Sanitat Universal i Salut Pública
Investigació sanitària

Personal investigador de l’Incliva, l’Hospital General i La Fe mostra que el tractament amb genisteïna podria retardar l’aparició de demència en pacients amb Alzheimer

09/12/2022
  • L’assaig clínic Genial ha avaluat en humans l’eficàcia d’un suplement amb genisteïna, un polifenol present en la soja amb efectes beneficiosos enfront de malalties degeneratives

Personal investigador de l’Institut d’Investigació Sanitària Incliva, en col·laboració amb el Consorci Hospital General i l’Hospital La Fe de València, han desenvolupat un estudi pilot en humans que ha demostrat que el tractament amb genisteïna podria millorar la funció cognitiva de pacients amb malaltia d’Alzheimer prodròmica i, potser, retardar la progressió de la malaltia.

L’assaig clínic, denominat Genial, partia d’un estudi previ del mateix grup d’investigadors en un model d’Alzheimer en ratolins, que va demostrar l’efectivitat del tractament amb genisteïna.

En l’estudi Genial s’ha emprat un suplement nutricional amb genisteïna, un polifenol químicament definit present en la soja, que s’ha demostrat que té propietats beneficioses sobre malalties relacionades amb l’edat. La genisteïna és un agent multimodal: actua, entre altres mecanismes, com a antioxidant, antiinflamatori i protector contra proteïnes específiques de la malaltia d’Alzheimer.

Durant l’assaig, es va avaluar l’efecte de la suplementació oral diària amb 120 mg de genisteïna durant 12 mesos en 24 pacients amb malaltia d’Alzheimer prodròmica (fa referència als símptomes inicials que precedeixen al desenvolupament d’una malaltia o a altres manifestacions agudes).

La fase prodròmica de l’Alzheimer es caracteritza per l’aparició de símptomes cognitius, sobretot problemes de memòria per a recordar fets recents, sense interferir sobre la capacitat per a l’acompliment de les activitats de la vida diària.

Aquests resultats encoratjadors suggereixen estendre l’estudi amb un nombre més gran de pacients per a confirmar les conclusions prèvies sorgides d’aquesta investigació.

El tractament amb genisteïna va donar com a resultat una millora significativa en dues de les proves cognitives utilitzades i una tendència a millorar en la resta. L’anàlisi de depòsit de proteïnes nocives de la malaltia d’Alzheimer va mostrar que els pacients tractats amb genisteïna no en van augmentar la captació en zones específiques del cervell després del tractament, mentre que els tractats amb placebo la van augmentar. No es van observar canvis significatius en altres àrees del cervell estudiades. La genisteïna va ser molt ben tolerada per tots els pacients.

Retardar la progressió de la malaltia, des de la fase de transició de la deterioració cognitiva lleu fins a la demència, és un element important en el tractament de la malaltia d’Alzheimer. Els signes patològics d’aquesta malaltia apareixen dècades abans de l’inici dels primers símptomes, i l’enfocament terapèutic ideal és a llarg termini, amb substàncies segures, mínimament invasives i eficaces que es puguen administrar sense problemes durant molt de temps. Hi ha una necessitat imperiosa de desenvolupar nous medicaments per a frenar la progressió de la malaltia de l’Alzheimer i evitar que s’arribe a la fase de demència.

Equip investigador

L’estudi, els resultats del qual s’acaben de publicar en Alzheimer’s Research & Therapy, té com a director José Viña —investigador principal del Grup d’Investigació en Envelliment i Exercici Físic d’Incliva, cap de grup del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa Fragilitat i Envelliment Saludable (Ciberfes), en Incliva, i catedràtic de Fisiologia de la Facultat de Medicina de la UV— i, com a subdirectora, Consuelo Borrás —investigadora principal del Grup d’Investigació en Envelliment Saludable d’Incliva i de Ciberfes i catedràtica de Fisiologia de la Facultat de Medicina de la UV—, tots dos del grup FreshAge de la Universitat de València.

Aquest assaig clínic en fase II, bicèntric, amb cegament doble i controlat amb placebo s’ha desenvolupat en els departaments de Neurologia de dos hospitals públics de València: l’Hospital General, sota la direcció d’Escudero, i l’Hospital La Fe, sota la direcció de Baquero. En el desenvolupament de l’assaig s’ha comptat amb la intervenció de Juan Antonio Carbonell, de la Unitat de Bioinformàtica i Bioestadística d’Incliva.