President
Visita institucional a Orihuela

Ximo Puig anuncia en la visita al palau del marqués de Rafal que el Consell licitarà la setmana que ve les obres d’ampliació de l’Hospital Vega Baja per valor de 70 milions d’euros

21/07/2022
Ximo Puig anuncia en la visita al palau del marqués de Rafal que el Consell licitarà la setmana que ve les obres d’ampliació de l’Hospital Vega ...
  • El president de la Generalitat ha visitat el palau del marqués de Rafal, adquirit recentment per 2,4 milions d’euros, que albergarà la nova oficina del Consell al Baix Segura
  • Anuncia la celebració d’unes jornades de portes obertes perquè la ciutadania puga conéixer el palau 
  • L’edifici també albergarà el Centre d’Extrems de l’Aigua d’Orihuela, l’Oficina Vega Renhace, l’arxiu històric del marquesat i un centre cultural
Orihuela.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que el Consell licitarà la setmana que ve les obres d’ampliació i reforma de l’Hospital Vega Baja per valor de 70 milions d’euros.

Així ho ha manifestat durant la seua visita al palau del marqués de Rafal d’Orihuela, a la qual també han assistit el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, i el director de l’oficina del pla Vega Renhace, Antonio Alonso. Prèviament, el president també ha visitat la Biblioteca Municipal María Moliner, on ha mantingut una trobada amb l’alcaldessa d’Orihuela, Carolina Gracia, i la corporació municipal, i ha signat en el llibre d’honor d’Orihuela.

Durant la seua visita, el president ha explicat que està previst que les obres d’ampliació de l’hospital situat a Orihuela comencen abans de finals d’any i tindran un termini d’execució de 30 mesos. Aquesta actuació consistirà en la construcció de dues edificacions noves que permetran incrementar la superfície un 40 %, és a dir 16.700 metres quadrats més.

Així mateix, cal destacar que l’obra serà la més important en execució a la província d’Alacant, per davant de l’ampliació i la reforma de l’hospital de la Marina Baixa, la inversió del qual ascendeix a 60 milions d’euros i ha començat recentment.

Palau del marqués de Rafal

D’altra banda, el cap del Consell s’ha referit a l’adquisició recent del palau del marqués de Rafal per 2,4 milions d’euros, que esdevindrà la nova oficina del Consell a la comarca del Baix Segura i on s’ubicarà el Centre d’Extrems de l’Aigua, l’Oficina Vega Renhace, l’arxiu històric del marquesat, així com un espai i un centre cultural.

El president ha explicat que està prevista la celebració d’unes jornades de portes obertes perquè la ciutadania puga visitar i conéixer el palau, i també de manera immediata s’obrirà l’oficina del Consell i del Vega Renhace. Així mateix, ha indicat que es dissenyarà una actuació museogràfica per a fer valdre i fer visitable la part noble de l’edifici amb més valor patrimonial.

En el transcurs de l’acte, Ximo Puig ha assegurat que aquest edifici “mereix ser patrimoni dels ciutadans d’Orihuela i la seua comarca”, i contribueix a “vincular el projecte autonòmic a una comarca essencial per al futur de la Comunitat Valenciana”, per a la qual cosa el palau tindrà una part destinada a la representació institucional del Govern de la Generalitat i l’Oficina Vega Renhace, i una altra part a recuperar el patrimoni de la ciutat i fer-lo visitable.

En paral·lel, ha assenyalat que fer valdre el palau també permetrà “revitalitzar el nucli urbà de la ciutat i sumar patrimoni i identitat, a més de servir de palanca per a millorar l’atenció a la ciutadania”.

Arxiu històric del palau

A més, s’ha referit a l’arxiu històric que recollia la biblioteca del palau del marqués de Rafal com un dels elements clau en l’adquisició, i ha assenyalat que el Consell no només ha apostat per l’immoble, sinó també pel patrimoni cultural i històric. 

Aquest arxiu de gran valor històric està compost per 89 registres notarials, herències, propietats, particions de béns i més de 9.000 documents del segle XVI al XXI, a través dels quals es pot estudiar la conformació de la comarca i de nombrosos municipis, per la qual cosa recull part de la història del Baix Segura.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig