta és –també– la Comunitat Valenciana de 2022: una garantia que permet 5 milions de maneres de ser valencià, una per cada habitant”.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig