Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Fons europeus

La Conselleria d’Habitatge informa sobre les ajudes de fons europeus a les oficines Xaloc de Bolbaite i Ontinyent

06/10/2022
  • El director general de Qualitat i Rehabilitació explica, a les oficines de la xarxa Xaloc, els programes d'ajudes de rehabilitació i millora de l'eficiència energètica
  • En aquestes oficines, tècnics experts en fons europeus presten assessorament en matèria d'habitatge

 

La Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica ha organitzat diverses sessions informatives a les seus de les oficines de la xarxa Xaloc per a donar a conéixer les diverses subvencions i ajudes existents en rehabilitació i millora de l'eficiència energètica d'habitatges en el marc dels fons europeus Next Generation EU.

El director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica, Alberto Rubio, seguint amb la ronda de reunions en les diverses oficines de la xarxa Xaloc de la Comunitat, ha visitat les oficines de Bolbaite i Ontinyent i s'ha dirigit a col·lectius socials, professionals, institucions locals, o mancomunitats, i a la ciutadania en general, pròximes aquestes poblacions, per a explicar-los com accedir a les ajudes i també poder resoldre possibles dubtes sobre aquest tema.

Novament dues seus pertanyents a la xarxa Xaloc han acollit aquestes xarrades, que consisteixen en una exposició del director general encarregat de les ajudes i, posteriorment, la intervenció de diversos tècnics experts en fons europeus.

Ciutadans, tècnics i altres interessats en les ajudes a la rehabilitació d'habitatges i edificis de les localitats amb seus de la xarxa Xaloc, com ara Llíria, Alcoi i Cocentaina, ja han pogut conéixer les condicions d'aquestes subvencions i resoldre altres qüestions en matèria d'habitatge.

Programa d'ajudes a la rehabilitació d'habitatges

El programa d'ajudes a la rehabilitació d'habitatges que ofereix la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica forma part del Pla de recuperació, transformació i resiliència (concretament del component 2) pertanyent al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, finançat per la Unió Europea. Un programa que engloba les ajudes a la rehabilitació i la millora del parc d'habitatge edificat.

En l'actualitat, la Conselleria d'Habitatge compta amb un pressupost inicial per a l'exercici vigent de 21 milions d'euros, que es pot veure augmentat a un poc més de 100 milions d'euros, una vegada esgotat el primer.

La novetat que hi ha en la convocatòria d'enguany respecte a les anteriors és la de les figures dels agents i els gestors de la rehabilitació, que, segons afirma el director general de Qualitat, “és essencial en el procés de la tramitació de les sol·licituds, ja que actuen d'enllaços entre el que demanen les persones i la Generalitat”.

D'una banda, cal destacar el paper del gestor de la rehabilitació, que és un intermediari que pot ser tècnic, o no, està donat d'alta en el registre autonòmic i “té la capacitat per a orientar i, en nom de la comunitat de propietaris, sol·licitar l'ajuda garantint que la documentació presentada compleix amb els requisits de l'ajuda”, com ha assenyalat Alberto Rubio.

D'altra banda, està la figura de l'agent de la rehabilitació, que, segons indica el director general de Qualitat, “és un agent que té capacitat promotora, és a dir, sobretot seran constructores o promotores”. Quan una comunitat de propietaris decideix començar l'obra “nomena un agent de la rehabilitació que s'ocuparà de tot el procés”, des de l'inici, en el qual cal destacar el fet de sol·licitar l'ajuda, percebre els diners i buscar el finançament necessari, fins al lliurament de les claus d'aquesta obra acabada.

A més, Alberto Rubio ha recordat “la necessitat de la rehabilitació i la millora de l'eficiència energètica en els edificis”. Aquesta necessitat es demostra a través d'un estudi realitzat per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el qual reflecteix que prop del 45 % dels edificis són anteriors a 1980. Es tracta d'un percentatge que s'incrementa al 50 % en el cas dels edificis residencials.

Així mateix, si es realitza una anàlisi de la qualitat dels edificis existents a partir de les qualificacions energètiques, el director general de Qualitat hi afig que “més del 81 % dels edificis se situen en les lletres E, F o G, en termes d'emissions. El percentatge creix al 84,5 % dels edificis en el cas del consum energètic, la qual cosa posa de manifest com és d'important el potencial de la rehabilitació energètica”.

A través de la pàgina web renoveu.com es pot consultar tota la informació i fer qualsevol classe de consulta.

El termini de presentació de sol·licituds per a aquestes ajudes continua vigent i conclou l'1 de desembre de 2022.

Oficines xarxa Xaloc: punts d'informació locals sobre fons europeus

Actualment les oficines de la xarxa Xaloc són un punt determinant en la difusió, la gestió i l'assessorament en ajudes i subvencions de la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, sobretot pel que fa al programa Next Generation EU.

Les oficines Xaloc, com a servei de finestreta única en matèria d'habitatge, rehabilitació i regeneració urbana, formen part d'una xarxa d'oficines repartides pels diversos municipis de la Comunitat. L'objectiu d'aquestes seus, com ha subratllat el director general de Coordinació de la Vicepresidència Segona, Marc Aparisi, és facilitar un accés més pròxim a la informació i assolir una gestió més ràpida i eficaç per a la ciutadania.

Actualment hi ha convenis vigents amb diversos ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat. Amb la qual cosa s'ha aconseguit posar en marxa prop d'una vintena d'oficines que es reparteixen en diversos municipis i mancomunitats de la Comunitat.