President
Protección del patrimonio

Ximo Puig destaca que la comissió mixta entre la Generalitat i les diòcesis de la Comunitat Valenciana permetrà “aprofundir en la cooperació” entre les dues institucions

01/12/2022
Ximo Puig destaca que la comissió mixta entre la Generalitat i les diòcesis de la Comunitat Valenciana permetrà “aprofundir en la cooperació” ...
  • El president de la Generalitat ha presidit la constitució de la Comissió Mixta de Cooperació entre la Generalitat i les diòcesis de València, Orihuela-Alacant, Segorbe-Castelló i Tortosa 
  • Es tracta d'un òrgan col·legiat, de composició paritària, per a l'assessorament i consulta en matèria de patrimoni cultural, educació i ensenyament, sanitat i assistència social
València.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que la creació de la Comissió Mixta de Cooperació entre la Generalitat i les diòcesis de València, d'Orihuela-Alacant, de Segorbe-Castelló i de Tortosa permetrà “aprofundir en la cooperació i la col·laboració” entre les dues institucions.

Així ho ha manifestat en l'acte de constitució d'aquest òrgan col·legiat que, segons ha manifestat, “reflecteix l'actitud de diàleg constant” de les dues parts amb l'objectiu compartit de continuar treballant “pel bé comú” de la ciutadania. 

El cap del Consell ha insistit que la nova comissió permet “afermar el diàleg”, i ha agraït el treball realitzat pel cardenal Antonio Cañizares per posar en marxa aquesta iniciativa, així com la seua “voluntat d'acord, a través del diàleg i des del respecte”.

En l'acte també han participat la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas; la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo; la consellera d'Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit, i el conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez.

La Comissió Mixta de Cooperació es configura com un instrument per a l'assessorament i consulta en matèria de protecció del patrimoni cultural, ensenyament i educació, assistència sanitària en centres hospitalaris del Sistema Valencià de Salut i assistència social. Per això, comptarà amb quatre comissions delegades en matèria de patrimoni cultural, educació i ensenyament, sanitat i serveis socials.

Quant a patrimoni cultural, la comissió informarà sobre la protecció, conservació, foment i difusió del patrimoni cultural valencià en qüestions que afecten exclusivament béns de titularitat de l'Església catòlica que tinguen valor cultural, així com l'establiment de les bases per a usar aquests béns amb caràcter científic o artístic.

En matèria d'educació i ensenyament, les seues funcions estan orientades a assessorar l'Administració en l'adopció de criteris d'actuació coordinada per a garantir, en el marc dels centres docents públics de la Generalitat, el dret dels progenitors i progenitores que els seus fills i filles reben l'ensenyament de la religió catòlica, així com l'ensenyament de la religió catòlica en aquests centres i la dotació del professorat de religió que siga necessari.

Respecte a sanitat, la comissió assessorarà en l'establiment de protocols per a garantir l'assistència religiosa a la ciutadania que professe la religió catòlica i que es troben internats o internades en els centres hospitalaris dependents de la Generalitat. 

En relació a l'assistència social, s'assessorarà en procediments i metodologies per a garantir, en el marc de la Llei 3/2019, de 18 de febrer, de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana, la prestació de serveis socials per les institucions de l'Església catòlica que els presten.

La comissió estarà constituïda per deu persones designades per les dues institucions cooperants i s'adscriu a la Presidència de la Generalitat. A més, s'estructurarà en un ple, amb una presidència que correspondrà a la persona titular de la presidència de la Generalitat, una vicepresidència que exercirà l'arquebisbe de València i huit vocalies. 

Aquestes vocalies són també paritàries, per la qual cosa quatre seran ocupades per les persones titulars de les conselleries competents en educació, patrimoni cultural, sanitat i serveis socials, i les quatre restants, en representació de l'Església catòlica, exercides pel bisbe d'Orihuela-Alacant, el bisbe de Segorbe-Castelló, el bisbe de Tortosa i el vicari general-moderador de la Cúria de la Diòcesi de València.

Galeria d'imatges

Vídeos relacionats

Talls de veu relacionats

Declaracions del president de la Generalitat, Ximo Puig