Hisenda i Model Econòmic
'iai@ connectat'

La Generalitat ofereix assessorament digital gratuït a les persones majors per a facilitar el seu accés a les noves tecnologies

29/11/2022
La Generalitat ofereix assessorament digital gratuït a les persones majors per a facilitar el seu accés a les noves tecnologies
  • El conseller d'Hisenda presenta a Orihuela el taller iai@ connectat de formació en competències digitals per a persones majors de 65 anys
  • Tenen una duració de tres hores i estan dedicats, en dos trams, a la protecció de la ciberseguretat i les aplicacions bancàries i, d'altra banda, a l'ús correcte de l'aplicació GVA+Salut

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, ha presentat aquest matí a Orihuela els primers tallers iai@ connectat, una iniciativa de la Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic que té com a objectiu “oferir tallers pràctics, consells útils i recomanacions a les persones majors de la Comunitat perquè es puguen beneficiar dels avantatges de l’era digital i realitzar les seues gestions i tràmits bancaris, i amb l’Administració, amb confiança i de manera segura quan naveguen a través d’Internet”.

En format de projecte pilot, i amb l’objectiu d’expandir-se posteriorment a tots els municipis que així ho sol·liciten, el Consell ha posat en marxa aquests tallers en quatre municipis de la Comunitat Valenciana, que compten, a més, amb característiques demogràfiques i grandària diferents, com ara Bejís, a la província de Castelló; Orihuela a Alacant, i Burjassot i Carcaixent, a València.

El conseller ha assenyalat que l’objectiu que es pretén amb aquests tallers formatius “és oferir assessorament de manera presencial i personalitzada a les persones de més edat perquè puguen adquirir les habilitats i les competències digitals necessàries, perquè és fonamental la inclusió digital i l’accés a les noves tecnologies d’aquest col·lectiu”, i ha destacat “la satisfacció amb la qual els assistents conclouen els cursos, agraïts que, lluny de la seua exclusió, des de la Generalitat ens preocupem per la seua seguretat digital, per adaptar les nostres aplicacions als seus coneixements digitals i garantir-los els mitjans necessaris per a adaptar-se a la nova realitat digital”.

El taller de formació d’Orihuela s’ha desenvolupat al Centre de Majors Virgen de Moserrate de la localitat. Juntament amb el conseller, hi han participat també l’alcaldessa, Carolina Gracia; el director general de l’IVF, Manuel Illueca, així com el responsable del programa iai@ connectat i catedràtic de la Facultat d’Economia de la Universitat de València, José Manuel Pastor.

Arcadi España ha subratllat que “els majors són un pilar fonamental de tota la societat, perquè ens ajuden en les nostres famílies, perquè estan actius i perquè volen també ajudar i col·laborar. Per això, volem recuperar-los i ajudar-los al fet que no es queden arrere en una part tan important com és la digitalització”.

En aquest sentit, el conseller ha explicat que “per molt que garantim suport digital, no podem oblidar que hi ha una part de la ciutadania a la qual hem de continuar garantint una atenció presencial i personalitzada, tant des de l’Administració com des de les entitats financeres, i, per això, treballem permanentment amb els bancs que operen a la Comunitat Valenciana per a frenar l’exclusió financera i la reducció de l’atenció al públic”.

De fet, com a exemple, Arcadi España ha volgut destacar “l’interés” que desperta l’app Bizum entre els assistents que han realitzat fins ara els cursos de Burjassot i Bejís. “Són conscients que hi ha noves tecnologies i en volen fer ús, però hem d’explicar-los-les i donar-los la tranquil·litat que poden utilitzar-les sense patir estafes”.

Tres hores de formació en ciberseguretat i GVA+Salut

Durant la jornada formativa, que s’ha estés durant tres hores amb una pausa café, s’han celebrat dos tallers formatius diferenciats titulats Consells per a ser un/a iai@ connectat, impartit per voluntaris vinculats al sector bancari, i La sanitat en el teu mòbil, per a saber gestionar, utilitzar i conéixer els recursos que ofereix l’aplicació GVA+Salut.

En el primer dels tallers, el personal voluntari ha oferit recomanacions bàsiques sobre ciberseguretat, com ara la importància de les contrasenyes segures en les aplicacions bancàries, i s’han explicat a les persones majors alguns dels beneficis que pot tindre per a ells relacionar-se amb l’Administració pública i amb la banca en línia a través de dispositius mòbils, ordinadors i tauletes.

“Les particularitats de cada municipi també determinen l’enfocament del curs. A Bejís, per exemple, on no hi ha actualment cap entitat bancària i els seus habitants s’han de desplaçar a altres municipis fins i tot per a conéixer si ja han rebut els ingressos de les seues pensions, conéixer totes les facilitats que ofereix la banca en línia els va fascinar”, ha explicat el conseller d’Hisenda, el qual, en canvi, ha reconegut que en municipis més grans com Burjassot, “l’aplicació sanitària per a conéixer les seues receptes o sol·licitar cites va ser molt més demanada”.

En qualsevol cas, als assistents també se’ls ofereix formació bàsica sobre ciberseguretat i se’ls ofereix informació detallada sobre les precaucions necessàries per a realitzar els tràmits o les gestions de manera segura i evitar així possibles estafes virtuals, a través de 15 ciberconsells en col·laboració amb CSIRT-CV.

Quant al segon taller, el personal tècnic de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública també ha explicat el funcionament detallat de l’aplicació informàtica GVA+Salut, amb l’objectiu que puguen descarregar-se-la en els seus telèfons mòbils i poder, d’aquesta manera, realitzar diverses accions com ara sol·licitar, anul·lar una cita o generar una alerta que els avise que està pròxima la visita amb el personal mèdic d’Atenció Primària i Especialitzada; revisar els seus tractaments vigents o les receptes, o consultar els centres de salut i els hospitals més pròxims, per si s’hagueren de desplaçar a algun.

Cal destacar que aquests tallers pilot han tingut lloc amb anterioritat a les localitats de Burjassot i Bejís, i està previst que pròximament tinguen lloc a Carcaixent, encara que la intenció de la Generalitat és que aquests cursos dirigits a les persones majors se celebren en els 542 municipis de la Comunitat Valenciana.

Galeria d'imatges

Talls de veu relacionats