Presidència
COVID-19

Prop de 300 científics i científiques aborden a la Ciutat de les Arts i les Ciències els últims avanços sobre el control d’epidèmies i la COVID-19

05/10/2022
Prop de 300 científics i científiques aborden a la Ciutat de les Arts i les Ciències els últims avanços sobre el control d’epidèmies i la COVID-19
  • El conseller de Sanitat, Miguel Mínguez, ha inaugurat les II Jornades Científiques de la Plataforma Temàtica Interdisciplinària Salut Global (PTI+Salut Global) que tenen lloc hui i demà a l'Auditori del Museu de les Ciències 
  • L'experiència adquirida en els dos anys i mig de vida d'aquesta plataforma servirà per a frenar la propagació de malalties infeccioses

Prop de 300 científics de tot Espanya es reuneixen des de hui a la Ciutat de les Arts i les Ciències per a compartir els nous avanços entorn de possibles epidèmies i la COVID-19. Es tracta de la trobada anual de resultats de la Plataforma Temàtica Interdisciplinària Salut Global (PTI+Salut Global), del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), que està coordinada per la investigadora Margarita del Val, del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa (CBMSO), i Iñaki Comas, de l'Institut de Biomedicina de València (IBV). 

La reunió ha sigut inaugurada pel conseller de Sanitat i Salut Pública, Miguel Mínguez Pérez, i la presidenta del CSIC, Eloísa del Pino. Les jornades reuneixen especialistes de diversos instituts del CSIC i d'altres organismes com l'Agència Estatal d'Investigació (AEI), l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps), el Ministeri de Sanitat i l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).

L'Auditori Santiago Grisolía és el punt de trobada per a abordar temes com els aspectes clínics i epidemiològics de la COVID-19 en 2022, la investigació en immunologia i antivirals, la transmissió, el diagnòstic, l'impacte social o la transferència dels resultats al teixit empresarial i la societat. 

Durant les dues jornades, es desenvolupen diverses taules redones i comunicacions orals amb l'assistència d'experts. Aquest dimecres, el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, participa en la taula redona entorn de les contribucions de l'R+D+I a la preparació en pandèmies i la transferència al teixit empresarial, la societat i les institucions. El programa del dimecres també inclou comunicacions orals entorn de diversos aspectes de la investigació en immunologia, transmissió i diagnòstic. 

La jornada continuarà demà dijous amb intervencions relacionades amb investigació en mutacions i vacunes, investigació en residències, impacte social i salut global. Així mateix, hi haurà la ponència entorn de la col·laboració CSIC-BioNTech per a vacunes d'mRNA i una taula redona en la qual s'abordarà el finançament de l'R+D+I en Salut Global i futures perspectives.

Investigació i reptes de futur

Durant la reunió anual es presenten els resultats de la investigació liderada per Urtzi Garaigorta, del Centre Nacional de Biotecnologia (CNB-CSIC), per al cribratge de compostos químics investigats en el CSIC amb capacitat per a servir o antivirals i antiinflamatoris. L'objectiu és que aquests compostos puguen estar disponibles en un repositori denominat Quimioteca.

Un altre equip d'investigadors, liderats per Ana Sanz i Ana Castro, de la Vicepresidència Adjunta de Transferència del Coneixement (VATC) del CSIC, estan treballant en el desenvolupament de vacunes de segona generació que siguen més completes, a més de ser aplicables localment i esterilitzants, ja que, d'aquesta manera, tindran una utilitat més gran a l'hora de controlar pandèmies i protegir la població. En aquest sentit és clau també el diagnòstic i, per això, la PTI està impulsant el desenvolupament de noves i molt diverses tecnologies.

L'acte de clausura serà demà dijous a partir de les 16.50 hores, amb la participació de Margarita del Val, Iñaki Comas i Elena Cartea González, vicepresidenta adjunta d'Àrees Cientificotècniques (VAACT-CSIC), que abordaran els reptes de futur de PTI Salut Global. 

El març de 2020, el CSIC va posar en marxa la PTI Salut Global per a agrupar equips d'investigació i potenciar el coneixement sobre el nou coronavirus SARS-CoV-2, causant de la pandèmia. La PTI ha mobilitzat i coordina més de 400 científics de 49 instituts del CSIC de totes les àrees. Fins ara els projectes d'investigació han donat lloc a centenars de resultats d'investigació, incloent-hi més de 14 milions d'euros en convocatòries internacionals, 76 tecnologies protegides, un màster propi, informes i guies científiques, així com múltiples accions de comunicació, divulgació i educació.

Galeria d'imatges