Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Comissió Interuniversitària de Salut Mental

La Generalitat i les universitats coordinaran accions relacionades amb la salut mental entre l’estudiantat

22/07/2022
  • El comissionat de Presidència Rafael Tabarés destaca la necessitat d’“establir un espai de treball comú per a coordinar les diverses situacions relacionades amb la salut mental a les quals s’enfronta la comunitat universitària”
  • La directora general d’Universitats, Pilar Ezpeleta, declara que “apostem per campus saludables com a espais que van més enllà de la transmissió de coneixements”
     

La Generalitat i les universitats valencianes han constituït, aquest divendres, la Comissió Interuniversitària de Salut Mental de la Comunitat Valenciana, amb l’objectiu d’abordar de manera conjunta tots aquells aspectes identificats amb la salut mental en la comunitat universitària.

La creació d’aquesta comissió és el resultat del treball dut a terme en diverses reunions prèvies que s’han mantingut entre la Generalitat i les universitats.

De la mà del comissionat de Presidència per al Pla valencià d’acció per a la salut mental, drogodependències i conductes addictives, Rafael Tabarés; la directora general d’Universitats, Pilar Ezpeleta, i representants de totes les universitats públiques i privades, s’ha creat aquesta comissió, que compta amb representació de Salut Mental de totes les universitats públiques i privades de la Comunitat Valenciana. L’acte ha tingut lloc a la sala de juntes de la seu Ciutat d’Alacant de la Universitat d’Alacant.

L’objectiu és obrir un espai de diàleg que permeta conéixer les experiències de bones pràctiques que es desenvolupen en matèria de salut mental a les diverses universitats, que són centres promotors de salut mental, per a optimitzar recursos i treballar de manera conjunta. 

També es pretén establir mecanismes de coordinació entre les universitats i les conselleries amb competències en salut mental, a més de definir els objectius, les funcions i un pla de treball per a la Comissió.

Durant la reunió, els diversos representants de les universitats valencianes han exposat tant els objectius que segueixen, com actuacions dutes a terme en les respectives institucions en matèria de salut mental. 

Per la seua banda, els representants de la Generalitat han reconegut la necessitat d’atendre el problema de la salut mental de manera global i l’oportunitat que ofereix aquesta nova comissió per a plasmar en un informe quina és la situació exacta de cada universitat, conéixer els seus protocols i tindre la capacitat per a fer una auditoria que permeta valorar les actuacions que s’estan realitzant. L’objectiu és obtindre algun certificat que garantisca un mínim dels principis salutogènics.

Tabarés ha declarat que “la comunitat universitària és una de les grans afectades pels traumes col·lectius, com la guerra a Europa o la pandèmia, que provoquen malestar emocional i problemes de salut mental”.

En aquest sentit, el comissionat ha apuntat que “s’establirà un espai de treball comú que permeta abordar de manera coordinada les diverses situacions relacionades amb la salut mental a les quals s’enfronta la comunitat universitària”.

A més, Rafael Tabarés ha precisat: “Pretenem un canvi de paradigma. Enfront de la competitivitat, l’individualisme i el ‘campe qui puga’ busquem la cooperació, el treball col·laboratiu per a eixir junts d’aquesta situació. És la via del bé comú per a millorar i garantir el benestar dels joves i de tota la comunitat universitària”.

Per la seua banda, Pilar Ezpeleta ha assegurat que “amb aquesta comissió fem un pas avant en l’evolució de les universitats per a tractar el benestar emocional i apostar per campus saludables com a espais que van més enllà de la transmissió de coneixements. És fonamental abordar la salut mental i atendre l’estudiantat de manera integral”.

Galeria d'imatges