Sanitat Universal i Salut Pública
Trasplantes

L’Hospital Doctor Balmis assoleix els 1.000 donants d’òrgans morts i 60 donants vius

03/08/2022
L’Hospital Doctor Balmis assoleix els 1.000 donants d’òrgans morts i 60 donants vius
  • S’incrementa l’activitat de trasplantaments un 30 % respecte a l’any anterior, amb 71 trasplantaments des que va començar l’any
  • Un 20 % de les persones donants són d’origen estranger, una xifra que duplica la mitjana nacional

L’Hospital General Universitari Doctor Balmis ha assolit els 1.060 donants d’òrgans, 1.000 dels quals són persones que van donar els seus òrgans després de morir i 60 que van fer la donació en vida.

El centre ha comptat amb 24 donants en 2022 i ha realitzat des que va començar l’any un total de 71 trasplantaments, 43 renals (tres dels quals de donants vius) i 28 hepàtics. Aquestes xifres suposen un increment global de l’activitat de trasplantaments pròxim al 30 % respecte a l’any anterior, en el qual s’havien registrat mig centenar de trasplantaments per aquestes dates.

“La donació d’òrgans i els trasplantaments s’han anat recuperant gradualment dels efectes provocats per la crisi sanitària, amb nivells d’activitat que igualen, i en alguns casos superen, la situació prepandèmica”, remarca el cap del Servei de Coordinació de Trasplantaments, Carlos de Santiago.

Del miler de donants morts, n’hi ha hagut 60 que han sigut pacients que han mort després d’una parada cardíaca, la qual cosa es coneix com a donació en asistòlia. El centre va activar aquest programa de donació en asistòlia l’any 2016.

A més, “un 20 % dels 1.000 donants morts són estrangers, una dada que duplica el registre nacional, en el qual els donants d’altres països representen entre el 9 i el 10 %”, apunta el doctor de Santiago, la meitat dels quals són ciutadans de la Unió Europea, un 25 % són ciutadans llatinoamericans i la resta, d’altres països, fins a completar 35 nacionalitats diferents.

“No hi ha dubte que la generositat dels alacantins i dels residents d’altres països ha permés a un gran nombre de ciutadans tornar a tindre una vida plena, gràcies a aquest gest solidari. Això és també resultat del treball que fem des de fa anys per a eliminar les barreres lingüístiques i culturals en favor de la donació”, subratlla el doctor de Santiago.

El programa de donació d’òrgans es va implantar en 1985 a l’hospital i el primer trasplantament de renyó va tindre lloc el 27 de juliol de 1988. En aquests 34 anys han sigut 2.468 els pacients que han rebut un òrgan al centre, que col·labora també amb altres hospitals en la realització de trasplantaments de pulmó, cor, pàncrees i intestí.

Com reconeix el cap de Coordinació de Trasplantaments, “aquesta activitat no seria possible sense la gran dedicació dels equips de professionals de l’hospital implicats en el trasplantament. També, per al desenvolupament d’aquest operatiu, és essencial la col·laboració de jutges, forenses, aeroport, Policia Local i Nacional, així com els professionals del transport sanitari”.

El model organitzatiu desenvolupat sota la coordinació de l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) i el “model Alacant” d’entrevista familiar, acompanyant les famílies i prestant-los el suport emocional necessari per a iniciar el dol, són altres factors que expliquen l’èxit d’aquest programa.

Així mateix, durant prop de 30 anys s’han format més de 3.500 professionals sanitaris, tant d’Espanya com de Llatinoamèrica i Europa, en aquest model insígnia de l’hospital alacantí.

Galeria d'imatges