Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital

La Generalitat destina huit milions d’euros a sis universitats i al CSIC per a 39 projectes d’investigació sobre turisme costaner i medi marí

29/07/2022
  • El Consell ha aprovat un conveni amb el CSIC, les cinc universitats públiques valencianes i la Universitat Catòlica de València
  • L’acord s’emmarca dins del programa ThinkinAzul en el qual participen la Comunitat Valenciana, Andalusia, Cantàbria, Galícia i la Regió de Múrcia

El Ple del Consell ha autoritzat la subscripció d’un conveni de la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital amb el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), les cinc universitats públiques valencianes i la Universitat Catòlica de València, dotat amb huit milions d’euros, per a dur a terme 39 projectes d’investigació relacionats amb el programa ThinkinAzul.

Aquest acord forma part de l’estratègia conjunta d’investigació i innovació en Ciències Marines per a l’any 2022, pel qual s’impulsa la investigació sobre el turisme costaner i marí, la pesca o l’aqüicultura.

El programa ThinkinAzul s’emmarca en el Pla de recuperació, transformació i resiliència finançat per la Unió Europea - Next Generation EU i s’alinea amb l’estratègia de la Generalitat per a la promoció, el sosteniment, la regulació i la difusió de la investigació científica i el desenvolupament tecnològic a la Comunitat Valenciana.

El conveni estableix una dotació per a l’any 2022 de huit milions d’euros, sis dels quals procedeixen del Mecanisme de recuperació i resiliència i dos són finançats per fons propis de la Generalitat, per a desenvolupar un total de 39 projectes d’investigació que aborden de manera sostenible els nous desafiaments en el monitoratge i l’observació marítims, el canvi climàtic, el turisme costaner, la pesca, l’aqüicultura i altres sectors de l’economia blava.

En concret, la Generalitat finança el desenvolupament de 13 projectes a la Universitat Politècnica de València (UPV); els investigadors i investigadores del CSIC i de la Universitat d’Alacant (UA) reben subvenció per a executar 8 projectes cadascú; 4 projectes són de la Universitat de València (UV); 3 projectes, de la Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMH); 2 projectes seran realitzats per la Universitat Jaume I de Castelló (UJI), i 1 projecte per la Universitat Catòlica de València Sant Vicent Màrtir.

Els projectes subvencionats compten amb una dotació que va dels 144.215 euros als 293.320 euros, destinats a finançar les despeses de personal i equipament, entre altres.

En el Pla complementari de ciències marines participen, a més de la Comunitat Valenciana, quatre comunitats autònomes més: Andalusia, Cantàbria, Galícia i la Regió de Múrcia, i compta amb una dotació global de 50 milions d’euros.

El programa a la Comunitat Valenciana està liderat per Jaume Pérez Santos, professor d’Investigació de l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal (IATS-CSIC), i per Carlos Valle Pérez, professor de Ciències del Mar de la Universitat d’Alacant, i preveu tres línies bàsiques d’actuació: observació marítima i litoral; l’aqüicultura sostenible, intel·ligent i de precisió, i finalment, l’economia blava.

Projectes subvencionats

En concret, 15 dels projectes treballen sobre el desenvolupament de noves tecnologies, plataformes i sensors que permeten l’observació i el monitoratge del medi marí i el litoral, per a procurar un bon estat ambiental que garantisca la sostenibilitat dels recursos naturals i el coneixement del paper que fa el canvi climàtic.

La fi última d’aquesta línia és garantir un sistema d’observacions oceàniques innovadores, disruptives i sostenibles que permeta disposar de millors prediccions i pronòstics aplicats a les ciències marines i el canvi climàtic.

Un total de 22 projectes pertanyen a la línia que estudia l’aqüicultura de precisió, sostenible i intel·ligent, amb la finalitat d’augmentar l’eficàcia productiva i la capacitat d’adaptació al medi sense perjudici de l’ecosistema associat i de la traçabilitat, la qualitat i la seguretat alimentària dels productes de la mar. Les propostes contribuiran al desenvolupament sostenible de l’activitat pesquera, així com la creació de noves oportunitats per al teixit productiu i les comunitats costaneres.

Finalment, dos projectes desenvolupen iniciatives d’economia blava que contribuiran al desenvolupament del model econòmic i a la creació d’ocupació a les comunitats autònomes participants. Aquests dos projectes els desenvolupen grups de treball pertanyents a la Universitat Politècnica de València i tenen els títols següents: ‘Ocean Art Project’ i ‘Relleu generacional en el sector pesquer valencià’.