President
Suport institucional

Ximo Puig destaca que Elx disposa de l’ecosistema científic, les infraestructures i el teixit empresarial idonis per a albergar l’Agència Espacial Espanyola

22/11/2022
Ximo Puig destaca que Elx disposa de l’ecosistema científic, les infraestructures i el teixit empresarial idonis per a albergar l’Agència Espacial ...
  • Qualifica la proposta d’Elx de “rigorosa i solvent” i destaca “el factor humà, el vigor empresarial i la unitat política i social” com a motors de la candidatura
  • El president de la Generalitat ha participat en l’acte de presentació de la candidatura d’Elx, en el qual ha reiterat el suport institucional del Consell per a acollir-hi l’Agència

 

Madrid.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha mostrat el suport institucional de la Generalitat a la candidatura d’Elx per a albergar la seu de l’Agència Espacial Espanyola, assegurant que aquesta ciutat disposa de l’ecosistema científic, les infraestructures i el teixit empresarial idonis per a establir l’agència que orientarà i dirigirà les estratègies i les activitats en l’àmbit de l’espai.

Així ho ha manifestat durant la seua participació en l’acte de presentació de la candidatura d’Elx, celebrat a Madrid, on ha assenyalat “el factor humà, el vigor empresarial i la unitat política i social” com a “motors” de la proposta, que ha qualificat de “rigorosa i solvent”.

Durant la seua intervenció, el cap del Consell ha subratllat que la Comunitat Valenciana és “un territori emergent en l’evolució espacial espanyola”, i que la ciutat d’Elx disposa de “totes les capacitats” per a acollir la seu de l’Agència Espacial, entre les quals ha esmentat la xarxa de transports nacional i internacional, l’entorn empresarial “dinàmic i innovador” i el Campus Tecnològic d’Elx inaugurat recentment, on està previst allotjar la nova seu.

Així mateix, s’ha referit a la fortalesa de les empreses i els centres d’investigació de la Comunitat Valenciana vinculats a aquest sector, i ha destacat la col·laboració publicoprivada per a impulsar l’agència estatal a Elx, així com per a “fomentar l’ocupació de qualitat que naix d’indústries intensives en coneixement”.

Ximo Puig ha qualificat el teixit empresarial aeroespacial d’“emergent i molt divers”, ja que les empreses d’aquest àmbit dediquen la seua activitat al llançament de satèl·lits, el programari i la fotònica, així com la creació de sistemes de propulsió, plataformes de satèl·lits o el tractament de dades. A més, ha recordat la participació d’aquestes empreses en el PERTE aeroespacial, a través del qual ja se’ls han assignat 49 milions d’euros, la qual cosa situa la Comunitat Valenciana com a la tercera autonomia amb més fons.

El president s’ha referit al suport del Consell al sector i ha recordat la constitució recent de la Mesa de la Indústria Espacial i Aeronàutica, així com la inclusió en els pressupostos de la Generalitat per a 2023 d’ajudes al sector, que, per primera vegada, es considera com a indústria prioritària.

De la mateixa manera, ha manifestat que la Comunitat Valenciana compta amb un ecosistema universitari “referent”, conformat per les cinc universitats públiques valencianes, de les quals destaca la proximitat de la Universitat Miguel Hernández i la Universitat d’Alacant, així com la competència de la Politècnica de València, situada com a la millor politècnica espanyola en el Rànquing de Xangai.

Per la seua banda, la consellera d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno, ha assegurat “no tindre cap mena de dubte” que Elx compleix amb els requisits per a albergar el nou organisme estatal.

Bueno ha manifestat que la ciutat il·licitana compta amb un teixit emprenedor “dinàmic”, iniciatives investigadores i un talent jove que ha posat la ciutat “en l’òrbita de les destinacions amb més projecció en aeronàutica”, i ha reiterat el suport “sense fissures” de la Generalitat a la candidatura, alineat amb “el treball que estem fent des del Consell per transformar el nostre teixit econòmic i productiu”.

La candidatura d’Elx per a albergar l’Agència Espacial Espanyola compta amb el suport de més de 130 organitzacions que han signat la declaració de suport fins ara, entre les quals hi ha institucions, associacions i col·lectius socials.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig

Declaracions de la consellera d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital, Josefina Bueno