Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital
Ciencia e Investigación

El Consell subvenciona amb 26 milions d’euros el treball de 50 grups d’investigació d’excel·lència de la Comunitat Valenciana

03/08/2022
  • La dotació és d’un màxim de 150.000 euros anuals durant quatre anys

La Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital ha concedit ajudes a 50 grups d’investigació d’excel·lència de la Comunitat Valenciana per import de més de 26 milions d’euros per al període 2022-2025, dins de l’estratègia del Consell per a la promoció de la investigació científica, el desenvolupament tecnològic i la innovació.

Amb aquest programa, el Consell es compromet a donar suport als grups d’R+D+I d’excel·lència (Prometeu) de la Comunitat Valenciana, potenciar la seua projecció internacional i impulsar la transferència de coneixement. Per a fer-ho, finança amb un màxim de 150.000 euros per any, durant quatre anys, cadascun dels grups d’investigació beneficiaris de la convocatòria, tal com ha informat la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno.

En la convocatòria del programa Prometeu d’aquest any 2022 s’han presentat un total de 76 sol·licituds de grups d’excel·lència, de les quals s’han concedit un total de 50 subvencions, cosa que suposa el nombre màxim de beneficiaris que preveu la convocatòria.

Un total de 44 dels grups d’investigació subvencionats estan adscrits a les cinc universitats públiques valencianes i 6 pertanyen a altres organismes d’investigació valencians, com ho són l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA), l’Institut d’Investigació Sanitària i Biomèdica d’Alacant (Isabial), la fundació de la Comunitat Valenciana Centre d’Investigació Príncipe Felipe i el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).

Per àrees de coneixement, ciències i tecnologies químiques és l’àrea a la qual pertanyen més projectes, amb un total de 7; hi segueixen ciències i tecnologies mediambientals i biomedicina, amb 6 projectes cadascuna, i quatre projectes s’engloben dins de les àrees de ciències físiques i de tecnologia de la informació i les comunicacions.

Hi segueixen les àrees de biociències i biotecnologia, ciències agràries i agroalimentàries, energia i transport, i psicologia, amb tres projectes dins de cada àrea; les àrees de ciències i tecnologia dels materials, dret, economia i l’àrea de ment, llengua i pensament tenen dos projectes cadascuna, i a la cua se situen les àrees de ciències de l’educació, història i arqueologia i producció industrial, enginyeria civil i enginyeries per a la societat, amb un projecte cadascuna.

La subvenció es destinarà al finançament tant de despeses per a la contractació de personal investigador doctor, predoctoral o de suport tècnic o administratiu, com per a despeses d’execució i funcionament del grup, que inclouen viatges, allotjament, manutenció, difusió de les activitats del grup, realització de jornades científiques, així com despeses d’adquisició d’equipament cientificotècnic.

El director general de Ciència i Investigació, Ángel Carbonell, ha assenyalat que “aquests grups d’excel·lència, Prometeu, són la imatge internacional del sistema investigador valencià i mereixen tota la nostra admiració i el suport”.