Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital

El Consell inverteix 2 milions d’euros a impulsar quatre nodes de la infraestructura científica i tècnica singular

08/07/2022
  • Aprova quatre convenis amb la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València i l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe

El Ple del Consell ha autoritzat la subscripció de quatre convenis entre la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital i la Universitat de València (UV), la Universitat Politècnica de València (UPV) i l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe - Fundació per a la Investigació de l’Hospital Universitari La Fe de la Comunitat Valenciana, per a impulsar el funcionament de quatre nodes de les infraestructures científiques i tècniques singulars (ICTS).

En el marc de la política cientificotecnològica de foment i desenvolupament de l’R+D+I, dins de les mesures orientades a la creació d’infraestructures i estructures de suport a la investigació i la innovació, la Generalitat subvenciona amb 500.000 euros l’execució de cadascun d’aquests projectes.

Les infraestructures científiques i tècniques singulars són instal·lacions distribuïdes per tot el territori nacional, necessàries per a impulsar el desenvolupament de la investigació d’avantguarda i excel·lència a través de la transmissió, l’intercanvi i la preservació del coneixement i la transferència tecnològica. Tenen un alt cost d’inversió i manteniment i estan obertes a l’accés competitiu per part de la comunitat científica.

ICTS Micronanofabs

El conveni amb la Universitat Politècnica de València té per objecte donar suport al node ICTS Micronanofabs, situat al Centre de Tecnologia Nanofotònica de la UPV.

La finalitat de la subvenció és reforçar la sala blanca del Centre de Tecnologia Nanofotònica amb instruments de litografia que permeten treballar amb oblies completes de 8 polzades amb velocitats de gravat millors i que possibiliten avançar des de la prova de concepte o prototipatge fins a la implementació de sèries diferents de circuits òptics integrats, amb millors prestacions quant a mínimes dimensions i alineats entre diversos components òptics. 

Amb l’actuació subvencionada per la Generalitat s’obtindrà més eficàcia del node, en oferir accés a un servei més complet a un grup d’usuaris més elevat, la qual cosa permet que els grups d’investigació milloren la seua competitivitat a escala internacional, en disposar d’un equipament d’avantguarda.

Nanbiosis i Xarxa de la Supercomputació

D’altra banda, el Consell ha subscrit dos convenis amb la Universitat de València per a impulsar sengles nodes d’ICTS. 

La Unitat 26 de la ICTS Nanbiosis està situada tant a la Facultat de Medicina com al campus de Burjassot, i està dedicada a la detecció de perfils metabòlics únics de biofluids, línies cel·lulars i teixits.

La finalitat de la subvenció és ampliar la capacitat tecnològica del node, i permetre l’obtenció d’imatges d’emissió de positrons (PET) i raigs X (CT) allotjades amb la imatge d’RMI de l’equip instal·lat en 2021.

L’adquisició d’aquest equipament permetrà combinar les imatges de ressonància magnètica nuclear amb la de raigs X i emissió per positrons, la qual cosa permet oferir servei PET a la sala on el node té instal·lat l’equip d’RMI.

Per la seua banda, el segon conveni té per objecte donar suport al node de la ICTS de la Xarxa Espanyola de Supercomputació situat a la Universitat de València - Estudi General.

La finalitat de la subvenció és doble: d’una banda, proporcionar un nou servei d’emmagatzematge i explotació de dades als mateixos investigadors de la UV; d’altra banda, millorar el sistema d’emmagatzematge en discos de l’actualització de l’actual supercomputador Tirant al nou supercomputador que procedirà de la cessió en règim de comodat (préstecs d’ús) de part de l’actual supercomputador Marenostrum 4, operatiu actualment al Centre Nacional de Supercomputació - Barcelona.

La inversió en l’equip d’emmagatzematge de dades suposarà que el node local de la UV es puga incorporar a les convocatòries generals de la Xarxa Espanyola de Supercomputació per a projectes d’explotació de dades científiques.

Xarxa Distribuïda d’Imatge Biomèdica

Finalment, el conveni subscrit amb l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe té per objecte actualitzar i renovar l’equip de tomografia d’emissió de positrons (PET) amb la caracterització morfològica i morfofuncional tissular que ofereix la ressonància magnètica.

Aquestes actualitzacions en els equips d’imatge mèdica permetran mesurar la rigidesa relativa del teixit; el processament i l’anàlisi dels registres espectrals in vivo, mitjançant una interfície gràfica computacional; la representació i la distribució d’objectes de conjunts d’estructures de radioteràpia en format DICOM, i la caracterització tissular per perfusió amb segmentació automàtica amb aprenentatge profund del cor, els vasos, la neoangiogènesi i els teixits.