Presidència

La cria de beluga de l'Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències compleix sis anys

15/11/2022
La cria de beluga de l'Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències compleix sis anys
  • La beluga Kylu mesura més de tres metres, supera els 500 quilos i continua col·laborant amb les línies d'estudi de la Fundació Oceanogràfic

L'Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències celebra, com cada 15 de novembre, que Kylu, la cria de beluga, compleix sis anys, i per això els seus cuidadors han preparat una gran festa en què no falta el pastís de gelatina i gel, ingredients favorits del xicotet.

Durant aquests sis anys, Kylu ha estat aprenent del seu entorn. Els constants jocs amb la seua mare, Yulka, junt amb el treball diari dels cuidadors, que l'estimulen mitjançant les carícies i el contacte directe, han permés a l'equip de veterinària de l'aquari revisar-lo cada dia per a assegurar el seu benestar.

El treball en equip ha sigut essencial per a assegurar l'èxit d'aquesta cria, que supera els 500 quilos, mesura ja més de 3 metres, i menja prop de 25 quilos de peix al dia.
El dia a dia amb ell es basa en el joc, l'estimulació i l'aprenentatge perquè col·labore voluntàriament en les revisions mèdiques, les anàlisis i els controls veterinaris.

La imaginació dels seus cuidadors no té límits i són capaços de donar-li joguets adaptats al seu enriquiment de l'ànima, com ara boies amb mànegues de bomber, “meduses” i “barrets”, que són com una boia partida que es posa al cap.

Gràcies a aquesta labor, Kylu forma una part molt important de diverses línies d'investigació de la Fundació Oceanogràfic, que només poden dur-se a terme en centres molt controlats com l'Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències.

Un regal únic per a la ciència

Un grup de personal investigador, estudiants de doctorat i veterinaris i veterinàries de tots els racons del món, nodrit per membres de la Fundació Oceanogràfic, i també de la Universitat de València i l'Autònoma de Barcelona, estudien el sistema respiratori i cardiovascular, el benestar, el desenvolupament vocal i auditiu i, finalment, aspectes del sistema immune de Kylu.

A més dels avanços en el coneixement científic, l'existència de Kylu i el seu estudi permeten evidenciar les diferències en l'espècie associades a la seua edat, en comparació amb la de la seua mare, Yulka. D'igual manera, l'observació constant i l'anàlisi rutinària de sang, paràsits, desenvolupament biològic i altres paràmetres sobre la seua fisiologia ofereixen dades molt valuoses sobre els primers anys de vida de les belugues.

Un caràcter noble i intel·ligent

Així mateix, s'ha avançat molt aquests anys en la capacitat de col·laboració voluntària del xicotet amb els investigadors de la Fundació Oceanogràfic. Per a fer-ho, es progressa en la dessensibilització davant de determinats elements no invasius, com l'espiròmetre o les ventoses.

Kylu ha desenvolupat un caràcter molt noble. És un animal amb una gran capacitat d'aprenentatge i els seus cuidadors li ensenyen elements nous i noves metes que assimila de seguida. "Les sessions d'entrenament sempre les fem des del costat positiu a través del joc, amb la qual cosa resulta una convivència positiva i enriquidora", comenten els seus cuidadors. "És un animal que està molt acostumat a aquesta mena d'activitats des de xicotet i se'l veu amb molt més interés per tot el que estem fent".

Galeria d'imatges