Sanitat Universal i Salut Pública

Sanitat comença dilluns a administrar la segona dosi de record contra la COVID-19 a les 30.000 persones que viuen o treballen en residències

25/09/2022
  • Es tracta de noves vacunes bivalents adaptades a diverses variants de la COVID-19
  • Miguel Mínguez: “Es busca protegir els col·lectius més vulnerables de cara a la tardor”

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública comença aquest dilluns 26 de setembre a administrar la segona dosi de record de la vacuna contra el coronavirus. Les primeres a rebre-la seran les 25.000 persones que viuen en residències de majors i de diversitat funcional, i el personal que hi treballa (5.000 persones més).

Es tracta de noves vacunes bivalents, que generen protecció contra les subvariants d'òmicron (les que hi ha actualment) i contra altres variants que van circular amb anterioritat.

A més de les persones que viuen o treballen en residències de majors i altres centres d'atenció a la discapacitat, més avant també rebran aquesta nova dosi de record altres grups de població, com ara el personal sanitari, els que tenen condicions de salut d'alt risc i la població de 80 anys i més, d'acord amb les recomanacions de vacunació contra la COVID-19 per a la tardor a Espanya del Ministeri de Sanitat.

“L'objectiu és començar la campanya protegint els col·lectius més vulnerables de cara a la tardor”, explica el conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez. “És important recordar que la immunització és la millor protecció contra les formes greus de la malaltia i que la vacuna continua salvant vides”, destaca.

Personal sanitari

A la vacunació en residències seguirà la immunització del personal de centres, serveis i establiments sanitaris, tant d'Atenció Primària com hospitalària, pública i privada, i persones que treballen en els serveis d'Emergències Sanitàries en contacte amb pacients.

La immunització seguirà amb les persones que es vacunen per edat. En aquest cas, l'objectiu és simultaniejar la segona dosi de record de la vacuna contra la COVID amb la vacuna de la grip per a optimitzar desplaçaments i minimitzar molèsties. A tots se'ls immunitzarà als centres de salut en les dates que es comunicaran per part de la Conselleria de Sanitat.

Tenint en compte que l'edat és el principal factor de risc de malaltia greu i mort, està previst començar amb els majors de 80 anys i completar la campanya amb la vacunació dels majors de 70 i 60 anys. En aquest cas, també es busca fer coincidir la vacuna contra el coronavirus i la vacuna antigripal.

Sumant tots els col·lectius, el nombre de persones susceptibles de rebre la segona dosi de reforç de la vacuna contra el coronavirus ascendeix a 1.659.534 a la Comunitat Valenciana.

Interval de temps entre la nova dosi de record i l'anterior

Aquesta nova dosi de record s'inocularà a residents i treballadors de centres de majors o de diversitat funcional, personal sanitari, pacients amb condicions de risc i persones d'entre 80 i 60 anys, independentment del nombre de dosis rebudes amb anterioritat, per tractar-se de noves vacunes que protegeixen contra subvariants d'òmicron i altres llinatges.

A més, la infecció recent no és una contraindicació ni una precaució per a la vacunació contra la COVID-19. Ara bé, s'ha observat una resposta millor a la vacunació quan es respecta un interval de temps entre la infecció prèvia i la vacunació.

Per això, en el cas d'una infecció recent en residents en centres de majors, persones de 80 anys i més i persones amb alt grau d'immunosupressió, es recomana l'administració de la dosi de record respectant un període de tres mesos després de la infecció. En la resta de casos, l'interval serà almenys de cinc mesos després de la infecció. Això inclou les persones amb símptomes prolongats posteriors a la COVID-19.