Vicepresidència Segona i Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica
Habitatge

La Vicepresidència Segona publica en el DOGV l’expedient del concurs de parcel·les per a construir i gestionar 1.090 habitatges en lloguer social

09/12/2022
  • Els fons europeus Next Generation destinen 54,1 milions a la construcció d'habitatges en edificis energèticament eficients
  • El termini de presentació d'ofertes conclou el 8 de febrer

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) ha publicat l’anunci de l’expedient de transmissió onerosa mitjançant constitució de dret de superfície de 17 parcel·les propietat de l’Entitat Valenciana d’Habitatge i Sòl (EVha) per a promoció, construcció i gestió de 1.090 habitatges de protecció pública energèticament eficients en lloguer social. Aquesta actuació és finançada per la Unió Europea a través dels fons Next Generation. El termini per a presentar ofertes conclou el 8 de febrer.

Recentment, el vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, va presentar als representants del sector el primer programa per a fomentar la construcció d’habitatge en règim de lloguer assequible finançat amb fons públics europeus.

Les construccions es desenvoluparan en règim de col·laboració publicoprivada. Concretament, comptaran amb 54.105.000 euros dins del Programa d’ajudes a la construcció d’habitatges en lloguer social dels Next Generation, tal com es va signar en l’acord bilateral entre la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, i el vicepresident Illueca fa uns mesos. Una actuació que s’emmarca en els programes d’ajuda en matèria de rehabilitació residencial i habitatge social del Pla de recuperació, transformació i resiliència (PRTR).

Per a poder obtindre finançament amb càrrec a aquest programa s’hauran de complir, entre altres, els requisits següents: els edificis hauran de tindre un consum d’energia primària no renovable inferior als valors límit establits; almenys el 70 % dels residus de construcció i demolició hauran de ser reutilitzats o reciclats; limitar la generació de residus; no causar un perjudici significatiu al medi ambient, i complir amb els percentatges de l’etiquetatge climàtic i mediambiental.

L’EVha actuarà com a entitat col·laboradora i, mitjançant la subscripció d’un conveni amb la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, es farà càrrec de gestionar i tramitar les ajudes.

En total, es posen a la disposició 17 parcel·les agrupades en tres lots. El primer i el segon són de la província d’Alacant. El primer ofereix tres parcel·les en el sector l’Alqueria a Sant Joan d’Alacant; una a l’avinguda Ausiàs March, al Campello, i una altra en Rabasa fase II, a Alacant. El segon lot també ofereix quatre parcel·les més en l’Alqueria, a Sant Joan d’Alacant, i dues al carrer La Huerta, a Sant Vicent del Raspeig. El tercer lot correspon a la província de València amb tres parcel·les a La Torre de València; dues a Santa Anna, a Gandia, i una al carrer l’Horta de Silla.

L’EVha ha fet una licitació pública en la qual s’adjudica la promoció, la construcció i la posterior gestió dels habitatges. L’ajuda serà proporcional a la superfície útil de cada habitatge, amb un màxim de 700 euros per metre quadrat i una subvenció màxima de 50.000 euros per habitatge.

Inicialment, el dret de superfície es va establir en un termini màxim de 55 anys. No obstant això, per a garantir la viabilitat en un moment d’incertesa econòmica com l’actual, es dona la possibilitat de prorrogar el contracte a un màxim de 75 anys. Aquesta ampliació implica també la pròrroga de la vigència de la destinació a lloguer social dels habitatges.

El termini d’execució de les obres serà com a màxim de 36 mesos des de l’obtenció de la llicència d’obres.

Quant a les condicions de les persones arrendatàries, l’habitatge haurà de ser el seu domicili habitual i permanent, hauran d’estar inscrites en el Registre de demanda d’habitatge de la Comunitat i tindre uns ingressos màxims de 4,5 vegades l’IPREM referits a 12 pagues, i seran menys restrictives per a famílies nombroses i amb persones amb discapacitat.

Un comité d’experts garantirà la solidesa i la viabilitat de les propostes, que valorarà diversos criteris d’adjudicació. D’una banda, dins de la proposta arquitectònica i d’integració urbana, es valorarà el punt de vista urbanístic i residencial, els habitatges, les zones comunes, l’eficiència energètica, el control mediambiental, la racionalitat constructiva i el manteniment; també el punt de vista social i comunitari. D’altra banda, també es tindrà en compte el model de gestió i manteniment proposat per a l’immoble.