President
Fòrum Municipalisme

Ximo Puig destaca que Alacant rebrà 207 milions d’euros del fons extraordinari per a infraestructures, que permetran executar obres clau per al desenvolupament de la província

30/11/2022
Ximo Puig destaca que Alacant rebrà 207 milions d’euros del fons extraordinari per a infraestructures, que permetran executar obres clau per al ...
  • Assenyala que els pressupostos de la Generalitat per a 2023 també preveuen 610 milions d'euros per a inversions a Alacant, que suposen el 40 % del total per a la Comunitat Valenciana 
  • La Generalitat ha destinat prop de 100 milions d'euros als municipis d'Alacant, a través dels fons de cooperació municipal de despoblament i de municipis turístics
  • El pla Edificant ja ha invertit 140 milions d'euros en 75 municipis d'Alacant i té planificades obres per 281 milions en 86 municipis més
  • Reitera la necessitat de disposar d'“aigua per sempre, i a un preu adequat”, i valora l'acord assolit sobre el manteniment del Tajo-Segura
  • Aposta per un finançament local “potent” i per la descentralització institucional per a millorar la cohesió social i territorial
  • El president de la Generalitat ha participat en el Fòrum Municipalisme 2022, on ha fet una crida a sumar esforços en la lluita contra la inflació 
     
Alacant.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que Alacant rebrà 207 milions d’euros del fons extraordinari que el Govern d’Espanya va aprovar ahir per a escometre infraestructures a la Comunitat Valenciana, el qual permetrà executar obres clau per al desenvolupament de la província.

Així ho ha manifestat durant la seua intervenció en la segona jornada del Fòrum Municipalisme 2022, organitzat pel periòdic Información, en què ha detallat que, del total de les inversions, 36 milions d’euros es destinaran a l’estació intermodal Luceros, l’actuació de la qual serà licitada a principis de 2023 i s’adjudicarà abans del primer semestre.

A més, s’han previst 5 milions més per a la redacció del projecte de connexió del TRAM des d’Alacant fins a Sant Joan i Mutxamel; 13,4 milions per a la millora de la seguretat viària entre Elx i Santa Pola; 4 milions per a actuacions per a vianants i ciclistes al Baix Segura, i 18 milions per a millorar l’accessibilitat a Xixona, el Pinós, Algueña o Villena.

D’altra banda, Ximo Puig ha assegurat que el fons extraordinari també preveu 40 milions d’euros, dels 100 previstos, per a realitzar actuacions de mobilitat innovadora, la compra de tramvies per a Alacant i, a més, permetre alliberar recursos de la Generalitat per a projectes pressuposats per primera vegada en 2023, que constitueixen “reivindicacions històriques municipals”. En aquest sentit, ha assenyalat que Alacant rebrà més de 50 milions d’euros per a actuacions com la ronda sud d’Elx, l’accés a l’estació de l’AVE de Villena o la Via Parc Elx-Alacant.

En el transcurs de l’acte, el cap del Consell ha assenyalat que aquestes inversions se sumen a les previstes en el pressupost de la Generalitat per a 2023 a la província d’Alacant, que assoliran els 610 milions d’euros, la qual cosa suposa el 40 % del total de les inversions per a la Comunitat Valenciana, i 6 punts més que fa huit anys.

Fons municipals

Ximo Puig s’ha referit al compromís del Consell pel municipalisme i ha destacat que els municipis d’Alacant ja han rebut de la Generalitat prop de 100 milions d’euros, 83 milions dels quals a través del Fons de Cooperació Municipal, des de 2017; 2 milions per als municipis en risc de despoblament, des de 2018, i 7 milions del Fons de Municipis Turístics, des de 2020.

A més, ha avançat que en breu es posarà en marxa el nou Fons de Gestió Forestal, amb una aportació inicial de 10 milions, que es podrà complementar amb l’aportació d’altres institucions amb la finalitat de conjuminar esforços contra el despoblament i pel manteniment de les masses forestals.

Quant a actuacions en matèria d’infraestructures educatives, el president també ha explicat que el pla Edificant ja ha invertit 140 milions d’euros en obres executades en 161 centres de 75 municipis d’Alacant, i ha avançat que hi ha altres actuacions ja planificades, que comptaran amb 281 milions i es duran a terme en 96 centres educatius de 86 municipis més.

Aigua per sempre i al preu adequat

En el transcurs de l’acte, Ximo Puig ha tornat a reivindicar “aigua per sempre i al preu adequat”, i ha valorat l’acord assolit pel Consell Nacional de l’Aigua sobre el manteniment del transvasament Tajo-Segura, que, segons ha dit, “és més favorable del que s’havia previst inicialment” i permet “treballar amb solucions estables i anar evolucionant cap a l’objectiu de disposar d’aigua per sempre”.

El president ha reiterat l’aposta del Consell per “la dessalinització a preus assumibles per a l’agricultura” i la reutilització dels recursos hídrics, i com a mostra d’això ha destacat que s’han previst inversions de més de 200 milions d’euros que l’EPSAR realitzarà en els pròxims anys.

No obstant això, ha insistit que és necessari que l’aigua que arribe al Tajo ho faça en les millors condicions possibles, per la qual cosa ha assenyalat que “només reutilitzant adequadament els centenars d’hectòmetres que es perden cada any des de la Comunitat de Madrid es podria millorar substancialment l’aigua del Tajo, i la seua seguretat en el futur”.

Finançament local potent i lluita contra la inflació

Ximo Puig també ha reivindicat un finançament local “potent”, perquè ha assegurat que el municipalisme és la gran resposta als problemes de la ciutadania, per la qual cosa ha advocat per potenciar-lo amb “més recursos i inversions” que contribuiran a disposar d’una Comunitat Valenciana “més justa, més equilibrada i més cohesionada tant territorialment com socialment”.

Així mateix, ha apel·lat a les institucions per “a col·laborar i no confrontar”, i ha reivindicat la defensa d’un espai de convivència i diàleg i arribar a acords per l’interés de la ciutadania. En aquest sentit, ha fet una crida a sumar esforços contra la inflació, ja que superar l’augment de preus que s’està produint actualment constitueix una prioritat per a la ciutadania, especialment per a les famílies més vulnerables.

Descentralització institucional

Durant l’obertura del Fòrum, el president ha advocat per continuar impulsant la descentralització institucional per a “potenciar la diversitat” que caracteritza la Comunitat Valenciana, que el Consell ha iniciat “amb força” mitjançant la instal·lació de la nova Agència del Territori a Elx; la seu de la Conselleria d’Innovació o l’EPSAR a Alacant; la seu de l’IVAM a Alcoi; la primera oficina de desenvolupament comarcal Vega Renhace al Baix Segura; la Plataforma Intel·ligent de Destinació a Benidorm, o l’aposta per les seus d’Intel·ligència Artificial o de l’Agència Espacial, a Alacant i Elx.

Aquests projectes se sumen a “reivindicacions històriques” a les quals el Consell ha donat resposta i “que enguany seran realitat”, com la Ciutat de la Justícia d’Alacant, amb una inversió pròxima als 100 milions d’euros, i les ampliacions d’hospitals a Elda i Orihuela.

Finalment, ha destacat actuacions emblemàtiques que s’han posat en marxa, com el Benidorm Fest o la Facultat de Medicina a Alacant, i projectes de mobilitat que es troben en estudi, com les connexions Dénia-Gandia, Torrevieja-Orihuela i Torrevieja-Altet.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig