Justícia, Interior i Administració Pública

Justícia paga el transport de vora 1.900 víctimes de violència de gènere per a anar als jutjats, a cases segures o a serveis d'assistència sanitària o social

02/10/2022
  • El programa es va iniciar com una prova pilot en dos partits judicials de Castelló i ara s'estén a tota la Comunitat Valenciana

La Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública ha pagat el transport de 1.894 víctimes de violència de gènere les quals no disposaven de mitjans propis per a desplaçar-se dels seus domicilis als jutjats, a les oficines d'assistència a les víctimes del delicte i a altres serveis de l'Administració de justícia en els quals necessitaven fer tràmits.

Tal com ha explicat el director general de Reformes Democràtiques i Accés a la Justícia, José García Añón, "moltes víctimes de violència de gènere tenen dificultats econòmiques o no disposen d'un mitjà de transport, la qual cosa obstaculitza que presenten una denúncia, la ratifiquen o accedisquen a la justícia en les mateixes condicions que qualsevol altra persona". Per aquest motiu, la Conselleria de Justícia va posar en marxa, en 2019, el projecte pilot de trasllat gratuït que, després dels bons resultats d'aquest, es va estendre a la totalitat dels partits judicials de la Comunitat Valenciana.

D'aquesta manera, des de la seua posada en marxa, aquest servei ha traslladat 452 víctimes de violència de gènere de la província d'Alacant, 392 de la de Castelló i 830 de la de València. A aquestes cal sumar les 67 que, de 2019 a 2021, es van traslladar a instàncies de l'Oficina Especialitzada en Denúncies de Violència de Gènere de la Ciutat de la Justícia de València i les 153 que van formar part, fins a abril de 2021, de l'experiència pilot en els partits judicials de Nules i Segorbe.

En el protocol de trasllats participen les forces i cossos de seguretat adherits al sistema VioGen, la Xarxa d'Oficines d'Assistència a les Víctimes del Delicte i les especialitzades en violència de gènere, així com els instituts de medicina legal i ciències forenses. És un servei de 24 hores els 365 dies de l'any.

Per a García Añón, "amb aquest servei garantim l'assistència de les víctimes al procediment judicial i l'accés als recursos multidisciplinaris de les diverses administracions que aquestes dones i les seues famílies requereixen".