Sanitat Universal i Salut Pública
Llista d’espera

Miguel Mínguez anuncia l’activació d’unitats de control de la demora en els 24 departaments de salut per a reduir la llista d’espera

18/09/2022
  • Es tracta d'una mesura més posada en marxa per la Conselleria de Sanitat per a reduir les llistes d'espera
  • Un equip de professionals específic es farà càrrec de reduir de manera individualitzada per cada departament els temps d'espera, tant quirúrgics com de consultes externes i proves diagnòstiques
  • S'han creat grups de treball amb especialistes d'oftalmologia i traumatologia per a agilitzar l'atenció de pacients en les dues especialitats, que representen el 50 % de les llistes d'espera
  • El temps mitjà d'espera quirúrgica a la Comunitat Valenciana és de tres setmanes menys que la mitjana estatal

El conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, ha anunciat la posada en marxa de les noves unitats de control de la demora en els 24 departaments de salut que conformen el Sistema Sanitari Públic valencià.

En aquest sentit, Miguel Mínguez ha indicat que “durant aquest mes, els 24 departaments de salut ja tenen operatives aquestes unitats, que estan formades per un equip de professionals dedicat a reduir els temps d'espera del departament, tant quirúrgics com de consultes externes i de Primària”.

D'aquesta manera, els professionals que formen part d'aquestes unitats podran dur a terme un control específic i individualitzat, la qual cosa els permetrà realitzar un seguiment més pròxim i atendre les necessitats concretes de l'evolució de les demores de cada àrea sanitària amb més agilitat. A més, aquest seguiment serà complementari a les tasques de planificació i supervisió que es continuaran realitzant des de la Conselleria de Sanitat.

D'altra banda, Sanitat ha creat grups de treball amb especialistes d'oftalmologia i traumatologia per a buscar fórmules destinades a agilitzar l'atenció dels pacients d'aquestes dues especialitats, que representen el 50 % de la llista d'espera.

Segons ha indicat el conseller, “aquesta metodologia es reproduirà amb la resta de les especialitats”, i ha destacat que “la reducció de la llista d'espera és una prioritat del Govern Valencià. Per això, la Conselleria de Sanitat continua treballant en l'adopció de noves mesures per a reduir els temps i millorar l'atenció de la ciutadania”.

La pandèmia per coronavirus ha tingut un fort impacte en el Sistema Sanitari i, amb la posada en marxa d'aquestes unitats de control, la Conselleria de Sanitat fa nous passos en l'esforç per recuperar la normalitat de l'activitat assistencial i quirúrgica.

En tot cas, Miguel Mínguez ha recordat que, “malgrat els efectes de la pandèmia, la situació de la nostra comunitat és comparativament millor que la de la mitjana espanyola, segons les últimes dades del Ministeri de Sanitat, ja que el nostre temps mitjà d'espera quirúrgica és de tres setmanes menys”. Així mateix, la taxa de persones en llista d'espera per cada 1.000 habitants també és sensiblement inferior, 10,7 enfront de la mitjana estatal de 15,4.

Reforç del Sistema Sanitari

D'altra banda, el conseller de Sanitat, Miguel Mínguez, ha afegit que la Conselleria de Sanitat està treballant en diversos fronts per a reforçar el Sistema Sanitari després de l'impacte que ha tingut la crisi sanitària, i dotar-lo de mitjans per a fer front a les restes sanitàries de la postpandèmia. En aquest sentit, ja s'ha iniciat el procés per a incrementar la plantilla estructural de Sanitat en 6.000 places, 5.100 de les quals s'han creat.

A més, des de la Conselleria de Sanitat s'està executant el Pla d'infraestructures sanitàries Créixer +, que suposarà una millora important de nombrosos centres de salut i hospitals de la Comunitat Valenciana. Segons ha indicat el conseller de Sanitat, “a principis d'octubre depassarem els 400 milions d'euros en obres adjudicades”.

També, des de la Conselleria de Sanitat s'estan adquirint nous equips d'alta tecnologia d'última generació per al diagnòstic i el tractament, tant en Atenció Primària com Especialitzada. En aquest sentit, Mínguez ha explicat que “aquesta inversió suposarà un impacte molt important per a assolir aquesta atenció més àgil, personalitzada i de qualitat que volem per a tots els pacients de la Comunitat Valenciana”.