Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat
Vialitat hivernal

La Generalitat intensifica les tasques de prevenció davant del risc de gelades per a assegurar els serveis viaris hivernals de les carreteres de la Comunitat Valenciana

28/01/2023
La Generalitat intensifica les tasques de prevenció davant del risc de gelades per a assegurar els serveis viaris hivernals de les carreteres de ...
  • La Conselleria d’Obres Públiques està aplicant tractaments preventius amb sal i salmorra en funció de la situació en la qual es troben les carreteres
  • La campanya de serveis viaris romandrà activa fins a finals de març i sempre després de concloure els riscos per gel i neu

 

La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat està intensificant les tasques de prevenció davant del risc de gelades i s’han preparat les carreteres de titularitat de la Generalitat per als descensos tèrmics, amb la finalitat d’evitar la formació de plaques de gel que poden comportar problemes de seguretat viària.

En concret, i durant aquests dies de fred especial, s’estan aplicant tractaments preventius amb sal i salmorra, en funció de la situació en la qual es troben les carreteres.

La consellera Rebeca Torró ha recordat que, com cada any, fins a la darreria de març, i sempre després de concloure els riscos per gel i neu, “la Generalitat té activat el protocol per a garantir l’actuació ràpida, eficaç i coordinada dels recursos públics i privats en preemergències i emergències davant del risc de nevades, amb un àmbit d’actuació que comprén tota la Comunitat Valenciana”.

Així, la Generalitat disposa de 1.230 tones de sal i salmorra i 39 vehicles, entre màquines llevaneu, retroexcavadores, furgons i tractors, per a assegurar els serveis viaris hivernals de les carreteres de la Comunitat Valenciana.

Segons ha assenyalat la consellera, des de la Conselleria “s’està treballant per a facilitar l’accessibilitat viària i l’assistència als veïns i veïnes dels municipis de la Comunitat Valenciana que tenen el risc de quedar-se incomunicats a causa de la neu”.

Dispositius disponibles per províncies

Per províncies, la d’Alacant disposa d’una capacitat d’emmagatzematge total de 700.000 quilograms de sal, sis màquines llevaneu, huit màquines retroexcavadores mixtes, nou furgons i un dron.

En el cas de la província de Castelló, hi ha emmagatzematge per a 110.000 litres de salmorra i 270.000 quilograms de sal; nou màquines llevaneu, amb possibilitat de muntatge d’escampadors de sal i d’intercanviar per salmorra; nou escampadors de sal més, automàtics, i cinc de salmorra, així com un equip automàtic per a fresar neu i una fresadora acoblable a tractor.

A la província de València, la Conselleria té una capacitat d’emmagatzematge total de 150 tones de sal i salmorra; quatre equips llevaneu, amb possibilitat de muntatge d’escampadors de sal i de ser intercanviats per salmorra, i tres equips (camió o tractor) que s’adapten com a llevaneu o com a escampadors de sal o salmorra si l’episodi de nevades ho requereix.

Procediment d’actuació enfront del risc de nevades

La Generalitat té en marxa el Procediment d’actuació enfront del risc de nevades, que s’actualitza tots els anys quant als recursos disponibles pels serveis d’intervenció i, especialment, quant als serveis viaris de les carreteres.

A la Comunitat Valenciana hi ha 82 municipis amb risc alt de nevada, el terme municipal dels quals es troba per damunt dels 800 metres, i 122 amb risc mitjà (entre 400-800 metres d’altitud), encara que els episodis dels últims anys indiquen que és possible que hi haja neu fins i tot a l’altura del nivell del mar, i encara que solen ser episodis de duració curta, interrompen la mobilitat en les zones de més alta densitat de població i activitat econòmica.

Els recursos essencials per a actuar en cas que hi haja nevades van dirigits a evitar la incomunicació del territori i els seus habitants. Totes les administracions amb competències en carreteres (Administració General de l’Estat, Administració Autonòmica i diputacions provincials) tenen vehicles especials i vehicles adaptats (amb tascons llevaneu) per a la retirada de la neu, així com màquines escampadores de sal.

Galeria d'imatges