Sanitat Universal i Salut Pública
Infraestructures sanitàries

Miguel Mínguez anuncia que les obres per a ampliar l’Hospital Vega Baja començaran abans de finals d’any amb un pressupost de 70 milions d’euros

02/08/2022
Miguel Mínguez anuncia que les obres per a ampliar l’Hospital Vega Baja començaran abans de finals d’any amb un pressupost de 70 milions d’euros
  • L’hospital passarà d’una superfície construïda de 36.300 metres quadrats a una superfície de més de 50.000 metres quadrats
  • Es construiran dos edificis nous que connectaran amb l’actual hospital
  • Al setembre eixiran a licitació la redacció del projecte i la direcció d’obra dels projectes d’ampliació del Centre de Salut Orihuela Costa i del CSI de Guardamar del Segura

El conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, ha presentat aquest dimarts les obres d’ampliació de l’Hospital Vega Baja d’Orihuela, que suposen una inversió de 70 milions d’euros i permetran una millora de l’atenció sanitària per a la població d’Orihuela. Es preveu que l’actuació comence abans de finals d’any, segons ha anunciat el conseller.

La setmana passada es va publicar en la plataforma de contractació la licitació de les obres per valor de 69,4 milions d’euros. A aquest pressupost s’afigen els 758.170 euros de la redacció del projecte i la direcció d’obra, que completen la inversió total d’aquest projecte.

Durant la presentació, el conseller de Sanitat ha destacat la importància d’aquestes obres per a la població d’Orihuela. Segons ha explicat Miguel Mínguez, “les obres d’ampliació augmentaran la capacitat i la superfície d’aquest hospital un 40 % més, la qual cosa ens permetrà millorar els serveis assistencials”. A més, “aquesta ampliació permetrà incrementar també la capacitat d’hospitalització en 52 llits”, hi ha afegit.

L’actual edifici de l’Hospital Vega Baja té una superfície construïda de 36.300 metres quadrats, i després de les obres d’ampliació serà un centre hospitalari amb més de 50.000 metres quadrats de superfície en total, és a dir, la superfície s’amplia 14.696 metres quadrats més.

Dues edificacions noves

En aquest sentit, les obres preveuen la construcció de dos edificis nous que es connectaran a l’actual centre hospitalari. Segons ha explicat el conseller de Sanitat, “un dels objectius principals d’aquesta ampliació és crear espais nous per a potenciar i millorar els serveis d’atenció ambulatòria d’aquest hospital”.

Per això, les noves edificacions albergaran serveis com les consultes externes, l’hospital de dia o la cirurgia ambulatòria, entre altres, la qual cosa, a més, permet alliberar espai per a augmentar la capacitat d’hospitalització.

En concret, la nova edificació situada a la planta nord comptarà amb planta baixa i dues altures, i albergarà les consultes externes, l’hospital de dia, salut mental i la centralització de les instal·lacions elèctriques i d’aigua.

D’altra banda, l’edificació situada al sud tindrà una planta baixa i una altura. En aquest edifici se situaran les unitats de cirurgia major i menor ambulatòria, l’àrea d’endoscòpies i l’àrea d’hemodiàlisi. Aquest edifici s’ha situat pròxim al bloc quirúrgic, UCMA i UCI, de manera que es trobe pròxim als recursos assistencials amb els quals requereix més relació espacial.

Així mateix, el projecte preveu també una plataforma en la planta baixa que connecte i facilite els accessos exteriors als diversos edificis. A més, es reorganitzarà la parcel·la per a optimitzar la zona d’aparcament.

Assistència garantida durant les obres

D’altra banda, el conseller de Sanitat ha assenyalat que “les obres es realitzaran sense interrompre el funcionament normal del centre, de manera que qualsevol ciutadà que requerisca atenció sanitària durant el període que duren les obres, la tindrà garantida amb plena normalitat”. S’estima que la duració de les obres serà d’uns 30 mesos.

En una primera fase es realitzarà la rampa temporal per als vehicles d’Urgències, l’adequació del nou heliport, les noves zones d’aparcament i la demolició de les construccions existents. Així mateix, en la fase següent es durà a terme la construcció de l’edificació situada al nord, el primer tram de la plataforma i les connexions amb l’edifici existent.

Més avant es construirà l’edificació sud, la resta de la plataforma i les connexions amb l’actual edifici. Finalment, es realitzarà la urbanització de la parcel·la, el tancament perimetral i l’accés d’usuaris i personal.

Ampliació del CSI Orihuela Costa i Guardamar del Segura

D’altra banda, el conseller de Sanitat ha anunciat que al setembre eixiran ja a licitació la redacció del projecte i la direcció d’obra dels projectes d’ampliació del Centre de Salut Orihuela Costa i el Centre Sanitari Integrat de Guardamar del Segura.

En aquest sentit, ha assenyalat que “des de Sanitat s’està duent a terme un esforç important i s’estan agilitzant al màxim les obres de millora de les infraestructures sanitàries, perquè tots els ciutadans, independentment d’on residisquen, reben la millor atenció sanitària”.

Les obres d’ampliació del Centre de Salut Orihuela Costa suposaran una inversió de 3,3 milions d’euros i consistiran en una ampliació del centre de 1.600 metres quadrats. Aquest augment de la capacitat del centre permetrà doblar les consultes de medicina familiar i d’infermeria, així com afegir-hi una nova consulta de pediatria. D’altra banda, s’ampliaran els punts d’informació de recepció i es crearan serveis nous, com ara una àrea d’atenció a la dona i noves consultes per al punt d’atenció continuada.

D’altra banda, les obres que es realitzaran al Centre Sanitari Integrat de Guardamar del Segura, la inversió de les quals ascendirà a 2 milions d’euros, suposaran una ampliació del centre de 945 metres quadrats més. Gràcies a aquestes obres es pretén reorganitzar i modificar les entrades al centre sanitari.

A més, es crearan 5 consultes de medicina de família i 2 d’infermeria. En Pediatria, es crearà una de pediatria i una altra d’infermeria pediàtrica. Així mateix, el projecte incorpora una àrea de rehabilitació, àrea d’atenció a la dona i dues noves consultes per al punt d’atenció continuada.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats