Sanitat Universal i Salut Pública
V Pla de salut

Miguel Mínguez: “El V Pla de salut ens orienta cap a una sanitat que aposta per la promoció de la salut i la prevenció de la malaltia”

15/12/2022
  • El conseller assisteix a la sessió del Consell de Salut de la Comunitat Valenciana, on s’ha presentat el V Pla de salut 2022-2030
  • El nou pla recull com a línies estratègiques l’equitat, el benestar a través de la promoció de la salut i més salut per a la ciutadania

El conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, ha assistit a la sessió del Consell de Salut de la Comunitat Valenciana, màxim òrgan de participació ciutadana en matèria de salut a la Comunitat, en el qual s’ha presentat el V Pla de salut 2022-2030.

L’acte ha comptat amb l’assistència de la secretària autonòmica de Salut Pública, Ofèlia Gimeno; el director general de Salut Pública i Addiccions, Julio Máñez, i la presidenta del Consell de Salut de la Comunitat Valenciana, Isabel Dolz.

Durant la seua intervenció, el conseller de Sanitat ha destacat la importància que té el Pla de salut de Sanitat, ja que “és l’instrument que recull el marc d’actuació per a desplegar totes les accions, les polítiques sanitàries i la gestió de la sanitat pública valenciana”.

En aquest sentit, Mínguez ha manifestat que “el nou pla s’ha elaborat des d’una perspectiva derivada d’un aprenentatge forçós adquirit a causa de la pandèmia per coronavirus, la qual cosa ens ha permés anar cap a una sanitat més proactiva”. En aquest sentit, “el V Pla de salut va més enllà de la sanitat que cura a una sanitat que aposta per la promoció de la salut i la prevenció de la malaltia” ha assenyalat.

D’aquesta manera, el pla s’ha estructurat en tres línies fonamentals. En primer lloc, recull una sèrie d’actuacions i centra els objectius a augmentar l’equitat en les polítiques desenvolupades des dels serveis públics.

D’altra banda, la segona línia estratègica se centra a augmentar el benestar de la població en totes les etapes de la vida. Finalment, la tercera línia estratègica para atenció a la importància de reforçar i adaptar el Sistema Sanitari a les necessitats de la societat, amb l’objectiu d’augmentar la salut de la ciutadania.

Segons ha explicat el conseller, “es tracta d’un pla dissenyat que té en compte les persones i la manera en què vivim. De fet, tota acció individual té un clar impacte en el medi ambient, i aquest, al seu torn, en la salut, per això és important construir entorns saludables i fomentar bons hàbits de vida com a eines de promoció de la salut”.

Aquest nou pla que orientarà les accions i les polítiques en l’àmbit de la sanitat pública de la Comunitat Valenciana naix del diàleg i la reflexió amb la ciutadania, els diversos sectors de la societat i els professionals, que han aportat la seua experiència i coneixement previ a través de programes i plans sanitaris, o no sanitaris.

En aquest sentit, Mínguez ha assenyalat que “naix del consens, el diàleg i l’escolta activa a les persones que formeu part, com a professionals, com a Administració o com a usuaris, del Sistema Sanitari”.

A més, es tracta d’un pla que recull totes les línies d’actuació necessàries i prepara el Sistema Sanitari per a les necessitats presents i futures. De fet, tots els objectius establits se centren en el lema “més equitat, més benestar, més salut”, amb la finalitat d’assolir el millor estat de salut i benestar de la població de la Comunitat Valenciana.

Segons ha indicat Mínguez, “aquest V Pla de salut, estic convençut que serà un element essencial per a assentar, enfortir i impulsar la transformació del Sistema Sanitari que estem desenvolupant en els últims anys, i que, sens dubte, contribuirà a millorar i ampliar la capacitat de resposta del sistema als nous desafiaments”.

Galeria d'imatges