Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica
Participació ciutadana

Rosa Pérez Garijo destaca que la Llei de participació “naix amb el clar compromís d’implicar els ciutadans i ciutadanes en els assumptes públics”

07/11/2022
  • La consellera ha presentat a Castelló de la Plana el projecte de la Llei de participació ciutadana i foment de l'associacionisme 
  • Entre les novetats, s'introdueix la desaparició del límit d'edat per a participar en els assumptes públics i l'elaboració dels pressupostos participatius de la Generalitat

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha destacat que la llei de participació “naix amb el clar compromís d'implicar els ciutadans i ciutadanes en els assumptes públics, tal com ha estat demanant la ciutadania”.

La consellera ha realitzat aquestes declaracions durant la presentació a Castelló de la Plana del projecte de la Llei de participació ciutadana i foment de l'associacionisme de la Comunitat Valenciana, acte que es realitzarà també el pròxim 21 de novembre a Alacant i el 29 a València.

La consellera ha valorat l'“ampli procés participatiu” per a elaborar el text normatiu que ha comptat amb la implicació de les administracions públiques, la ciutadania i els agents socials, “amb la finalitat de fer partícip la societat civil en la construcció d'una llei que permeta millorar la qualitat democràtica”.

Durant la seua intervenció, Pérez Garijo ha subratllat també que la nova llei “serà essencial” per a combatre la desafecció de la ciutadania cap a la política, superar el model de democràcia representativa i articular un model de governança directa que permeta teixir aliances amb les entitats ciutadanes i les entitats locals del territori.

Al seu torn, la consellera ha parlat de la importància de l'educació i la formació en participació “per a construir una cultura participativa i inclusiva, on cap col·lectiu amb dificultats es quede arrere”, un model que recull la nova llei valenciana de participació.

Pérez Garijo ha insistit en el valor de la participació i ha recalcat que el primer projecte de pressupostos participatius de la Generalitat ha posat de manifest “l'objectiu d'aconseguir més participació ciutadana en els assumptes públics, una iniciativa pionera del Govern Valencià que ha permés que la ciutadania decidira la destinació d'una part de les inversions de la Generalitat en 2022”.

Durant la presentació també ha intervingut la directora general de Participació Ciutadana, Mariaje Pérez Galant, que ha detallat alguns aspectes nous del projecte de llei. A l'acte també ha assistit el secretari autonòmic de Participació i Transparència, Antoni Llorente.

Principals novetats

La futura llei de participació i foment de l'associacionisme introdueix importants novetats entre les quals cal destacar que desapareix el límit d'edat per a participar en els assumptes públics, la qual cosa garanteix el dret al fet que tots els col·lectius hi participen, especialment els xiquets i xiquetes. També s'amplia al conjunt de la ciutadania la possibilitat de participar en l'elaboració de normes i plans de la Generalitat, abans limitat a les persones o els col·lectius afectats directament. S'estableix, a més, que l'elaboració dels pressupostos participatius de la Generalitat siga cada dos anys amb caràcter vinculant.

Es planteja un consell de participació ciutadana, amb noves funcions i coordinació dels consells comarcals de ciutadania activa. D'altra banda, la iniciativa ciutadana en matèries no de llei requerirà 5.000 suports en un període de 5 mesos.

En l'àmbit formatiu s'incideix en la importància dels programes de formació. També es fomenta la innovació i la investigació amb les universitats públiques valencianes i la implantació de laboratoris ciutadans innovadors.

Pel que fa a la participació de les persones valencianes a l'exterior, es crea un nou consell de persones valencianes a l'exterior, on, a més dels CEVEX, es podrà incorporar la ciutadania activa i vinculada a les polítiques de retorn. En aquest sentit, es preveuen mesures per a facilitar el retorn a la Comunitat Valenciana d'aquelles persones que vulguen tornar-hi, especialment de la joventut desplaçada. També es preveu la creació del Registre de persones valencianes en l'exterior en GVA Participa.

La futura llei reconeix també el paper primordial de les entitats ciutadanes en la pertinència i l'eficàcia de les polítiques públiques a la Comunitat Valenciana, així com la imprescindible col·laboració amb les administracions públiques.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats

Declaracions de la consellera, Rosa Peréz Garijo