Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica

El Consell aprova una addenda al conveni de col·laboració amb l’AECID per a atendre l’emergència d’Ucraïna

22/07/2022
  • La Generalitat destina 50.000 euros addicionals en 2022 per a respondre a la crisi humanitària produïda per la invasió russa
  • Aquest conveni té com a finalitat treballar de manera conjunta amb altres comunitats autònomes en matèria d’acció humanitària

El Consell ha aprovat l’addenda a la pròrroga del conveni, en matèria d’acció humanitària, entre la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica i l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional al Desenvolupament (AECID) per a atendre l’emergència humanitària produïda per la invasió russa a Ucraïna. 

Aquesta addenda es realitza respecte a la tercera pròrroga d’un conveni de col·laboració subscrit en 2018, que permet a la Generalitat treballar en matèria de cooperació de manera conjunta i coordinada amb les comunitats autònomes de Galícia, Astúries, Cantàbria, La Rioja, Regió de Múrcia, Canàries, Extremadura, Balears, Madrid i Castella i Lleó, a més de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP). 

Així, la comissió de coordinació, seguiment, vigilància i control del conveni, en el marc d’execució de la tercera pròrroga, ha activat el fons de contingència per a respondre a l’emergència a Ucraïna, i un increment dels fons per a donar suport a la resposta dels organismes internacionals humanitaris fixat en 1.500.000 euros. 

Així mateix, les comunitats autònomes que formen part del conveni contribuiran amb 50.000 euros addicionals en 2022, a excepció de La Rioja que aportarà 100.000 euros.

Durant la vigència del conveni i les pròrrogues que s’hi apliquen, la Generalitat, a través de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, ha aportat 50.000 euros en cada exercici. Però en aquesta ocasió contribuirà amb 100.000 euros.

La vigència del conveni en matèria d’acció humanitària és anual i les pròrrogues són acordades per les parts al final de cada exercici. Les pròrrogues executades fins ara ascendeixen a tres: 

•    Primera, des del 9 de novembre de 2019 fins al dia 8 de novembre de 2020.
•    Segona, des del 9 de novembre de 2020 fins al dia 8 de novembre de 2021.
•    Tercera, des del 9 de novembre de 2021 fins al dia 8 de novembre de 2022, vigent actualment.

L’objectiu d’aquest conveni és contribuir a un model de cooperació ràpida, eficaç i de qualitat davant de situacions que requereixen ajuda humanitària d’emergència. En aquest sentit, s’estableixen línies de treball conjuntes i mecanismes de coordinació que permeten desenvolupar projectes d’emergència de manera coherent i eficient.