Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Universidades

La Comunitat Valenciana lidera l’import atorgat en beques universitàries a tot Espanya

17/07/2022
  • La quantitat destinada a beques ha arribat als 29 milions d’euros en el curs 2019/2020, una quantitat que ha augmentat en els últims anys
  • Bueno ha declarat que “l’interés del Govern Valencià és cuidar i potenciar el sistema públic universitari valencià, garantint que aquestes ajudes es destinen als estudiants que menys recursos econòmics tenen”

La Comunitat Valenciana se situa al capdavant de la inversió en beques a la formació universitària a escala nacional, concepte al qual ha destinat més de 29 milions d’euros durant el curs 2019/2020, davant del compromís de la Generalitat per garantir la igualtat d’oportunitats a l’alumnat. La Comunitat lidera, així, el rànquing de governs autonòmics que més inverteixen en aquest concepte.

Segons les dades publicades pel Sistema Integrat d’Informació Universitària (SIIU), la Comunitat Valenciana va destinar un total de 29.140.627 euros a facilitar l’accés als estudis superiors a l’alumnat valencià amb menys recursos econòmics; un 70 % de la quantitat invertida correspon a beques convocades des del Govern Valencià, i el 30 % restant, a convocatòries de les universitats públiques valencianes.

Aquestes dades situen la política de beques impulsada per la Generalitat com la més compromesa amb les necessitats de l’estudiantat i la que més facilitats d’accés ofereix a les persones amb menys recursos, amb l’objectiu d’ajudar econòmicament l’alumnat valencià i complir el fi últim de les beques, que és garantir la igualtat d’oportunitats per a cursar estudis superiors.

Des de 2016, el Consell ha duplicat la inversió en beques als estudis superiors, una inversió que ha passat dels 16,9 als 32,4 milions d’euros de dotació en 2021, i que creixerà fins als 34 milions pressupostats per a 2022. Això ha suposat també un increment de més de 15.000 beneficiaris i beneficiàries, que han passat de 53.407 a 68.218 en 2021.

Aquest increment quantitatiu i qualitatiu es deu tant a l’augment de la dotació destinada a les beques universitàries, com a la flexibilització dels criteris d’accés, sempre vetlant per garantir un repartiment democràtic d’aquestes, de manera que els beneficiaris siguen els i les estudiants amb menys recursos econòmics.

Un exemple d’això són les beques salari, que van ser creades pel primer Botànic en 2016 i que, en la seua primera convocatòria, comptaven amb una dotació de 4 milions d’euros, que s’ha vist incrementada fins als 18,8 milions en 2022. A més a més, en 2020 es van ampliar els supòsits per a optar a aquestes beques, de manera que hi pogueren accedir estudiants de qualsevol curs acadèmic i els que cursen màsters habilitants, amb la qual cosa el nombre d’estudiants beneficiaris/àries en 2022 ha sigut de 3.695.

La consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, ha volgut destacar la voluntat que el Consell està posant a incrementar les beques universitàries: “Des de l’arribada del Botànic, les famílies ho tenen més fàcil. L’interés d’aquest govern i del seu president és cuidar i potenciar el sistema públic universitari valencià, garantint que aquestes ajudes es destinen als estudiants que menys recursos econòmics tenen, fins a aconseguir que cap estudiant renuncie als estudis per motius econòmics”, ha matisat Josefina Bueno.

Segons la consellera Bueno, “cuidar i potenciar el sistema públic valencià és un repte del nostre govern i, des de l’Administració autonòmica, estem contribuint significativament al fet que el sistema general de beques assolisca el seu objectiu bàsic, que és que els estudiants que vulguen estudiar i que no tinguen els mitjans econòmics necessaris, puguen fer-ho”, ha assenyalat Josefina Bueno. És per això que “la Generalitat Valenciana, mitjançant les beques i les ajudes pròpies, fa un esforç econòmic molt superior que la majoria de les comunitats autònomes per tal de complementar el sistema general”, ha conclòs Bueno.

En concret, el Govern Valencià té definides diferents modalitats de beques i ajudes universitàries, creades o impulsades pel Govern Valencià, com ara les beques d’exempció de taxes, les beques lligades a renda, les beques UNED, les ajudes al transport, el programa Erasmus i les ajudes a l’excel·lència acadèmica.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats