Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Derecho a la vivienda

Habitatge destina més de 7 milions d’euros als municipis per als col·lectius més vulnerables

26/07/2022
  • Héctor Illueca ha presidit la Mesa Antidesnonaments i ha destacat l’esforç inversor del Govern Valencià
  • També ha valorat la Unitat d’Ajuda davant de Desnonaments que ha aconseguit paralitzar en els últims mesos 1.037 desnonaments

El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha presidit la Mesa Antidesnonaments, integrada per representants d’entitats socials, associacions professionals, organitzacions sindicals i entitats financeres, entre altres. En la seua intervenció, s’ha referit a les conseqüències derivades de la pandèmia i també de la guerra d’Ucraïna, i tot, ha assenyalat, “en el marc d’una emergència climàtica que està castigant de manera immisericordiosa els més vulnerables”.

La situació actual, ha indicat el vicepresident, “obliga les administracions a multiplicar els esforços, a dirigir-los a aquelles persones que més ho necessiten, que més necessiten la solidaritat del conjunt de la societat, aquelles que reclamen l’atenció dels serveis públics perquè no els queda una altra porta a la qual trucar”.

En aquest context, Illueca ha assegurat que el Govern Valencià està fent un notable esforç en matèria d’emergència residencial, “parlem que estem mobilitzant quantitats econòmiques sense precedents. De fet, des de la Conselleria d’Habitatge hem abonat a les entitats locals 7.022.264,71 euros en concepte d’ajudes directes destinades als col·lectius més vulnerables”.

Del total dels 7.022.264,71 euros abonats i corresponents a 2021, 2.194.000 euros són aportació del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, mentre que 4.828.264,71 euros corresponen a la Generalitat.

De les 277 entitats locals potencialment beneficiàries, n’han acceptat l’ajuda 220 i, per tant, s’ha ordenat que els l’abonen des de la Direcció General d’Emergència Residencial. Del total, 61 entitats locals són de la província d’Alacant, 33 de la província de Castelló i 126 de la província de València.

A més de referir-se a l’increment de les ajudes als municipis, Illueca ha destacat el treball de la Unitat d’Ajuda davant de Desnonaments (UAD), que treballa en coordinació amb les oficines Xaloc i els serveis municipals. En aquest sentit, ha afirmat que la UAD “ha esdevingut una eina social indispensable per a pal·liar l’emergència residencial de les famílies més vulnerables”.

Reunions amb la Sareb per a renovar els lloguers

Per la seua banda, el secretari autonòmic d’Habitatge i Funció Social, Alejandro Aguilar, ha donat compte de com s’han estat desenvolupant les reunions amb la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb), per a assolir solucions a les emergències col·lectives que s’estan donant en diversos municipis de la Comunitat Valenciana, com és el cas d’Alfafar, Torrent, Riba-roja de Túria, Monòver, Puçol i Sagunt, entre altres.

“L’objectiu principal —ha afirmat Aguilar— és la renovació dels lloguers de les famílies afectades, persones que han de romandre en les seues llars i, d’aquesta manera, evitar pertorbacions innecessàries en les seues vides”.

Aguilar ha assegurat que, en els últims mesos, hi ha hagut un augment significatiu de les situacions de llançament i pèrdua de la tinença dels habitatges que “evidencia que estem entrant en una situació d’emergència residencial agreujada per la crisi postpandèmia i pel conflicte bèl·lic, que requereix més esforços i actuacions immediates i urgents per part de les administracions per a poder garantir el dret a l’habitatge per a aquelles famílies més vulnerables”.

La UAD registra 15.559 actuacions des que es va crear

La directora general d’Emergència Residencial, Pura Peris, ha expressat la seua satisfacció pel treball realitzat des de la UAD. Es tracta, ha explicat, d’un equip multidisciplinari dedicat específicament al seguiment i la resposta davant de les situacions d’emergència residencial que es donen a la Comunitat Valenciana.

La directora general també ha informat que, des de l’última Mesa Antidesnonaments, que va tindre lloc el mes de març passat, fins ara s’han atés 359 unitats de convivència per emergència residencial.

Des que es va crear, el novembre del 2020, fins a juliol de 2022, s’han atés 1.951 unitats de convivència i s’han dut a terme un total de 15.559 actuacions. Aquestes dades demostren, segons Peris, que “en la lluita contra l’emergència residencial és necessària la col·laboració de tots els actors implicats en aquestes situacions”.

Pel que fa a les atencions individuals, n’han sigut sol·licitades 151 per dones, 53 per homes i 14 indistintament. Pel que fa a les atencions múltiples, la UAD ha actuat als municipis de la Font d’en Carròs, Port de Sagunt, Sagunt, Cabanes, l’Alqueria de la Comtessa i la Vila-joiosa.

Per províncies, 221 actuacions corresponen a la província de València, 82 a la d’Alacant, 14 a la de Castelló i 42 més sense procedència determinada.

1.037 desnonaments paralitzats des de març a través de Xaloc

Alejandro Aguilar s’ha referit al treball coordinat que, des de la UAD, es realitza amb els serveis territorials i amb la xarxa d’oficines d’habitatge Xaloc per a atendre, des de la proximitat i cas per cas, totes les notificacions de persones individuals o d’entitats.

Segons les dades oferides pel secretari autonòmic, “gràcies a les oficines de la xarxa Xaloc, des de març d’enguany, s’ha aconseguit detindre 1.037 desnonaments en tota la Comunitat Valenciana”.

La xarxa d’oficines Xaloc ha dut a terme 8.087 actuacions: 558 a l’oficina de la Vall d’Uixó, 225 a Morella, 27 a Sant Joan d’Alacant, 432 a Torrent, 1.679 a Elx, 45 a la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat, 3.386 a la Mancomunitat de la Ribera Alta, 1.656 a Castelló de la Plana i 81 a Burjassot.

Finalment, l’equip de la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica ha agraït a la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) la seua tasca de col·laboració, coordinació i comunicació davant de situacions de possible pèrdua de l’habitatge que afecten la ciutadania de la Comunitat Valenciana.

Galeria d'imatges